Gitse de kalsa da piyasalar derinden etkilenecek

Güncelleme Tarihi:

Gitse de kalsa da piyasalar derinden etkilenecek
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 01, 2011 09:29

Yatırımcılar Mısır’da devam eden olaylar sonrasında gözünü bu ülkeye çevirirken, protestoların odağındaki Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek gitse de kalsa da küresel piyasalar derinden etkilenecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

 Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                   

 

Yatırımcılar, Mübarek'in görevinden ayrılmaması durumunda, ortaya çıkan siyasi riskler nedeniyle hem Mısır'ın hem de bölgedeki diÄŸer ülkelerin varlıklarını yeniden fiyatlayacak.Â

 

Diğer taraftan Mübarek'in gitmesi de küresel piyasaları çok rahatlatmaya yetmeyecek ve alarm zillerinin çalmasına neden olacak. Çünkü piyasalar bu sefer de Mısır'daki benzer olayların, Ortadoğu'daki diğer otoriter rejimlere sıçrayarak, enerji arzı ve küresel toparlanmayı sekteye uğratma olasılığını dikkate alacak.

 

Haberin Devamı

Özellikle benzer olayların, dünyanın lider petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'da da yaşanmasından korkuluyor.

 

30 yıldır Mısır'ın başında bulunan Mübarek'in, şimdiye kadar attığı adımlar, yönetimi bırakmaya niyeti olmadığı izlenimini yaratıyor.

 

Analistler, Mısır'ın tekin olmayan sularda yüzmeye başladığını ve olayları bastırmak için ne kadar askeri güç kullanılacağının da henüz belirsizliğini koruduğunu belirtiyor.

 

RÄ°SK MALÄ°YETÄ° ARTACAK

Gelişmeleri değerlendiren adının açıklanmasını istemeyen bir stratejist, "Her iki durumda da Mısır'da risk almanın maliyeti artacak... Buradaki soru dibe hızlı mı yoksa yavaş mı vuracağımız" değerlendirmesini yaptı.

 

Protesto gösterileri nedeniyle haftanın son iki işlem gününde yüzde 16 değer kaybeden Mısır'ın gösterge endeksi EGX30 ile bankalar, Pazartesi günü de kapalı kalmaya devam edecek. Mısır poundu ise olumsuz havayla altı yılın en düşüğüne geriledi.

 

Buradaki olayların ektisi Mısır'ın sınırlarını da aşarak ABD piyasalarına kadar uzandı. Wall Street'te S&P 500 Endeksi, Cuma günü son altı aydaki en sert günlük düşüşünü yaşadı.

 

Haberin Devamı

SÃœVEYÅž KANALI KRÄ°TÄ°K

Uzun dönemden beri ABD'nin müttefiki olan Mısır, aynı zamanda Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu ham petrol ile ithal ürünlerinin geçtiği Süveyş Kanalı'nın güvenli işlemesinde de önemli rol oynuyor.

 

Süveyş kanalındaki gemi geçişlerinin tehlikeye girmesinin gıda ve emtia fiyatlarında yükselişi tetiklemesinden korkuluyor. Bu yönde bir gelişmenin küresel çapta enflasyonu yükseltme tehlikesi bulunurken, bunun özellikle kemer sıkma önlemlerinden bunalan Avrupa'da hoşnutsuzluk yaşatmasından çekiniliyor.

 

Bununla birlikte yaşanan olayların Mısır turizmine darbe vurmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Şubat dönemi, Mısır'ın turizm sektörü için en önemli aylardan biri olarak biliniyor.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "Analysis: Investors face risks however Egypt plays out" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!