Gençler üniversite için Malezya'ya gitmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Gençler üniversite için Malezyaya gitmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 11:26

Türk öğrencilerin son yıllarda üniversite eğitimi için Malezya'yı da tercih etmeye başladığını belirten uzmanlar, "En çok tıp, eczacılık ve diş hekimliği ilgi görüyor. Yaşam giderlerinin yıllık 5 bin doları geçmemesi ve öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahip olması, yurt dışı eğitimde Malezya'yı cazip kılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, İngilizce'nin yaygın kullanıldığı Malezya'da eğitim kalitesi ve ekonomik yaşam şartlarının, bu ülkenin tercih edilmesinde büyük rol oynadığını, en çok tıp, eczacılık ve diş hekimliği gibi bölümlerin ilgi gördüğünü anlattı. Yaşam giderlerinin yıllık 5 bin doları geçmemesi ve öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahip olmasının da yurt dışı eğitimde Malezya'yı cazip kıldığını kaydeden Özenç, yabancılara İngilizce öğreten yaklaşık 200 kuruluşu bulunan İrlanda'nın ise dil okulu konusunda İngiltere ile yarıştığını ve bu nedenle de yabancı öğrenciler tarafından tercih edildiğini aktardı. 

Özenç, "İrlanda hükümetinin listesinde yer alan kurslardan birinde tam zamanlı eğitim alan uluslararası öğrencilere haftada 20 saat, yarı zamanlı çalışma izni verilmesi de ülkenin tercih edilmesi için önemli bir neden" diye konuştu.

TÜRK ÖĞRENCİLER ORTALAMA 10 BİN DOLAR HARCIYOR

Özenç, dünyada eğitim için başka bir ülkeye giden öğrenci sayısında her yıl yaklaşık yüzde 6'lık bir artış yaşandığını, buna göre 2016 yılında 6 milyona yakın öğrencinin ülkesi dışında yükseköğrenim göreceğini vurguladı. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO) raporlarına göre, 2020 yılında eğitim için yurt dışına giden öğrenci sayısının 8 milyona ulaşacağının öngörüldüğüne dikkati çeken Özenç, Türkiye'nin ise yurt dışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler arasında beşinci olduğunu belirtti.

Özenç, "Yurt dışında bulunan 45 bin göçmen nüfusunu ve kısa dönemli yaz okuluna giden öğrencileri de eklersek her yıl ülkemizden yaklaşık 90 bin öğrencinin eğitim için yurt dışına gittiğini söyleyebiliriz. Son beş yılda ise Türkiye'den eğitim için yurt dışına gidenlerin sayısı 350 bini buldu." bilgilerini verdi. En çok Türk öğrenciye sahip ülkeler arasında 10 bin 793 öğrenci ile ABD'nin başı çektiğini söyleyen Özenç, bu ülkeyi 5 bin 422 öğrenci ile Almanya, 3 bin 986 öğrenci ile Bulgaristan, 3 bin 287 öğrenci ile İngiltere, 2 bin 740 öğrenci ile de Avusturya'nın takip ettiğini dile getirdi. Özenç, Türk öğrencilerin yurt dışında eğitime bir yılda ortalama 10 bin dolar harcadığını, konaklama, yeme-içme ve cep harçlığı gibi kalemler de eklendiğinde bu rakamın 20 bin dolara kadar çıkabildiğini ifade etti.

Özenç, dünyada üniversite eğitimi için en çok ilgi gören ülkelerin ABD, Almanya, İngiltere, Avusturya, Fransa, Kanada, İtalya, İrlanda, Hollanda ve Avustralya olduğunu kaydetti. Her yıl 30 binin üzerinde öğrenci kabul eden İngiltere'nin, İngilizce'nin ana dil olması, öğrencilere birçok sosyal imkan sunulması ve Türkiye'ye yakın olması sebebiyle Türk öğrenciler tarafından tercih edildiğini vurgulayan Özenç, ABD'nin de yüksek eğitim kalitesi, sosyal hayatı ve eğitim sonrası iş fırsatları nedeniyle öğrenciler nezdinde çekici olduğunun altını çizdi. Özenç, eğitim almak için ülkesine kabul ettiği öğrencilere çalışma imkanları sunan ve eğitim sonrasında oturma ve çalışma izni konusunda esnek davranan Kanada'nın da rağbet gördüğünü anlattı.

