Gensoru sınavı

Güncelleme Tarihi:

Gensoru sınavı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet ilk gensoru sınavını CHP desteğiyle aştı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu hakkındaki gensoru istemi, CHP'li milletvekillerinin ret oyu vermesiyle 235'e karşı 267 oyla reddedildi.

Oylamaya 502 milletvekili katıldı. RP, DYP ve BBP gensorunun kabul edilmesi yönünde oy kullanırken, ANAP, DSP, DTP'nin yanısıra CHP de ret oyu verdi.

Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunan 8 bin 100 hektarlık alanın Bahçeköy Belediyesi'ne devredilmesi karşısında dün TBMM'de iktidar ve muhalefet birbirini ‘‘Arazi yağması’’ yapmakla suçladı. RP, iktidarın burayı bazı kesimlere rant kapıları açmak için Bahçeköy'e devrettiğini iddia etti. Bakan Topçu ise bu alan içinde DYP Lideri Çiller ve bazı RP yöneticilerinin arazisi olduğunu söyledi.

RP'li Mustafa Baş, Sarıyer ormanlarının, belediye meclisinin yetkisine verilmesini eleştirdi. Baş, ‘‘Burada, Topal, Uzanlar, basın kuruluşları, banka sahipleri rant sahibi. Bu işlemi yapmanızın nedeni rant kapılarını açmaktır’’ dedi.

HIRSIZLIK YAPTINIZ

Koç Üniversitesi'nin de ormanları yokederek kurulmak istendiğini öne süren Baş, ‘‘Hırsızlık yaptınız, sonra da kılıfını hazırladınız’’ dedi. Tepki üzerine Baş, ‘‘Arazi hırsızlığını kastediyorum’’ diye konuştu. DYP'li Kemal Aykurt, arazi devrini eleştirirken, ‘‘Diyet borcunu, kimlere, nasıl ödediğinizin acı, vahim örneğidir’’ dedi.

DSP'li Boray Baycık ise Sarıyer Belediyesi'nin 35 bin kaçak inşaatın yapımına neden olduğunu, Kombassan'a ait binalara da mevzuata aykırı fazla kat izni verdiğini hatırlattı.

ANAP'lı Nejat Arseven, bu alanların hiçbir zaman imara açılmayacağını belirterek, ‘‘Bu yetkiyi Refahyol’un bakanı 65 kez kullanmıştır. Üniversitenin de Koç topluluğuyla ilgisi yoktur’’ dedi.

CHP'li Altan Öymen de, mücavir alan kaydırmasının mantıkla ilgisi olmadığını söyledi. Koç Üniversitesi ile ilgili kararın 1992'de alındığını anımsatan Öymen, ‘‘Şimdi bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeliler. Bu konuda Meclis araştırma önergesi vereceğiz’’ dedi.

BAKANIN SERT YANITI

Bakan Topçu, gensoru önergesinde Koç Üniversitesi'nden bir kez bile bahsedilmediğini anımsattı. Koç Grubu'nun buradaki inşaatına da Sarıyer Belediyesi'nin ruhsat verdiğini kaydeden Topçu, ‘‘Bana değil kendi belediyenize bağırınız. Eğer peşkeş çekilme varsa, peşkeş çeken sizsiniz’’ dedi. Devredilen alanın bin 400 hektarının halen Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunduğunu kaydeden Topçu, imar planında olmamasına rağmen buradaki inşaatlara ruhsat verildiğini iddia etti. Topçu, ‘‘Trilyonlar kazanacaklardı. Şimdi bu imkan ellerinden gitti, bağırmaları bu yüzden’’ dedi.

Topçu, ‘‘Koç Üniversitesi'ne araziyi, DYP hükümeti tahsis etti. Dönemin bakanı Hasan Ekinci, orman alanlarını korumak için talepten 30 hektar fazla verdi’’ dedi. RP sözcüsünün arazisi bulunanları eksik saydığını da kaydeden Topçu, ‘‘Burada Çiller'in 120 dönüm, RP il başkanının 8 dönüm arazisi bulunuyor. RP'li belediye başkan yardımcılarının yapılarının bir katları kaçak. Kombassan da usule aykırı inşaat yapmış’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!