Gençlik dünyayı daha iyi bir yere dönüştürecek

Güncelleme Tarihi:

Gençlik dünyayı daha iyi bir yere dönüştürecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2010 10:23

Lise ve üniversite öğrencilerinin, BM’nin gündeminde olabilecek konuları kendi aralarında tartışma olanağı buldukları başka bir platform olan Model Birleşmiş Milletler, küresel sorunlara yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

Bütün dünya buna inansa, bir inansa hayat bayram olsa, insanlar el ele tutuşsa birlik olsa uzansak sonsuza…

Eski Türk filmlerinin unutulmaz şarkılarından biridir, dünyanın nasıl daha yaşanılabilir bir hale gelebileceğini anlatan.    

Dünya, sorunlardan arındırılmış bir yer değil; tam tersine sorunların bir araya gelip oluşturdukları bir sistem. Birleşmiş Milletler (BM) ise, 1945’ten bu yana, dünya üzerindeki ülkelerinin hemen hemen hepsinin üye olduğu, artan sorunların uluslararası boyutlarda konuşulduğu ve bu sorunlara çeşitli çözümlerin arandığı bir organizasyon.   

BM’yi sadece, diplomatların, ülkelerin çıkarlarını da göz önünde bulundurarak, küresel ve kimi zaman bölgesel sorunlara çözüm bulmaya çalıştığı bir organizasyon olarak görmek de mümkün. Ancak bu konuları sadece profesyonel siyasetçiler yapmıyor. Lise ve üniversite öğrencilerinin, BM’nin gündeminde olabilecek konuları kendi aralarında tartışma olanağı buldukları başka bir platform daha var: Model Birleşmiş Milletler.

Haberin Devamı

Bu yıl altıncısı düzenlenen Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı geçtiğimiz hafta yurtiçinden ve yurtdışından öğrencilerin katılımıyla Antalya Kemer’de gerçekleşti. Beş gün boyunca, dünyanın her yerinden gelen bu öğrenciler, uluslararası kamuoyunun yüz yüze kaldığı çeşitli sorunlara, çeşitli komitelerde BM gerçekte nasıl çalışıyorsa o şekilde çalışarak çözüm bulmaya çalıştı. O öğrencilerden biri de bendim.

GENÇLİK DÜNYAYI DAHA İYİ BİR YER HALİNE GETİRECEK

Hurriyet.com.tr’nin sponsor olduğu dev konferansın ilk günü, otele varmak, yerleşmek, simülasyona ilk defa katılacaklar için kuralların tekrar hatırlatılması ve açılış seremonisinin yapılmasıyla geçti. Takımlar halindeki yüzlerce genç kadın ve erkeği görmek, bu dünyanın gençlik tarafından daha yaşanılabilir hale getirilmeye çalışıldığının bir simgesiydi adeta. Hepimiz hayata henüz atılmadan, hayatın gerçeklerinin farkındaydık ve onları tartışabiliyorduk.

Her gün en resmi kıyafetlerimiz üzerimizde, dosyalarımız elimizde saat 9:30’dan akşam 18:00’a kadar bir buçuk saatlik toplantılarla gündemlerimizdeki soruna ya da sorunlara çözüm bulmaya çalıştık. Belirli kurallar ve ülkelerin birbirlerinin egemenlik sınırlarına gösterdiği saygı çerçevesinde ilerleyen olağan toplantıların yanı sıra Kriz Komitesi’nin yarattığı krizlerle yüzleşmek durumunda kalan komiteler de oldu.

Haberin Devamı

Örneğin bu yıl ilk defa MUNTR’a katılan Avrupa Birliği Konseyi’nin karşılaştığı bir sorun Hazar Denizi’nden gelen doğalgaz boru hatlarına iki yıl boyunca onarılamayacak düzeyde zarar veren ve El Kaide tarafından üstlenilen bombalı saldırı oldu. Aniden bu konu üzerine yoğunlaşması gereken Avrupa Birliği Konseyi, çeşitli çözüm önerilerinde bulundu. Bir komite toplantısı sırasında da tartışmaların yoğunlaştığı anlardan birinde, bir delege tüm komite üyelerini yaşlanmaya karşı bir dakika dans etmeye çağırdı.

TARTIŞMALAR SON ANA KADAR SÜRDÜ

Birleşmiş Milletler Genel Meclisi’ne bağlı olan her komite, 5 Mart Cuma sabahı kendi komitelerinde kabul edilen ‘resmi’ bildirileri tüm meclise onaylatmak için büyük çaba sarf etti. Kimi komiteler içinde büyük anlaşmazlıklar çıksa da, meclise sunulan bütün resmi kararlar onaylandı.   

Haberin Devamı

Hararetli tartışmalar ve çözüm aramalarla geçen günlerden sonra en heyecanlı anlardan biri, öne çıkan delegeler ve en iyi delege ödüllerinin dağıtıldığı kapanış seremonisi oldu.  Bahçeşehir Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü (BUMUN) iki adet en iyi delege ödülünü alırken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Pakistan’dan katılan Lahore University of Management Science da ödüle layık görülen üniversitelerden bazıları oldu.

“Bu sizin dünyanız, şekillendirin” sloganıyla bir araya gelen MUNTR konferansı sadece ciddi konuların tartışılmasına sahne olmadı, aynı zamanda sosyal etkinliklerle dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençlerle tanışma, farklı kültürleri tanıma imkânı sağladı.

Haberin Devamı

DÜNYA’NIN DÖNMESİ NE ZOR

Zorlu geçen bir haftayı Cuma akşamı yeniden değerlendirirken, aslında dünyanın dönmesinin ne kadar zor olduğunu anladım.                    

Model Birleşmiş Milletler organizasyonunda biz delegeler, vatandaşı olmadığımız ülkelerin temsilciliklerini yapıyorduk. Üzerimizde toplumsal bir baskı yoktu ama yine de temsil ettiğimiz ülkenin haklarını, politikalarını elimizden geldiğince göz önünde bulundurarak bir oy birliğine, fikir birliğine varmaya çalıştık ki bu süreç oldukça uzun ve zorlu oldu.

Gerçek dünyada, gerçek Birleşmiş Milletler’de temsil ettiğiniz kendi ülkeniz, ülkenizin tüm nüfusu ve ulusal çıkarlarınız. Kurumun 192 üyesi olduğunu düşündüğünüzde, bu 192 ülkenin de fikir birliğine varabilmesi ne kadar zor olur, fark edeceksiniz.             

Haberin Devamı

*Bahçeşehir Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü (BUMUN) üyesi Melisa Şaylı, MUNTR 2010 Pakistan delegesidir. Konferans sonunda “En İyi Delege” ödülüne layık görülmüştür.            

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!