Gişede bozguna uğradı

Güncelleme Tarihi:

Gişede bozguna uğradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2013 10:04

Osmanlı’yı ve Müslümanlığı aşağıladığı gerekçesiyle Türkiye’de tepki çeken ve İkinci Viyana Kuşatması’nı anlatan ‘11 Eylül 1683’ adlı film, gişede bozguna uğradı.

Haberin Devamı

İtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin filmi İtalya’da 130 sinemada birden gösterime girmesine rağmen iki haftada sadece 71 bin seyirci çekebildi.

Eleştirmenlerden ağır eleştiriler alan ve çoğu tarafından ‘içi boş tek yıldız’ ile derecelendirilen film apar topar gösterimden kaldırıldı.

Filmin gişe başarısızlığı, televizyon gelirini de tehlikeye attı. ‘11 Eylül 1683’ filmini gelecek yıl üç bölümlük mini dizi olarak yayınlaması gereken İtalyan Devlet Televizyonu RAI, projeyi şimdilik bir yıl daha erteleyerek 2015’te ekranlara getirme kararı aldı.

Yönetmen Martinelli, filmi Türkiye’de Türk oyuncuları da oynatarak çekmek istemiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek istemişti. Ancak senaryoda ırkçı söylemler tespit edilince bu talep reddedilmişti.



Martinelli'nin teklif götürüp olumsuz yanıt aldığı isimler arasında Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu gibi oyuncular olduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

On milyon dolara mâl olan İtalya-Polonya ortak yapımı filmin savaş sahneleri Romanya’da çekildi. Filmin yapımına Türk düşmanı Kuzey Birliği’nin maddi yardım yaptığı da haber olmuştu.

Filmde kuşatma sırasında Polonyalılarla işbirliği yaparak Viyana’nın düşmemesini sağlayan, sonradan “Ermiş” payesi alan din adamı Marco d’Aviano’nun yaşamı anlatılıyor.

Filmde başrolleri paylaşan Murray Abraham, Rahip Marco d’Aviano’yu; Enrico Lo Verso ise Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’yı canlandırıyor.

ABD’deki 11 Eylül saldırıları ile çağrışım yaptığı öne sürülen filmin adıyla ilgili konuşan yönetmen Martinelli, “Film asla İslam karşıtı değil. Tamamen tarihçilerin öngördüğü Viyana kuşatmasını yansıtan bir yapıt. Burada Haçlı Seferlerini de övmüyoruz. Sadece o dönemde Viyana’nın Osmanlı’nın eline düşmemesini sağlayan bir rahibin hayatını anlatıyoruz. Marco d’Aviano Polonya ordusunu Osmanlı karşısına çıkmaya ikna etmese belki dünya tarihi değişebilirdi. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca 11 Eylül 1683 kuşatma için bir dönüm noktası. 11 Eylül 2001’da İkiz Kuleler’e yapılan saldırılarla hiçbir ilgisi yok” demişti.

Haberin Devamı

Film, Polonya'da geçtiğimiz Ekim ayında vizyona girmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!