Türk öğrencilerin gözde ülkelerinden birisinin Avustralya olduğuna dikkati çeken Özenç, prosedürleri diğer ülkelerden daha kolay olan bu ülkede üniversitelere kabul edilmenin de çok zor olmadığını belirtti. Özenç, köklü devlet okullarının bulunduğu Almanya'nın, Türk öğrencilerin radarında olduğuna işaret ederek, "Özellikle mühendislik ve teknik alanlarda eğitim almak isteyen öğrenciler için ideal olan Almanya'da yıllık eğitim fiyatları oldukça uygun." şeklinde konuştu. Hukuk gibi beşeri bilimlerde başarısıyla adından söz ettiren Fransa ile mimarlık, tasarım, mühendislik ve iktisat programlarıyla İtalya'nın da talep edildiğini anlatan Özenç, "Hollanda, eğitim kalitesi, hukuk gibi dallarda ileri düzeyde eğitim vermesi ve Türkiye'ye yakın olması nedeniyle tercih sebebi. Özellikle mühendislik ve teknik alanlarda eğitim almak isteyen öğrenciler için ideal olan Avusturya'da ise yıllık eğitim fiyatları oldukça uygun." değerlendirmesinde bulundu.

BİR ÖĞRENCİ 7 BİN EURO KAZANABİLİR

Özenç, Kanada, ABD, Avustralya, Almanya, İngiltere, Macaristan, Polonya ve Yeni Zelanda'da da lisans ya da yüksek lisans programına dahil olan öğrencilerin yarı zamanlı çalışabildiğini söyledi. Bu ülkeler arasında ABD'de öğrencilerin eğitim aldığı okulun kampüsünde çalışmasına izin verildiğini anımsatan Özenç, diğer ülkelerde ise öğrencilerin kampüs dışında da çalışma hakkı olduğunu dile getirdi. Özenç, ABD dışındaki ülkelerde yarı zamanlı çalışma sonrası elde edilen kazancın konaklama ve yaşam maliyetinin tamamını ya da önemli bir kısmını karşılamak için yeterli olduğunun altını çizdi.

Bir öğrencinin yarı zamanlı çalışarak İrlanda'da 7 bin avro, Polonya ve Macaristan'da ise 5 bin avro kazanabileceğini anlatan Özenç, şunları kaydetti:
"Kanada'da yarı zamanlı işlerle 800 Kanada doları gelir elde edilebilirken, İngiltere'de bu rakam 800 İngiliz sterlini civarında. Avustralya'da, eğitim ücreti 20 bin Avustralya doları olan bir okula giden öğrenci, eğitim dışındaki masrafları için harcayacağı aylık 2 bin Avustralya dolarını çalışarak karşılayabilir. Burada eğer öğrenciler burslu değillerse okul masrafları için önceden birikim yapılmış olması gerekir."

14 YAŞINA İNDİ

Özenç, yurt dışı eğitimde son dönemde mühendislik, işletme, bilişim, bilgisayar teknolojileri, animasyon, aşçılık, tasarım ve proje yönetimi gibi bölümlerin revaçta olduğunu aktardı. Yurt dışında eğitim yaşının 14'e kadar indiği bilgisini veren Özenç, İngilizce eğitimin anaokulunda başladığı günümüzde, çocuklarının geleceğine yatırım yapmak isteyen ailelerin, çocuklarını erken yaştan itibaren eğitim için yurt dışına gönderdiğinin altını çizdi.
Özenç, doların yükselmesi sebebiyle birçok okul ve üniversitenin öğrenci kaybetmemek için yabancı öğrencilerine indirim ve burslarını devreye soktuğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tarz indirimler dışında üniversitelerin diğer burs ve fırsatlarını direkt temasa geçerek araştırmak çok yararlı. Genellikle bu tip indirim ya da burs bilgileri okulların web sitelerinde yer almayabilir. Ancak tek tek bağlantıya geçildiğinde bu imkanlar dile getirilir. Bu noktada öğrencilerin eğitim fuarlarına katılarak üniversite yetkililerinden yüz yüze bilgi almaları çok önemli. Öğrencilerin bu gibi durumlarda çok fazla Türk öğrencisi olmayan ve yabancı öğrencilere ayrılmış fonları olan okulları tespit etmesini tavsiye ediyoruz. Kimi burslar, konaklama, yeme-içme ve eğitim dahil cep harçlığına kadar her şeyi karşılayabiliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!