Genel affa dönüşmesin

Güncelleme Tarihi:

Genel affa dönüşmesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Eski Başbakan Necmettin Erbakan, AKP'nin kurtarma teklifi aynen yasalaşırsa, "RP'nin kayıp trilyonu" davasından aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını, evinden 11 ay çıkmayarak çekecek.

Yargı çevrelerinde "Erbakan'ı, devletin zararını ödemeden hapisten kurtaracak özel af, dolandırıcılara, sahtekarlara dönük genel affa dönüşebilir. Kişiye özel af Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır" uyarısı yapıldı.

DAVA SÜRÜYOR

"Kayıp trilyon" olayında Maliye'nin açtığı dava ise sürüyor. Mahkeme, Erbakan ve arkadaşlarının 11 trilyonu ödemesine karar verirse tahsilat yapılacak. Erbakan'a bu kanunun 60. maddesine göre parayı ödemediği için en fazla üç ay ceza verilebileceği ve 80 yaşında olması nedeniyle bunun da ev hapsine dönüşebileceği belirtiliyor. Bu durumda Erbakan hem hapis hem de trilyonluk para cezası yükünden 14 ay evde kalarak kurtulacak. Teklif aynen yasalaşırsa, "Ceza al yaşlıysan evde yat" affı haline dönüşecek. AKP'nin teklifi ile Erbakan'a ve benzer durumdaki kişilere şu özel imkanları sağlanıyor:

Evde çekecek

Mevcut 5275 sayılı kanunun 110. maddesi Erbakan'ın önce devletin zararını ödemesi koşuluyla, hapis cezasını evde çekmesine imkan tanıyordu. Teklif ise paranın ödemesini saklı tutuyor. Ancak, devletin zararının ödenmesi koşulunu kaldırıyor. Aynı maddenin beşinci fıkrasında, cezası ev hapsine çevrilen kişiler hakkında "Koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz" deniliyordu. Teklifle bu hüküm kaldırıldı. Mevcut yasa uygulansaydı, Erbakan 2 yıl 4 ay yani tam 28 ay evde hapis kalacaktı. Teklifle, koşullu salıvermeden yararlanacak ve cezası 11 aya indirilecek. Erbakan isterse, Aytınoluk'taki yazlığında 11 aylık ev hapsini çekebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!