Gemi kıyıya vurdu

Güncelleme Tarihi:

Gemi kıyıya vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fırtına sırasında Ahırkapı açıklarında yük almak için demirleyen Honduras bandıralı Selin S adlı kuru yük gemisi demiri kurtulunca sürüklenerek, Yenikapı'da karaya oturdu. Gemide yalnız olan kaptan Sergey Poet karaya atlayarak kurtuldu. Kolu kırılan kaptan tedavi altına alındı. Öte yandan İstinye'de 4 katlı bir binanın çatısı uçtu.

İstanbul'da önceki gece başlayan şiddetli lodos hayatı altüst etti. Ahırkapı açıklarında demirli olan Honduras bandırılı Selin.S adlı boş kuru yük gemisi Lodos nedeni ile dalgalara kapılarak çapasından kurtulunca karaya sürüklendi. Sabah saalerinde Yenikapı'daki Şeyma Çay Bahçesi önünde büyük bir gürültüylü karaya vuran dev gemi yan yattı.

Kaptan zor kurtuldu

Gemide bulunan kaptan Sergey Poet gemiden atlayarak kurtuldu. Kolu kırılan kaptanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Sahil Güvenlik Ekipleri gemide tek başına bulunan Ukraynalı Kaptan Sergey Poet'in imdat sireni çaldığı fakat karaya vurduktan sonra herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını belirtti. Yan yatan gemi kurtarılmayı bekliyor.

Öte yandan İstinye, Havuzlu Bostan Sokak 25 numarada bulunan 6 katlı apartmanın çatısı şiddetli esen lodos nedeniyle sabaha karşı saat 04.00 sıralarında uçtu. Çatının büyük bir gürültüyle yere çakıldığı olayda ölen ya da yaralanan olmazken, itfaiye ekipleri çalışmakta yapmakta oldukça zorlandılar. Rusya'dan aldığı 145 bin ton gazoili Hollanda'nın Rotterdam limanına götüren Yunanistan bandıralı Spetses adlı dev tanker, Boğaz'a girişte şiddetli lodos nedeniyle sürüklenerek Paşabahçe önlerinde büyük tehlike yarattı. Demir atarak sürüklenmekten kurtulan tanker yüzünden Boğaz trafiği uzun süre kapandı.

AMAN DİKKAT

Sürücüler araçlarını dikkatli sürmeli.

Lodoslu havada kalorifer ve sobaları yakmayın.

Kapı ve camları açmayın.

Yolda elektrik direkleri ve kablolardan, balkon ve çatılardan uzak durun.

LODOS NEDİR?

Türkiye'de güneybatı yönünden esen sıcak rüzgar. Yunanca ‘‘güney’’ anlamına gelen ‘‘notos’’ sözcüğünden türetilmiş olan lodos geniş anlamda güney yönünü tanımlıyor. Halk arasında güneyden esen rüzgarların tümüne birden lodos deniyor. Lodos özellikle Marmara Bölgesi'nde ve daha çok İstanbul yöresinde görülüyor. İnsanların fizyolojik, hatta psikolojik yapılarını ve bitkileri etkiliyor. Kışın havayı ısıttıktan sonra birdenbire yerini soğuklara bıraktığından, organizmanın direncini azaltarak hastalıklara yol açtığı ileri sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!