Genç kuşak cazcıların gecesi

Güncelleme Tarihi:

Genç kuşak cazcıların gecesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu akşam Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nu kendi kuşaklarının en başarılı isimlerinden üç genç müzisyen şenlendirecek. Saat 21.00'de İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleşecek konsere Stefon Harris ‘‘Stefon Harris Quintet’’ ile, Joshua Redman ‘‘Joshua Redman Band’’ ile, Branford Marsalis ise ‘‘Branford Marsalis Quartet’’ ile katılıyor.

Son derece yetenekli üç genç cazcının aynı sahneyi paylaşacağı gecede ilk sahne alacak sanatçı ülkemizde pek tanınmayan vibrafoncu Stefon Harris. Caz aleminde uzun zamandır ihmal edilen vibrofona itibarını iade eden Harris, yeni neslin en parlak isimlerinden biri sayılıyor. Klasik müzik eğitimi gören Harris'in ilk enstrümanı piyano olmuş. Kontrbas ve trombon dahil yaklaşık yirmi kadar enstrümanı çalabilen Harris, vurmalı çalgıcı olarak geçen birkaç yıldan sonra bir müzik bursu kazandı ve cazla tanıştı. New York'a taşınan ve caz kulüplerinde vurmalı çalgıcı olarak çalışan 26 yaşındaki Harris en sonunda vibrafonda karar kıldı. Geçen yıl ‘‘A Cloud of Red Dust’’ adlı bir albüm de çıkaran Harris, çalarken notaları kontrol etmeyi Luis Armstrong dinleyerek öğrendiğini söylüyor. Stefon Harris'e İstanbul'da Greg Osdy, Jason Moran, Tarus Mateen ve Eric Harland eşlik edecek.

Tıpkı Festival'de aynı akşam birlikte çalacağı Branford Marsalis gibi caz dünyasının devlerinden birinin oğlu Joshua Redman. Ancak Marsalis kadar mutlu bir çocukluk geçirmeyen Redman, babası avangard saksofoncu Dewey Redman'ın pek hayrını görmemiş. Kendisine pek ilgi göstermeyen babasıyla arasındaki buzlar yeni yeni çözülen Joshua Redman, ilk kez on yaşında tenor saksofon çalmaya başlamış ama şimdi alto saksofon da, soprano saksofon da çalıyor. Adını ilk kez jüri üyeleri arasında Benny Carter, Jackie McLean ve Branford Marsalis'in de bulunduğu 1991 Thelonious Monk Uluslararası Caz Saksofon Yarışması'nı kazanarak duyuran Redman, cazda sınır tanımayan bir müzisyen. Şimdiye kadar albümlerinde Chick Corea, Pat Meheny, Dave Brubeck ve Herbie Hancock gibi isimlerle çalan Redman, aralarında Chaka Khan, Big Daddy Kane ve B.B King'in de olduğu ustalarla da çalmış. Altıncı ve son albümü ‘‘Timeless Tales’’ (For Changing Times)'da Steve Wonder, Joni Mitchell, Bob Dylan ve Prince'in eserlerini yorumlayan Redman'ı bu akşamki konserde Aaron Goldberg, Rouben Rogers, Gregory Hutchinson, Richard Athier ve Paul Booth'la dinleyeceğiz.

Caza hayat veren en ünlü ailelerden Marsalis Kardeşler'in en büyüğü ve en yaratıcısı olan Branford Marsalis (diğerleri Wynton, Delfeayo ve Jason) İstanbul'un ve Festival'in yabancısı değil. Son zamanların en parlak tenor saksofoncusu olarak nitelendirilen Marsalis, ünlü caz piyanisti Ellis Marsalis'in oğlu. Müziğe babası gibi piyano çalarak başlayan Marsalis esas enstrümanı olarak saksofonu seçti. Tina Turner'dan Bruce Hornsby'e dek onlarca değişik sanatçıyla çalan Marsalis, 1984'te çıkardığı ilk albümü ‘‘Scenes in The City’’den bu yana defalarca Grammy Ödülü'ne aday oldu. Festival'de, yirmi yıllık dostu ve çalışma arkadaşı Kenny Kirkland'in ölümünün ardından yaptığı son albümü ‘‘Requiem’’den (Ağıt) parçalar çalacak olan Marsalis'e eşlik edecek isimler; basta Eric Revis, piyanoda Joseph Calderozzo ve davulda Jeff ‘‘Tain’’ Watts.

Joshua Redman ve Branford Marsalis konserin sonunda dinleyicilere bir sürpriz hazırlıyorlar. Bu sürprizin tadına doyulmayacak bir jam-session olduğunu fısıldayalım.

Bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Festival biletleri AKM Caz Festivali gişelerinden, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!