Gerilim hattı faciası

Güncelleme Tarihi:

Gerilim hattı faciası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Van'ın Gevaş İlçesi’nde akılalmaz bir kaza yaşandı. Yüksek gerilim hattına takılan Sikorsky helikopterin düşmesi sonucu, içinde bulunan 10 asker, feci halde yanarak şehit oldu.

Van'da operasyona giden askerleri taşıyan Sikorsky helikopter, Gevaş ilçe merkezinde yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Helikopterde bulunan 10 asker, şehit düştü.

Van Filo Komutanlığı'ndan dün saat 12.30'da havalanan Sikorsky helikopter, askeri havaalanına 30 kilometre uzaklıktaki Artos Dağı eteklerindeki Gevaş ilçesinden geçerken, Pınarbaşı mahallesinde yüksek gerilim hattına takıldı. Havada dönmeye başlayan helikopter, hızla irtifa kaybetti ve bir evin bahçesine çakıldı.

Zemin ıslak olduğu için bir anda infak etmeyen ancak yanmaya başlayan helikopterde art arda meydana gelen patlamalar, ortalığı çehenneme çevirdi. Helikopterde bulunan Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Ferruh Akyel, Jandarma İstihkam Pilot Üsteğmen Evren Döner, Jandarma Teknisyen Astsubay Kıdemli Çavuş Cem Akdoğan, Jandarma Astsubay Üstçavuş İsmail Işıkbol, Jandarma Uzman Çavuş Adem Yassıkaya ile erler Salim Ünal, Fadıl Özdağ, Mehmet Er, Emin Çölen ve Muhsin Kazar diri diri yandı. Helikopter, art arda patlamalarla infilak ederken, kızgın demir parçaları ile şehitlerin cesetlerinden kopan parçalar etrafa saçıldı. Gevaş ve Van itfaiyelerinin söndürme çalışmaları ise sadece yangının çevreye sıçramasını önledi.

Düşen helikopterdekilere yardım için koşan Ömer Ur adlı vatandaş da patlama sırasında ayağından yaralanarak Van Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Van Valisi Abdülkadir Sarı, 21. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu, olay yerinde inceleme yaptı. Şehitlerin kömürleşmiş cesetleri, ambülanslarla Van Askeri Hastane'ye götürüldü.

Görgü tanıkları, helikopterin çok alçaktan uçtuğunu, yüksek gerilim hattına takılınca dengesini kaybedip düştüğünü söylediler.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli ile Başkan Vekili Hasan Korkmazcan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya gönderdikleri mesajlarda kazadan duydukları üzüntüyü dile getirerek başsağlığı dilediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!