Gerek olursa yerlisini yaparız

Güncelleme Tarihi:

Gerek olursa yerlisini yaparız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, gelişen denizcilik sektörü ve elde edinilen kazanımlar sonucu, ihtiyaç olması halinde, Türkiye’nin kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetle yapabilecek güçte olduğunu söyledi.

“Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesi tamamlanmıştır veya tamamlanmaktadır” diyen Bayar, şunları söyledi:

Sektör gelişti kabiliyet arttı

2016 yılı yerli katkı hedefleri doğrultusunda askeri gemilerde, sistemlerden alt sistemlere inildikçe artan yerlilik oranı hem sektörü geliştirmiş, hem de yerli kaynakların yurt içinde kalmasına imkan ve olanak sağlamıştır. Gelişen sektör ile tasarım kabiliyetleri, ileri mühendislik ve teknoloji birleşerek geçmişte imkansız gibi görülen birçok proje hayata geçirilmiştir.

Yanıtlık soru: Gerek var mı?

Gerek olursa yerlisini yaparız


Sonuç itibariyle, gelişen denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlar sonucu ihtiyaç olması halinde Türkiye kendi uçak gemisini ‘Yerli İmkan ve Kabiliyetleri’ ile yapabilecek güçtedir. Burada önemli olan, ‘Türkiye’nin bölgesel bir güç olabilme yolunda uçak gemisi yapabilme kapasitesi var mıdır?’ değil ‘Türkiye’nin bölgesel güç olması için uçak gemisine ihtiyacı var mıdır?’ sorusuna cevap aramak daha doğru olabilir.

Hareketi 100 milyon dolar

Maliyeti çok yüksek olan, yalnızca bir karakol görevi için bile denize açılması 100 milyon dolar bulan bu dev gemiye sahip olmak için aynı zamanda gemi ile birlikte sefere çıkacak en az 2 tane yeni destroyer, 1 adet denizaltı, 1 ASW, 1 ASuW, 1 konvansiyonel destek helikopteri, en az 4 tane füze botu, gemiye iniş-kalkış yapabilecek ekipmana sahip en az 40 kadar savaş uçağı, ayrıca yakıt tankeri ve yakıt değişim tesisi (eğer nükleer değilse), askeri tersanede özel bakım havuzuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlarla birlikte gemilerin büyüklüğüne göre 1000 ila 5000 kişi arasında personel bulundurulması gerekliliği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Yerli sanayi % 52.1’e çıktı

m Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları çerçevesinde toplam bedeli 20 milyar doları bulan modernizasyon projesi yürürlüğe konulmuş olup, bu projelerin yüzde 90’ı Türk Savunma Sanayii’nin katılımıyla hayata geçirilmektedir. Geldiğimiz nokta itibarı ile TSK ihtiyaçlarının yerli sanayimiz eliyle karşılanma oranı 2 katına çıkarak yüzde 52,1’e, cirosu 2,7 milyar dolara, ihracatı 853 milyon dolara, yıllık Ar-Ge harcamaları ise 600 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. m A.A.

Hedef savaş uçağı ve uzaya uydu

Gerek olursa yerlisini yaparız


KALE Grubu Murahhas Azası İbrahim Bodur, Cumhurbaşkanı Gül’e uçak motoru parçasını simgeleyen plaket, Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska da camdan yapılmış F-35 uçak maketi verdi. Törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye, ileri teknoloji ürünleri üreten, bu alandaki ihracatını yüzde 25’lere çıkaran bir ülke olma yolunda ilerliyor. Türkiye, havacılık ve uzay sanayisinde de önemli mesafeler kat etti, kendi savaş uçağı, kendi yolcu uçağı ve kendi uydusunu fırlatıp, bu sistemlere adapte olmak istiyor” dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, “Bugün yapılacak yatırımla savunma sanayine jet uçağı motor aksamları üretecek yeni bir tesis kazanacağız. Bu alanda TAİ’nin elde ettiği başarının bu yatırım tarafından da tekrarlanmasını umuyorum” diye konuştu. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okay da katıldı.

ABD’li firmalara örnek olsun

TÖRENDE konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone şöyle konuştu: “Başkan Obama’nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticaret ilişkilerimiz de dün geçtikçe artıyor. En kısa zamanda ticaret ilişkilerimizin siyasi ve askeri ortaklığımız seviyesine ve gücüne ulaşmasını bekliyorum. Her iki ülke de bunun için çok hevesli ve kararlı. Bu ortaklık ilişkilerimizin yalnızca siyasi ve askeri boyuttan çıkarak, ticarette de ne kadar ilerliyor olduğunun bir göstergesidir. Umarım Pratt&Whitney diğer ABD’li firmalara örnek olacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!