Genelkurmay ABD ile PKK'nın tasfiyesini görüÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay ABD ile PKKnın tasfiyesini görüştü
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2005 16:49

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, ABD’li askeri yetkililerle PKK/KONGRA-GEL’in tasfiyesine ilişkin alınabilecek tedbirleri ihtiva eden görüşmeler yapıldığını bildirdi.

 Tunceli’de dört PKK’lı öldürüldü

  Â

Genelkurmay Başkanlığı, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones ve ABD Merkez Komutan Yardımcısı Korgeneral Lance Smith’in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili açıklama yaptı.

  Â

Ziyaret kapsamında, ABD üst düzey askeri yetkilileri ile, terörle mücadele konusundaki işbirliği çerçevesinde başlatılan sürecin bir devamı olarak, Irak’ın kuzeyindeki son gelişmelerin ele alındığını belirten Genelkurmay Başkanlığı, "PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün bu bölgeden tasfiyesine ilişkin alınabilecek tedbirleri ihtiva eden görüşmeler yapılmıştır" dedi.

Haberin Devamı

  Â

OLUMLU GÖRÜŞME

 

Genelkurmay açıklamasında, bu tür görüşmelerin teröre karşı mücadele eden Türkiye ve ABD gibi ülkelerin bu çerçevedeki işbirliğinin artmasına ve meseleleri karşılıklı anlamalarına katkı sağladığı bildirildi. Genelkurmay açıklamasında şöyle denildi:

  Â

"Görüşmeler olumlu bir zeminde cereyan etmiş, terörist bir örgüt olan PKK/KONGRA-GEL ile mücadele konusunda ortak karalılık ve işbirliğinin gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır.

  Â

Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü faaliyetlerinin sadece Türkiye için değil, uzun dönemde ırak ve bölge için de tehlike oluşturacağı dikkate alınarak, sona erdirilmesi, bu bölgeden Türkiye’deki bölücü eylemlere sağlanan desteğin kesilmesi ve hududun Irak tarafındaki kontrol boşluğu nedeniyle terörist geçişlerini önlemek maksadıyla tedbir alınması gerektiği hususları teyit edilmiştir."

 

TÜRKİYE-ABD BİLGİ VE SUBAY DEĞİŞİMİ

 

Ankara'da temasları kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan ABD'li Orgeneral Jones ise, küresel terörle mücadeleyi ele aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

 

Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadeleyi desteklediklerini belirten ABD'li komutan, "TSK ile elimizdeki bilgilerin çok hızlı el değişiminin sağlandığı bir çalışma içine gireceğiz. Görülmemiş bir işbirliği içindeyiz" diye konuştu.

 

Jones, "Türk kamuoyunun ABD'nin PKK ile mücadele ettiğine dair inancının olmadığının" hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

 

"Kamuoyunun terörizmle mücadele edildiğine inanıyor olması önemlidir. Türkiye ile ABD'nin bu mücadeledeki işbirliğinden olağanüstü gururluyum. Kuzey Irak'taki sorun, Irak'ta egemen devleti de içine alan bir durumdur. Bu bölgenin geleceği, Türkiye, Irak ve yardım edebildiği kadarıyla ABD tarafından çözülecektir. Sorun büyüktür. Bir araya gelmemiz, buna verdiğimiz önemin büyüklüğünün göstergesidir. Bu aynı zamanda, mücadelenin gerçek, içerikli, kararlı ve başarı ile sonuçlanacağına dair güvencenin bir sembolüdür."

 

Haberin Devamı

OPERASYON TARÄ°HÄ° VERMEDÄ°

 

TSK ile işbirliğinin pekiştirildiğini söyleyen Jones, Orgeneral Jones, PKK'ya karşı operasyonla ilgili herhangi bir tarih vermedi. Jones, PKK ile mücadelede Türkiye'ye adres olarak "Egemen Irak Devleti"ni gösterirken, ABD'nin de terör örgütüyle mücadelede "yapabildiği kadar yardımcı olacağını" söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!