Gladyatörün dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Gladyatörün dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de bu yıl hasılat rekoru kırması beklenen süper yapım Gladyatör filmi, beklentileri boşa çıkarmayarak, gösterime girdikten sonraki ikinci haftasında da en yüksek seyredilme oranını kaptırmadı. Hafta sonunda 24.3 milyon dolar gişe hasılatı toplayan film, böylece gösterime girmesinden bu yana yapımcılarına 73.3 milyon dolar kazandırdı.ABD'de geçen yılın hasılat rekortmeni ‘‘Star Wars’’ da gösterimdeki ilk iki haftasında 70 milyon dolarlık hasılat toplamıştı.

Ridley Scott'ın yönettiği ve başrolünü, Türk sinemaseverlerinin ‘‘L.A. Confidential’’ filminden tanıdığı Russell Crowe'un oynadığı ‘‘Gladyatör’’de Roma imparatorunun hışmına uğrayarak köle olarak satılan bir generalin intikam öyküsü, görkemli görsel efektler yardımıyla anlatılıyor.

'Thelma & Louise', 'Alien', 'Blade Runner' gibi süper yapıtlara imzasını atan Ridley Scott yıllar sonra tekrar tarihi filmleri gündeme getiriyor. 'Gladyatör' ile epik bir masal anlatan Scott yansıtıyor. Aklımdayken hatırlatayım. İngiliz yönetmen Ridley Scott şu sıralarda İtalya'da 'Kuzuların Sessizliği' filminin devamını 'Hanibal'ı çekiyor. Scott ile Roma 'nın ünlü Grand Hotel'inde ki 'Gladyatör' filminin tanıtımında görüştük.

Gladyatör'le Roma İmparatorluğuna beyaz perdede bir dönüş yapılıyor.30-35 yıldır bu tür film çevrilmemişti. Niçin şimdi?

Gladyatör ile geçmişte gerçekten kaderine terk edilen, unutulan bir türü tekrar gündeme getirdik. 35 yıldır çekilmeyen, yeni neslin bilmediği antik tarihi filmlerin tekrar salonları doldurmasını istedik. Üstelik Gladyatör her ne kadar 'fiction' olsa bile yaşanmış bir olay. Roma İmparatorluğu'nun tarihi çok geniş ve ayrıntılı olsa da biz senaryoyu gerçek kişiler üzerine oturtmaya çalıştık. Konu Roma İmparatoru Marcus Aurelius ve ailesinin etrafında geçiyor.

Filmi çevirme fikri nasıl doğdu?

Aslında öncelikle 'Braveheart'ın büyük iş yapması ve idol haline gelmesi ile tarihi filmlere yönelmenin zamanı olduğunu anladık. Tarihi film diyince yıllardır küflenen en son 'The Fall of Roman Empire'(Roma İmparatorluğu'nun Çöküşü) yapıtı biliniyordu. Roma uygarlığını digital teknoloji ile yeniden yaşatmak istedik. Roma kentini dikey olarak kurduk ve Kolezyum'u ortasına yerleştirdik. Aslında Malta'daki stüdyoda Kolezyum'un bir köşesini inşa ettik. Gerisi bilgisayarla çizildi.

BRAVEHEART'TAN ETKİLENDİ

Braveheart diyince. Aslında senaryo yazılırken kafalarda ki Maximum rolünün sahibi Mel Gibson'dı galiba.

Evet. Mel Gibson'a yapımcı Douglas Wick öneri götürdü. Ancak çekim zamanı için anlaşamadık.

O zaman 25 Milyon dolar kazandınız.

Doğru olabilir. Ama Russell Crowe'da inanılmaz bir şekilde özellikle dövüş sahnelerinde kusursuz değil harikaydı. Zaten ilk kılıçla dövüşme sahnelerinden sonra hepimiz Mel Gibson'u unuttuk. Russell'ın performansı inanılmaz düzeyde.

Filmde bir aktualite var mı?

Elbette. Güçlü insanların ortaya koyduğu eğlence. Bugünkü gibi zor sorunlardan arınmak için halkın dikkatinin dağıtılması gibi. O gün de siyasetçilerin, iktidarın sorunları vardı. Öyle ki, Roma halkını zaptedebilmek, başka yönlere çekebilmek için İmparatorlar, senatörler 150 gün Kolezyum'da gladyatörleri dövüştürürlerdi. Bugün de aynısını görmüyor muyuz. Spor müsabakalarına bakın.

Bugünün Gladyatörleri kimler?

Tabii ki bugün toplumları peşinden koşturan sporcular. Ancak o dönemde gladyatörler özgürlüklerini sağlamak için dövüşüyor, güçlüyseler üne kavuşuyorlardı. Bugün ise sporcular özgürlük değil daha çok para kazanmak için yarışıyorlar.

Oliver Reeds'i film çekimi sırasında kaybettiniz. Film nasıl tamamlandı?

Bilgisayar hileleri ile. Daha önce çekilen yakın planları başka birine monte ettik. Konuşmaları da bilgisayar ile yönlendirdik. Çok zaman aldı.

Bu kaça mal oldu?

Çok komik ama 6 dakikalık değişik sahneler 3 milyon doları geçti. Zaten film 100 milyon dolar bütçeliydi. 103 milyon dolara çıktı.

Şimdi sıra 'Kuzuların Sessizliği' filminin devamında.

Çekimler başladı. Anthony Hopkins yine Hannibal. Aslında filmin adı Hannibal. Jodie Foster kadroda yok ama güzel bir film olacak. 12 haftalık bir çekim planlıyoruz.

Roma döneminin savaşçıları muhteşem bir dönüş yaptı. Ünlü yönetmen Ridley Scott'ın son filmi Gladyatör geçtiğimiz hafta Amerika'da en çok izlenen film oldu. Bu hafta Türkiye sinemalarında da gösterime girecek olan filmin yönetmeni Ridley Scott arkadaşımız Reha Erus'un sorularını yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!