Gezici Festival yollara düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Gezici Festival yollara düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2002 09:49

Ankara Sinema Derneği tarafından bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival 11 ile 31 Ekim tarihleri arasında Ankara, Bursa ve İzmir kentlerinde yapılacak. 3 Kasımdaki genel seçimler nedeniyle festival bu yıl, geçen yıllardan farklı olarak üç kente konuk oluyor.

Haberin Devamı

Ankara'daki gösterimler 11-17 Ekim tarihleri arasında Ankapol Sineması'nda. Festival 18-24 Ekim'de Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat Vakfı'nın ev sahipliğinde Bursa'ya konuk olacak. Festivalin yerli ve yabancı konukları geçen yıllarda olduğu gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın katkılarıyla Bursa'da buluşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Sanat'ın ev sahipliği yapacağı İzmir gösterimleri 25 - 31 Ekim'de İzmir Sanat Salonu'nda yapılacak.

Avrupa Filmleri Festivali'nin programında her yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık otuz uzun metrajlı ve altmış kısa metrajlı Avrupa filmi yer alıyor.

Avrupa Avrupa bölümünde çoğu uluslar arası festivallerde ödül almış, 2001 - 2002 yapımı uzun metrajlı filmler gösterilecek. Kesinleşen filmler arasında Istvan Szabo'nun "Taking Sides" (Taraf Olmak), Jean-Luc Godard'ın "Eloge de l'Amour" (Aşka Övgü), Ulrich Seidl'ın "Hundstage" (Cehennem Sıcağı), Eugenie Jansen'in "Tussenland", György Palfi'nin "Hukkle" (Hıçkırık), Vladimir Michalek'in "Autumn Spring" (Sonbahar İlkbahar), Dragan Marinkovic'in "Bumerang" ve Fatmir Koçi'nin "Tirana Year Zero" (Tiran Sıfır Yılı) filmleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Avrupa'nın En İyileri bölümünde Ingmar Bergman'ın "Çığlıklar ve Fısıltılar", Luis Bunuel'in "Tristana", Bertrand Blier'nin "Öykümüz", Joseph Losey'in "Arabulucu", Goran Markovic'in "Tito ve Ben" ve Robert Bresson'un "Bir İdam Mahkumu Kaçtı" filmleri yer alıyor.

AVRUPA'DAN AŞK FİLMLERİ

Bu yıl festival kapsamında ilk kez yer alacak Avrupa'dan Aşk Filmleri adlı bölümde, aşkı konu alan, sinema tarihine geçmiş filmlerden oluşan bir seçki yer alıyor. Bu bölümde Kieslowski'nin "Aşk Üzerine Kısa Bir Film", Claude Sautet'nin "Ayazda Bir Yürek", Roy Andersson'un "Bir İsveç Aşk Öyküsü", Claude Goretta'nın "Dantelacı Kız", François Truffaut'nun "Penceredeki Kadın" ve Istvan Szabo'nun "Aşk Filmi" adlı yapıtları gösterilecek.

Avrupa Filmleri Festivali'nde bu yıl Yönetmen: Ömer Kavur başlığı altında Kavur'un "Anayurt Oteli", "Kırık Bir Aşk Hikayesi", "Akrebin Yolculuğu" ve "Gizli Yüz" adlı filmleri gösterilecek. Ayrıca Ömer Kavur'un sinemasıyla ilgili bir kitap yayına hazırlanacak. Bu kitaba Aytaç Arman, Tunca Arslan, Feride Çiçekoğlu, Atilla Dorsay, Şükran Esen, Burçak Evren, Füruzan, Hümeyra, Rıza Kıraç, Macit Koper, Orhan Pamuk, Barış Pirhasan, Nazan Özcan, Agah Özgüç, Necip Sarıcıoğlu, Atıf Yılmaz ve Serra Yılmaz yazılarıyla katkıda bulunacaklar.

Haberin Devamı

TÜRK SİNEMA ARŞİVİNDEN

Gezici Festival'de bu yıldan itibaren Kodak'ın katkılarıyla yeni bir bölüm yer alacak. Türk Sinema Arşivinden adlı bu bölümde Mimar Sinan Üniversitesi Sinema - Televizyon Bölümü Arşivi'nden iki filmin yeni kopyaları basılarak festival programına alınacak. Böylece kopya yokluğu nedeniyle gösterilemeyen eski Türk filmleri izleyicilerin karşısına çıkabilecek. Bu proje Kodak'ın sponsorluğu ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema - Televizyon Bölümü'nün işbirliğiyle önümüzdeki yıllarda da sürdürülecek. Yeni kopyası basılan film festivalden sonra korunmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'ne bırakılacak. Bu yıl Duygu Sağıroğlu'nun Bitmeyen Yol ve Atıf Yılmaz'ın Ah Güzel İstanbul filmlerinin yeni kopyalarının basılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Festivalin Kısa İyidir adlı bölümünde Avrupa Panaroması adı altında 2001 ve 2002 yapımı kısa filmler yer alıyor. Kısalarla Avrupa 7 adlı bölümde Avrupa Film Festivalleri Koordinasyonu'nun katkılarıyla öğrenci filmlerinden oluşan bir paket izleyiciye sunulacak.

Festivalin Bir Okul bölümünün bu yılki konuğu 1919'da açılan ve dünyanın en eski film okulu olan Rus Ulusal Film Okulu VGIK. Eisenstein,  Pudovkin ve Romm gibi sinemacıların ders verdiği bu okuldan Sovyet sinemasının en önemli yönetmenleri mezun oldu. Festivalde sunulacak toplu gösterimde, Elem Klimov, Andreï Mikhalkov-Kontchalovski, Nikita Mikhalkov, Otar Iosselliani, Kira Muratova ve Andrei Tarkovsky'nin öğrencilik dönemi filmleri yer alıyor. Gösterimleri sunmak üzere okulun dekanı Bursa'ya gelecek.

Haberin Devamı

Gezici Festival'in afişini geçen yıllarda olduğu gibi Behiç Ak çizdi ve grafik tasarımını Yeşim Demir yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!