Genelkurmay'ın uçağı CumhurbaÅŸkanlığı'na geçti

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmayın uçağı Cumhurbaşkanlığına geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 17:56

Genelkurmay Başkanlığı'nın kullanımı için alınan ve geçen yıl teslim edilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti Cumhurbaşkanlığı'na geçti.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE O UÇAK / WEB TVÂ

Ankara'dan getirilen ve işlemleri İstanbul Atatürk Havalimanı'nda tamamlanarak sivilleştirilen uçağa TC-KOP tescili verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün uçağın VIP uçak havuz kullanımına katılmasını istemesi üzerine bu kararın alındığı öğrenildi. Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti" yazan uçağın Türk Hava Yolları’nın 8 Mart1962 tarihinde Toros Dağları'na çakılan Fokker F27 tipi yolcu uçağı ile aynı tescil işaretini taşıması dikkat çekti. İstanbul-Ankara-Adana seferini yapan uçak, alçalma sırasında Medetsiz yakınlarında dağa vurmuş, olayda 3'ü mürettebat toplam 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Üst düzey teknolojiyle donatılan TC-KOP tescilli uçak Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali apronunda basın mensupları tarafından görüntülendi. İşlemlerin tamamlanması sonrası uçak VIP uçuşlarına başlayacak. Ankara çıkışlı duraksız ABD'de Los Angeles'a kadar uçabilen G550, VIP havuzuna katılarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri ve diğer bakanlıklar tarafından kullanılacak. Uçak geliştirilmiş görüntü sistemi EVS ile kötü hava koşullarında, kısa görüş mesafesine karşın sorunsuz iniş yapabiliyor. VIP uçak havuzunda şu an bir adet daha TC-DAP adlı G550 tipi uçak daha bulunuyor. Piyasa değeri 60 milyon doları bulan iş jetinin isteğe bağlı olarak koltuk kapasitesi belirlenebiliyor. Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatarak yatak oluyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550'ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Genelkurmay Başkanı tarafından kullanılan askeri G550 ise askeri tescil taşıyor.

G550'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Menzili: 12.501 km Seyir Yüksekliği: 15.545 m Yolcu Kapasitesi: 14-18 Gövde Uzunluğu: 29.4 m Yükseklik: 7.9 metre Kanat Açıklığı: 28.5 m Kabin Uzunluğu: 15.3 m Kabin Yüksekliği: 1.88 m Kabin Eni: 2.24 m

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!