Gezi görüşmelerinde neler yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Gezi görüşmelerinde neler yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 11:39

Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesiyle başlanan, ardından başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere tüm Türkiye’ye yayılan gösterilerde, hükümet ile göstericiler arasında ilk yumuşama sinyali 14 gün sonra geldi.

Haberin Devamı

GEZİ PARKI’NDA YUMUŞAMAYI GETİREN GÖRÜŞME
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi Parkı’ndaki gösterilere bizzat katılan sanatçılar ile Taksim Dayanışma Platformu temsilcileri ile görüşmesi, yumuşamanın ilk adımı oldu. 
 
AVŞAR, “MÜDAHALE OLABİLİR” DEDİ - Başbakan’ın programında Gezi Parkı konusunda sadece Hülya Avşar ile görüşme vardı. Gezi Parkı’na hiç gitmediğini söyleyen Avşar, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından “müdahale olabileceğini” söyledi.
 
VALİ “MÜDAHALE HAZIRLIĞI YOK” DEDİ, TELEFONUNU PAYLAŞTI- Avşar’ın “müdahale olabilir” uyarısı yaptığı saatlerde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise canlı yayında “müdahale hazırlığı olmadığını” söyledi. Vali, herkesin şaşırtan bir hareketle, canlı yayında tüm Türkiye ile kişisel cep telefonunu paylaştı, Gezi’deki gençlere “beni arayın” dedi.
 
VALİ, GENÇLERİ AKŞAM BİRLİKTE ÇAY İÇMEYE DAVET ETTİ- Cep telefonunu paylaşan Vali Mutlu, Gezi gençlerine de geceyarısından itibaren buluşup, Dolmabahçe’de birlikte çay içme çağrısı yaptı.
 
İSTANBUL’A SÜPRİZ DAVET TELEFONLARI- Avşar’ın açıklamalarının ardından, Gezi Parkı’nda müdahale beklentisi artınca, ortam gerginleşti. Tam bu aşamada, Ankara’dan İstanbul’a süpriz telefonlar gelmeye başladı. Akşam saatlerinde, gerek Gezi parkı’nda bizzat gösterilere katılmış bir grup sanatçıya, gerekse Gezi Parkı gösterilerinin başından beri orada olan Taksim Dayanışma Platformu temsilcilerine Ankara daveti iletildi.
 
 “BAŞBAKANIMIZ SİZİNLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR...”- Başbakanlık ofisi tarafından iletilen davetlerde Taksim Dayanışma Platformu Temsilcilerine ve sanatçılara, “Başbakanımız sizinle 23’te Ankara’da Başbakanlık Konutu’nda görüşmek istiyor” mesajı iletildi.
 
8 SANATÇI DAVET EDİLDİ- Başbakan Erdoğan’la görüşmeye 8 sanatçı davet edildi; Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertap Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal daveti kabul ederek, acilen İstanbul’dan Ankara’ya hareket etti.
 
EYLEMCİ TEMSİLCİSİ OLARAK DA 8 KİŞİ–Görüşmeye Gezi Parki eylemcileri adına da 8 kişi katıldı; Taksim Dayanışması ve TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile, Beyza Metin, Ali Çerkezoğlu, Derya Karadağ, Arzu Çerkezoğlu, Tayfun Kahraman ve Canan Çalagan katıldı.
  
GEZİ’DE RAHATLAMA- Başbakanlık’tan gelen telefonların duyulması üzerine, Gezi Parkı’ndaki gerginlik, yerini umutlu bekleyişe bıraktı.
 
ANNELER GELDİ- Gezi bir yandan Ankara’daki kritik görüşmeyi beklerken, diğer yandan hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı; Anneler gezi parkı’na geldi. 100 kadar anne, Gezi Parkı’na birlikte giriş yaparak, parkın etrafında olası bir müdahaleye karşı “anne zinciri” oluşturdu.
 
BAŞBAKAN, SANATÇILAR VE PLATFORM TEMSİLCİLERİNİ BİRLİKTE KABUL ETTİ- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Taksim Dayanışması’nın sözcüleri ve sanatçılardan oluşan grup arasındaki görüşme Başbakanlık Resmi Konut’ta gerçekleşti. Görüşme 23.30’da başladı.  Görüşmede Başbakan’a Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ak Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Başdanışman Yalçın Akdoğan ve Başbakan’ın kızı ve danışmanı Sümeyye Erdoğan eşlik etti.
 
ERGENÇ:"GEZİ İÇİN YARGI KARARI BEKLENECEK”- Görüşme sonrasında tüm Türkiye’yi rahatlatan açıklama sanatçı Halit Ergenç’den geldi.Ergenç,"Toplantıda, yargı sürecine saygılı olduklarını ve yargının haricinde davranmayacaklarını bize tekrarladılar " dedi.
 
