Girit, Kıbrıs'ı yumuşattı

Güncelleme Tarihi:

Girit, Kıbrısı yumuşattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz ve Yunan Başbakanı Simitis'in Girit'te yaptıkları görüşmenin ardından ortaya çıkan yumuşama havası Kıbrıs'a da yansıdı. Toros-2 tatbikatına katılmak üzere KKTC'de bulunan Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Girit'te oluşan havadan umutlu olduğunu söyledi. Gerek Sezgin, gerek komutanlar sert mesajlar vermekten kaçındılar.

Başbakan Mesut Yılmaz ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in önceki gün Girit'te yaptıkları görüşmenin ardından, Türk-Yunan ilişkilerinde ortaya çıkan yumuşama ve diyalog havası Kıbrıs'a da yansıdı.

Rum ve Yunanlılar'ın, ‘KKTC’yi işgal provası' olarak icra ettikleri Nikiforos tatbikatına karşılık, TSK'nın gücünü ortaya koymak amacıyla yapılan Toros-2 tatbikatını izlemek üzere KKTC'ye gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, ılımlı mesajlar verdi. Girit'teki yumuşama havasının Kıbrıs'a da yansıyacağından ‘‘Umutlu olduğunu’’ belirten Sezgin, ‘‘Biz daha önce de sorunların hep müzakere ile masada çözülmesini istedik. Eğer böyle bir yumuşama süreci yaşanırsa memnun oluruz’’ dedi.

ÇATIŞMA OLMAZ

Toros-2 tatbikatının Rum ve Yunanlılar'a yönelik misilleme olmadığını özellikle vurgulayan Sezgin, ‘‘Bu planlı bir tatbikattı, görev ve sorumluluklarımız neyse onu yapıyoruz’’ dedi. Sezgin, TSK'nın Ada'daki Türk birlikleriyle icra ettiği tatbikatlara ilk katılan savunma bakanı oldu. Türkiye'nin bu tavrı Nikiforos tatbikatını izlemek için Yunan Savunma Bakanı Akis Çohaçopulos'un 10-15 Ekim tarihlerinde Rum kesimine gelmesine karşılık olarak değerlendirildi. Aynı şekilde dün Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu da tatbikatı izlemek üzere Ada'ya geldi. Türkiye ve Yunanistan arasında gerginliğin düşürülmesi gayreti olduğunu vurgulayan Kıvrıkoğlu, ‘‘Çatışma olacağı ihtimalini mümkün görmüyorum. Aynı zamanda Girit'te iki başbakan biraraya geldi ve bazı konularda görüş birliğine vardılar. O bakımdan gerginliği aşağı seviyeye düşürme gayreti içindeler’’ dedi.

Yine Nikiforos tatbikatı çerçevesinde inşaatı süren Baf hava üssüne inen 8 Yunan uçağına misilleme olarak dün KKTC'ye 8 Türk F-16'sı indi. F-16'lar Geçitkale havaalanını dolduran binlerce Kıbrıslı tarafından alkışlarla karşılandı.

Yunan ataşesi gelmedi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Toros-2 tatbikatının ‘‘Sadece savunma’’ amaçlı olduğunu göstermek için hafta başında Ankara'daki askeri ataşelere verdiği brifingin ardından, Yunan askeri ataşesini de tatbikatı izlemek üzere resmen KKTC'ye davet etti. Ancak daveti doğrudan reddedemeyen Yunan ataşenin, ‘‘Bunu hükümetime sormak lazım’’ dediği öğrenildi. Ancak ataşe tatbikata gelmedi ve Türkiye'nin davetine resmi bir cevap da iletmedi.

S-300’leri imha provası

TSK bugün Rumların Rusya'dan satın alacakları S-300 füzelerini nasıl vuracağını tatbiki olarak gösterecek. Böylece Türkiye'nin S- 300'lere ilişkin kararlılığı bir kez daha ortaya konacak. Bugün sona erecek tatbikatta ayrıca 23 yıldan bu yana ilk kez hava indirme ve antibik çıkarma harekatları da yapılacak. Savaş uçakları lazer güdümlü bombalarla hedefleri vururken, Ada'ya gelen savaş gemileri de kıyı bombardımanı yapacak.

Savaşan Şahinler KKTC'de

Türkiye'nin, KKTC'ye verdiği desteğin göstergesi olarak tatbikat kapsamında Geçitkale Havaalanı’na inen 8 F-16 uçağı sevgi gösterisiyle karşılandı. Helikopterler de görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra havaalanına inerken, F-16'lar bugün üslenecekleri önemli görevin hazırlıklarını sürdürdü.

Eller tetikte, gözler düşmanda

KKTC sınırlarını bekleyen ve Rum kenti Larnaka'ya hakim tepelerde dürbünüyle düşman mevzilerini gözetleyen Mehmetçik, en ufak bir bir tehlikeye karşı tetikte bekliyor.

Bakan Sezgin’e coşkulu karşılama

Toros-2 tatbikatını izlemek üzere KKTC’ye giden Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, kendisini karşılayan vatandaşları selamladı. Halkın ziyaretine açılan Türk savaş gemilerini görmek için KKTC’liler uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!