Gerginliği bitireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Gerginliği bitireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

DTP’nin desteklediği 19 milletvekili dün Meclis’e kaydını yaptırırken uzlaşma mesajları verdi.

Eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, MHP ile olası gerginlik iddialarına "Belimizde kılıç yok, kılıçları kuşanmış değiliz. Gerginliği ortadan kaldırmak için geldik" yanıtı verdi. AKP’li Zafer Üskül’ün "Atatürk’süz Anayasa" görüşlerine de destek veren ve Anayasa’nın bir ideolojinin anayasası olmaktan çıkması gerektiğini söyleyen Türk, şöyle konuştu:

72 MİLYONA SİYASET 72 milyonun hassasiyetini gözönünde tutacak bir siyaset anlayışı gerçekleştireceğiz. Diyalog ve uzlaşıyı esas alacağız. Demokrasinin kalıcı hale gelmesi, barışçıl bir sürecin gelişmesi için çaba sarf edecek grup olma sözü veriyoruz. Bin yıldan beri birlikte yaşayan halkların kardeşliğini esas aldık. Türkiye’yi sivilleştirme ve demokratik bir cumhuriyete dönüştürme hedefimiz var. Hiçbir zaman parlamentoda gerginliği yaratma anlayışı içinde olmayacağız. Tabii ki bizim iyi niyetimiz, yapacağımız çalışmalar diğer kesimler tarafından da desteklenmeli, görülmelidir. Tek taraflı iyi niyet hiçbir sorunu çözmez. Sonuçsuz kalır. Parlamentonun bu hassasiyeti göz önünde tutmasını, hükümetlerin bizim bu barışçıl çabalarımıza katkı sunacak bir anlayışla yaklaşmasını istiyoruz.

TÜRBANI ÇÖZEMEDİLER Muş milletvekili Sırrı Sakık da, "MHP ile niye çatışalım. Bahçeli’nin duyarlılığı Baykal’dan daha fazla. Parlamento geçmişten ders almalı. Geçmişe takılmamalıyız" dedi. Sakık genel af için uzlaşı gerektiğine vurgu yaparak, "Belli konularda uzlaşı yoksa sorunu çözmek zordur. AKP tek başına türbanı çözebildi mi" diye sordu. Sakık, Kürt sorununu üniter yapı içinde çözmek istediklerini belirtirken, Leyla Zana’nın eyalet sistemi açıklamalarının kendisini ilgilendirdiğini kaydetti.

DTP’YE KATILDILAR Meclis’e bağımsız olarak giren 20 milletvekili DTP’ye katıldı. 20 bağımsız dün DTP Genel Merkezi’nde parti yöneticileri ile biraraya geldi. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından 20 bağımsız milletvekili, katılım dilekçelerini imzalayarak, parti yönetimine verdi. DTP yönetimi de bugün Meclis Grubu’nu oluşturmak için harekete geçmeyi kararlaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!