“YARGI KIŞLA’NIN ÖNÜNÜ AÇARSA, YİNE DE OYLAMA OLACAK”- Ergenç, Yargı süreci sonucunda, Gezi Parkı’na Kışla yapılmaması yönünde bir karar çıkarsa hükümetin buna uyacağını açıkladı. Ergenç, yargının Kışla’nın yapılması yönünde karar alması halinde bile hükümetin, halk oyuna başvuracağını da söyledi.
 
"MUTLU AYRILIYORUM" - Yazar Sunay Akın da görüşmeden mutlu ayrıldığını belirterek, "Bu süreci özellikle başından beri takip eden sanatçılara teşekkür ediyorum. Kendi adıma çok mutlu ayrılıyorum. Bundan sonra hepimizin bütün Türkiye’nin beklentilerinin altı çizilmiştir. Gezi Parkı’na gidip şiirlerimizle, sanatımızla bu işi demokratik anlamıyla bir finalle taçlandırmalıyız" dedi.
 
VE PLATFORM AÇIKLAMASI: "GEZİ PARKI YARGI SÜRECİ TAMAMLANANA KADAR PARKTIR" - Taksim Dayanışması sekretaryası Tayfun Kahraman ise, Başbakan’ın “yargı sürecini bekleyeceğiz” açıklamasının olumlu olduğunu söyledi. Başbakan’ın güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı iddialarını araştırma sözü verdiğini de söyleyen Kahraman,”Başbakanımızın tarafımıza yapılan açıklamalarını ülkemizin, tüm kamuoyunun, Gezi Parkı sakinlerine bırakıyoruz. Buradan çıkan pozitif yönlü yaklaşımı değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz bugün burada hala süren bu sürecin ve sayın Başbakan’ın bizlere ifade etmiş olduğu sözlerin takipçisi olacağız” dedi.
 
POZİTİF DEĞERLENDİRİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”- Taksim Platformu sözcüleri, Başbakan’ın sözlerinin Gezi Parkı’nda da “pozitif algılanacağını düşündüklerini” de belirttiler.
 
GEZİ PARKI’NDA BU AKŞAM ETKİNLİK VAR- Başbakan’la görüşmenin ardından Gezi Parkı’nda değerlendirme bugün yapılacak. Akşam da Gezi Parkı’nda “ağıtlarla, türkülerle gerçekleşen bir anma etkinliği” gerçekleştirilecek.
 
HÜKÜMET ADINA AÇIKLAMA ÇELİK’TEN GELDİ- Görüşme sonrasında AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik de bir açıklama yaparak, Başbakan Erdoğan’ın sanatçılar ve platform temsilcileri ile görüşmesini değerlendirdi.
 

Haberin Devamı

'YARGI KARARI LEHTE BİLE ÇIKSA, HALK OYLAMASI YAPACAĞIZ'- Hüseyin Çelik’in en kritik sözleri şöyle oldu; “Gezi Parkı ile ilgili verilmiş bir yargı kararı vardır. Yargı kararları lehte çıksa bile hükümetimiz halkımızın ne düşündüğünü öğrenmek için bir halk oylamasına gidecek. Lehte veya aleyhte de çıksa hükümetimiz bunu uygulayacak."
Çelik, Parkta zaman zaman orantısız güç kullananlarla ilgili duyarlılık talep edildiğini belirterek, "Zaten başından beri hükümet de aynı görüşte. Gereken inceleme başlatılmıştır. Devlet memurları suç işleme insiyatifine sahip değildir. Gezi Parkı şu anda parktır. Halk oylaması sonucu çıkıncaya kadar, burada farklı bir şey yapılmayacaktır" diye konuştu.
 
DERHAL BOŞALTIN....”- Çelik açıklamasında, Gezi eylemcilerine “bir ağabey olarak seslendiğini” de söyleyerek, “Gezi Parkı sadece belli bir grubun giderek 24 saat yaşadığı bir park olmaktan derhal çıkmalıdır. Bir ağabeyleri olarak söylüyorum. Evinizde sıcak yataklarınızda yatmanız daha doğrudur. Gelen sanatçı ve temsilcilerin de görüşleri bu yöndedir. Bu gerilimin bu gerginliğin bir an önce ortadan kalkmasını istiyoruz. Canı yananlardan, gönlü kırılanlardan dolayı üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Orada bulunan illegal örgütler için bu söylediklerim geçerli değil. Umarım bir kaç saat sonra güneş daha parlak doğar. Türkiye’nin Başbakanı 18 saatten fazla çalıştı. Yarın daha yoğun olacak. Eğer demokaratik bir ülke olmasaydı böyle olmazdı. Hükümet son derece müsamahakar davranmıştır, davranmaktadır. Hükümetin orada çok uzun boylu Gezi Parkı’nın işgal altında tutulmasına müsade edeceğini hiç sanmıyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!