Saldırırlarsa vururuz

Güncelleme Tarihi:

Saldırırlarsa vururuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2003 01:54

GenelkurmayBaşkanlığı, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi durumunda intikalin Kuzey Irak üzerinden yapılacağını ifade ederek, ‘‘Kürt grupların bizim konvoylarımıza saldırısı olursa gerekli cevabı alırlar’’ uyarısında bulundu.

- Kürt gruplar konvoyumuza saldırırsa gerekli cevabı alırlar, onlar düşünsün.

- TSK orada konvoylarını, varlığını koruyabilecek imkan ve kabiliyete sahiptir.

- Bir tümen sektörü oluşturulmasında anlaşıldı. Bu sektörü Türk komutan yönetecek.

Genelkurmay Başkanlığı'nda dün Irak'a asker gönderme konusunda gelinen durum hakkında basına brifing verildi. Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın'ın verdiği brifing sonrasında Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ gazetecilerin sorularını yanıtladı. Orgeneral Başbuğ, şu değerlendirmelerde bulundu:

ONLAR DÜŞÜNSÜN

Irak'taki geçici hükümetin asker göndermemiz konusunda daha olumlu bir tavra girmesini bizler de bekliyoruz ama gerekli değerlendirmeleri siyasi makamlar yapacaktır. İstikrar harekatına katılmamız halinde Kuzey Irak'daki bazı ikmal yollarını lojistik destek için kullanacağız. Bu konuda ABD birlikleri ile koordine olacağız. Kürt grupların bizim konvoylarımıza saldırısı olursa gerekli cevabı alırlar. Bu onların sorunu, onlar düşünsün. TSK orada konvoylarını ve varlığını koruyabilecek imkan ve kabiliyete sahiptir.

SÜRE MECLİS’İN

Irak'a gidecek asker sayısı ve ne zaman gidileceği konusunda şu anda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Gidilmesi durumunda süre, Meclis'te kabul edilen tezkereye göre 1 yıl. Gerekmesi durumunda bu sürenin uzatılması, TBMM'nin yetkisinde.

YABANCI TUGAY

Irak'a sadece askeri çerçeveden bakmıyoruz. Diğer bakanlık ve sivil devlet kuruluşlarıyla temas halinde insani ve sosyal yardım ve politikaları da belirlendi. Türkiye'nin komutasındaki bu bölgede bir tugay civarında askeri birlik de yabancı ülkelerden oluşturulacak. Türk birliğinin esas komutası, Türk Genelkurmay Başkanlığı'nda olacak.

EĞİTİM BAŞLADI

Türk askerinin Irak'ta karşılaşacağı muhtemel risk ve çatışma ortamlarına karşı eğitim verilmeye başlandı. Askerimiz oraya giderse, orada karşılaşacağı muhtemel risklere karşı eğitimli olacak.

İLAVE ÖNLEM

Başbuğ kamuoyunda Irak'a asker gönderilmesine karşı geniş tepkiler gösterildiğinin hatırlatılması üzerine de ‘‘Biz verilen görevi en iyi şekilde icra etmekle ilgileniyoruz. Bu konu, siyasi otoritenin belki bazı ilave tedbirler de alması gereken ve siyasi otoriteyi ilgilendiren bir konudur’’ yanıtını verdi.

KREDİ KONUSU

Başbuğ, bir soru üzerine de Dubai'de ABD ile yapılan ve Türkiye'nin Kuzey Irak'e asker sokmaması taahhüdünü de taşıyan kredi anlaşması hakkında hükümetten Genelkurmay'a hala bilgi gelmediğini söyledi.

TÜMEN GİDECEK

Bizim için en önemli konu görev bölgesinin belirlenmesidir. Bir tümen sektörü oluşturulması ve bu sektörün Türk komutan tarafından yönetilmesi konusunda mütabakat sağlanmıştır. Gönderilecek asker sayısı gidilecek bölgenin kesinleşmesinden sonra gerekli ihtiyaçlara göre belirlenecektir.

YENİ KAPI

Türkiye Irak'a giderse ikmal için Irak'ın yol ve demiryolu şebekesini kullanacaktır. İkmal yolu konusunda ABD tarafının herhangi bir çekincesi yoktur. Ovaköy sınır kapısı, Habur'a alternatif değil, Habur'u tamamlayıcı bir kapı olarak kullanılacaktır. Askeri intikalde Habur dahil tüm imkanlardan yararlanılacaktır.

PKK için ABD’den gerekeni bekliyoruz

‘‘Türkiye istikrar harekatına katılsın veya katılmasın, PKK-KADEK terör örgütüyle mücadeleyi ABD ile işbirliği içinde sürdürecektir’’ diyen Başbuğ, PKK-KADEK konusunda ABD'den beklenenleri şöyle dile getirdi: ‘‘Irak'a gider veya gitmeyebiliriz, bizim ABD'den beklediğimiz PKK-KADEK'e karşı gerekli ciddi tedbirlerin alınmasıdır. ABD ile yapılan görüşmeler ümit vericidir. Son toplantıda alınan kararlar çerçevesinde PKK-KADEK'e karşı ortak bir harekat da gelecek için düşünülebilir. ABD'nin harekat biteli beri Kuzey Irak'da PKK'ya karşı bir tedbir aldığını söyleyemeyiz. ABD yetkilileri ile Kuzey Irak'daki PKK-KADEK mensuplarının elemine edilmesi konusunda ortak noktaya geldik. ABD'nin tek başına veya bizimle birlikte PKK'ya karşı bazı yaptırımlara başlayacağını bekliyoruz. Bu Türkiye'nin güvenliği için çok ciddi bir konudur ve takipçisiyiz. Kabul edilebilir bir zaman içinde kabul edilebilir girişimler yapılmasını bekliyoruz. Kuzey Irak'ın doğusu Kandil dağı ve İran sınırı bölgelerinde 5 bin civarında heran isteneni yapabilecek donanımda silahlı terörist vardır. Bu Türkiye için ciddi bir tehdittir.’’

Buralardan biri olacak

Korgeneral Yalçın brifingde, ABD ile görüşmelerde TSK için üç muhtemel görev bölgesi üzerinde durulduğunu bildirdi. Korgeneral Yalçın, bu bölgelerin Selahattin Eyaleti, El Anbar Eyaleti'nin Fırat Nehri mihveri ve El Anbar Eyaleti'nin Fırat mihveri de dahil olmak üzere Kuzey bölgesi olduğunu açıkladı. Yalçın görev yerinin üçüncü bölge olma ihtimalinin zayıf olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!