Genelkurmay: Yakalanan asker Emniyet'te tutulmamalı

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay: Yakalanan asker Emniyette tutulmamalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 13:03

Polis, cuma günü Başakşehir'de hâkim ve savcı lojmanlarının etrafında dolaşan iki kişiden birini silahıyla yakaladı. Kaçan ikinci kişinin attığı silahın namlusuna mermi sürüldüğü iddia edildi. Haberin gazetelerde yer almasının ardından Cumartesi günü Genelkurmay bir açıklama yaptı ve haberdeki 'asker' ifadesinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İstanbul Emniyeti'nden bugün yapılan açıklamada da yakalanan 2 kişinin bölücü terör örgütü üyesi olduğu belirtildi. Emniyet'in açıklamasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama daha yaptı. Yakalanan şahsın asker olduğunun anlaşıldığının kaydedildiği açıklamada, ''Yakalanan askerin Emniyet'te tutulması yasalara aykırı'' denildi.

Haberin Devamı

'YARGI LOJMANINDA ESRARENGİZ ASKER'

Cumartesi günü Milliyet Gazetesi'nde yer alan haberde, ''Başakşehir'de, hâkim ve savcıların oturduğu lojmanların çevresinde cuma sabahı meydana gelen olayda şüpheli iki kişiden biri belinde silahla yakalandı. Kaçan diğer şüphelinin attığı silahın namlu ağzında mermi olduğu tespit edildi. Yakalanan ve asker olduğu belirtilen şüphelinin İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde sorguya alındığı öğrenildi'' ifadeleri yer almıştı.

GENELKURMAY: ASKER İFADESİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Aynı gün Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ''Söz konusu haberdeki 'asker' ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Yakalanan şahısların sivil oldukları öğrenilmiştir'' denildi.

EMNİYET: ŞÜPHELİLER BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise, adliye lojmanları önünde saldırı hazırlığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişinin bölücü terör örgütü üyesi olduğunu ve bu kişilere yardım ettiği öne sürülen 4 kişinin de adliyeye sevk edildiğini belirtti.

GENELKURMAY'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Tüm bu gelişmeler üzerine Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama daha yaptı ve yakalanan şüphelinin 'asker' olduğunu bildirdi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
''26 Şubat 2011 tarihinde Milliyet gazetesinde çıkan haberle ilgili olarak aynı gün, haberdeki ‘asker’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklama yapılmıştır.

Bu açıklama, olayın gazeteden öğrenilmesi üzerine öncelikle İstanbul Merkez K.lığı nöbetçi heyeti tarafından, bilahare İstanbul Mrk.K.nın talimatıyla Mrk.K.lığında görevli emniyet yetkilileri tarafından hem olayın meydana geldiği bölgeden sorumlu Başakşehir Polis Karakolu'ndan hem de İstanbul Terörle Mücadele Merkezinden alınan bilgiler doğrultusunda yapılmıştır. Her iki emniyet birimi de olayın doğru ancak yakalanan şahısların asker olmadıklarını ifade etmişlerdir.

Dolayısıyla, 26 Şubat 2011 tarihinde yapılan açıklama, birkaç defa teyit edilerek yapılmıştır.

Daha sonra, teyit edilen bu bilgilere rağmen konu araştırılmaya devam edilmiş, saat 16:30’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüyle yeniden irtibata geçilerek herhangi bir gelişme olup olmadığı sorulmuştur. Bunun üzerine saat 17:20’de aynı şubede görevli bir komiser tarafından, olayın 25 Şubat 2011 tarihinde meydana geldiği, asker olduğu ifade edilen kişinin Balıkesir’de askerliğini yapmakta olan bir er olduğu (Birliğinden 01-28 Şubat 2011 tarihleri arasında hava değişimine ayrılmıştır) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde savcı talimatı gereğince gözetim altında tutulduğu ifade edilmiştir. Bunun üzerine 26 Şubat 2011 günü sabah saatlerinde yapılan açıklama TSK’nın internet sitesinden kaldırılmıştır.

Haberin Devamı

Bahse konu askeri şahıs, ilgili yasa ve genelgelere aykırı olarak 36 saat emniyet müdürlüğünde gözetim altında tutulmuş ve İstanbul Mrk.K.lığına bilgi verilmemiştir. 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 79’ncu maddesinde, suç işleyen asker kişilerin (Aynı Kanun’un 10’ncu maddesi gereğince erbaş ve erler de bu kapsamdadır) hangi hallerde geçici olarak yakalanabilecekleri düzenlenmiştir. Aynı Kanun’un 80’inci maddesi ‘yakalanan kişi serbest bırakılmaz ise hemen en yakın askerî inzibat karakoluna veya askerî makama teslim olunur veya yetkili askerî inzibat gelinceye kadar olay yerinde tutulur’ hükmünü amirdir. Ayrıca, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan 01 Ocak 2006 tarihli, ‘Asker kişiler hakkındaki soruşturma’ konulu ve 23 No.lu Genelge hükümleri de bu yöndedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!