Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğumsal Kalça Çıkığı) nedir?

Güncelleme Tarihi:

Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğumsal Kalça Çıkığı) nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 14:57

Toplumda Doğumsal Kalça Çıkığı olarakta bilinen Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD); kalçayı oluşturan yapıların intrauterin oluşumları sırasında normal olmalarına karşın, çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Her zaman doğuştan olmaz, bazen sonradan da görülebilir. Her zaman tam bir kalça çıkığı da olmayabilir. Bu nedenle Gelişimsel Kalça Displazisi tanımı tercih edilmektedir.

Ülkemizde Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Görülme Sıklığı Nedir?

Türkiye’deki Gelişimsel Kalça Displazisi görülme sıklığı 1000 canlı doğumda yaklaşık 5 ile 15 arasında olduğu öngörülmektedir.

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Açısından Risk Faktörleri Nelerdir?

GKD ( Doğumsal Kalça Çıkığı) li kardeş
GKD li anne-baba, dede, nine, teyze, hala, amca, dayı, kuzen
İlk doğan kız bebek
Çoğul gebelik
Amniyon sıvısı anormallikleri
Makat duruş
Kundak yapmak, belemek

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Tarama Programının Amacı Nedir?

GKD Tarama Programının temel amacı yenidoğan döneminde (3-4 hafta) tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından muayenelerinin yapılması Riskli ve klinik muayenede şüpheli grubun hayatlarının ilk 3-6 haftasında GKD açısından kalça USG ile değerlendirilmesi Tedavi gerektiren olgularda erken ve uygun tedavilerinin başlatılması Kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısı ve muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesidir. 

Haberin Devamı

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Açısından Yenidoğan Kontrolü Kim Tarafından Yapılmakta ve Risk Taşıyan Bebek Nasıl Yönlendirilmektedir?

Yenidoğan dönemindeki (3-4 hafta) tüm bebeklerin GKD açısından kontrolleri Aile Hekimi tarafından yapılmakta ve risk faktörü taşıyan bebek Ortopediste yönlendirilmekte, Radyolog tarafından da 3-6 haftasında USG ile değerlendirilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!