Gezi dünya manşetlerinde

Güncelleme Tarihi:

Gezi dünya manşetlerinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 00:00

Gezi Parkı protestoları dünya medyasında dün de geniş yer buldu. CNN, BBC ve El Cezire bir ara aynı anda canlı yayınlarla İstanbul’daki olayları aktardı. Fransa başta olmak üzere bir dizi ülkede gazeteler olayı manşetlerine taşıdı.

Haberin Devamı

FRANSA: BİRADAN EKŞİ TAT

Le Figaro: Türk göstericiler vazgeçmiyor.  Taksim’de yaşananlar, Erdoğan’ın ağzında biradan daha ekşi bir tat bıraktı. Cumartesi akşamı herkes, alkol yasağı getiren Erdoğan’ın şerefine bira şişelerini tokuşturuyor ve “Erdoğan istifa sloganları atıyordu.

Liberation:
Bir bahar havası. İstanbul’da hafta sonu göstericiler 2011 Arap Baharı hatıralarını canlandırdılar. Bu Arap Baharı’ndan çok, İspanya merkezli Öfkeliler hareketine benziyor. Pek çok aydın uzun süredir Erdoğan’ın Putin’leştiğini söylüyor. Sivil toplum isyan etti. İllüzyon (yanılsama) ortadan kalktı.

İTALYA: TÜRK MODELİ KRİZDE

Il Giornale: Sultanlık hevesinden diktatör çıraklığına. Artık o da bir zamanlar dost olduğu Hüsnü Mübarek, Muammer Kaddafi ve Beşir Esad gibi aynı unvanı paylaşmaya başladı. Meydanlar 200 kadar beldede kaynıyor ve tırmanan İslam rejiminin istenmediği görülüyor.

La Gazzetta dello Sport: Türkiye’de isyan sürüyor. 1700 kişi tutuklandı. Sultan bir çıkış yolu arıyor ve bütün suçu Twitter’a yüklüyor.

La Repubblica: Jön Türkler meydanlarda yasaklara ve sansüre karşı mücadele veriyor. İstanbul Baharı, Araplar için ‘Türk Modeli’ni krize soktu.”

Corriere della Sera: Ankara tutuştu. Gençler İstanbul meydanlarını bırakmıyor. Ekonomik büyüme, demokratik kurumsallık olmazsa aldatıcıdır. Eğer bugün Türkiye bu hale geldiyse AB’nin suçu büyüktür. Birlik kapıları açılıp üye olarak alınsaydı bunlar yaşanmazdı. Erdoğan artık Putin gibi hoşgörüsüz bir hükümdar olma yolunda.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN: İLK YENİLGİ

Ta Nea: Türkiye’de ‘Sultan çıplak.’

Elefterotipia:
Sultana karşı ayaklanma.

Etnos: Türkiye’de bölünme kabusu

Efimerida Sintakton: Erdoğan’ın ilk yenilgisi. Sultana haber yolladılar.

RUSYA: GORBAÇOV GİBİ

Kommersant: Türkiye’de patlak veren olaylar Erdoğan açısından yolun sonunun başlangıcı olabilir. Gorbaçov’un son yıllarını andırmaya başlıyor. Gorbaçov’un sonu, Gürcistan başkenti Tiflis’e Kızıl Ordu’yu göndermesiyle başlamıştı. Sokaklara çıkanlar Türk ve Kürt olmak üzere gruplara bölünmüş değil.

ALMANYA:

Bild: Türkiye’de kanlı protesto. 48 kentte protesto, 1000 yaralı, 938 tutuklama. İstanbul’daki yeşil alan için başlatılan hareket tüm Türkiye’yi yakıyor. Son 10 yılın en büyük protestosu.

Der Tagesspiegel: Türk Baharı. Erdoğan Sultan gibi davranıyor. Bütün gece boyunca hükümete karşı başarı kutlandı.

Süddeutsche Zeitung:
Erdoğan’a karşı ayaklanma.

Die Welt: Otoriter politikaya karşı protestolar Türkiye’yi sarstı.

Berlin’in mahalli gazetelerinden BZ ise İstanbul’daki protesto gösterilerini Stuttgart’daki tren garı protestosuna benzeterek, “Stuttgart 21 veya Türkiye Baharı” başlığını kullandı.

Haberin Devamı

DİĞERLERİ

Financial Times: Erdoğan göstericileri “çapulcu”, Twitter’ı “baş belası” ve alkol tüketenleri “alkolik” olarak niteliyor. Bunlar başka alanlarda atılan adımlarla çelişiyor. Kibri, Erdoğan’ı tehdit etmeye başladı.

Telegraph: Türkiye’de piyasaları sarsan protestolar Avrupa’nın yükselen yıldızının imajına büyük zarar veriyor.
Erdoğan protestolara kulak vermeli.

Time: Taksim Erdoğan’ın Tahrir’i olacak mı?

El Cezire: Türkiye çatışmalarda en kötü geceyi yaşadı.

CNN: Park eylemiyle başlayıp yayılan gösteriler Başbakan’a meydan okuyor.

New York Times: Türkiye’dei protestolar, daha geniş bir kimlik kavgasını açığa çıkarıyor. Ünlü şehir tarihçisi Doğan Kuban, “Ben İstanbul tariçisiyim. (Son projelerde hükümet) kimseye danışmadı. Sadece camiler korunuyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!