Genesis uzaydan atom örneği getirecek

Güncelleme Tarihi:

Genesis uzaydan atom örneği getirecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 13:46

Ay'a gönderilen Apollo araçlarından sonra ilk kez uzaydan atom zerrecikleri getirecek olan ''Genesis'' adlı aracın, Salı günü öğleden sonra uzaya fırlatılacağı açıklandı. Pazartesi günü gönderilmesi planlanan Genesis'in kalkışının, kumanda sistemindeki motorların yeniden kontrol edilmesi için Salı gününe ertelendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Genesis'in üç yıl boyunca 32 milyon kilometre yol kat ederek daha sonra dünyaya geri döneceğini açıkladı.

Dünyadan bir milyon 600 bin kilometre, güneşten 147 milyon 350 binkilometre uzakta rotasını takip edecek olan araç, saatte 1 milyon 600 bin kilometre hızla giderken, topladığı atom örneklerini özel bir kapsülde muhafaza ederek dünyaya getirecek.

Genesis aracının milyarlarca atom örneği biriktirerek dünyaya getireceğini belirten bilim adamları, bu sayede güneş sisteminin 4 buçuk milyar yıl önceki oluşumunu daha iyi anlayabileceklerini açıkladı.

Genesis'in, ultra saf silikon, elmas, safir, altın, alüminyum ve germanyum kullanılarak yapılmış olan petek panellerinin, 83 çeşit doğal element örneğini toplayacağı düşünülüyor.

Bu elementlerin, güneş sistemindeki yıldızları ve objeleri meydanagetiren gaz ve toz zerreciklerini oluşturduğu (solar nebula) biliniyor.

Uzaydan getirilecek atom zerreciklerinin, tıpkı ay taşlarının muhafaza edildiği gibi, Johnson Uzay Merkezinde muhafaza edilerek üzerinde araştırmalar yapılacağı açıklandı. NASA'nın düşük maliyetli projelerinden biri olan Genesis'in, 259 milyon dolara mal olacağı belirtildi.

1999 yılında kuyruklu yıldızlardan toz örnekleri toplamak için gönderilen Stardust adlı aracın ise 2006 yılının Ocak ayında dünyaya döneceği bildirildi. Dünya dışından en son Apollo 17 aracı ay taşları getirmişti. Genesis ise dünya dışından örnek getirecek ikinci uzay aracı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!