Gelinlere altın yerine pirinç hediye edilecek

Güncelleme Tarihi:

Gelinlere altın yerine pirinç hediye edilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdaki yanlış uygulamaların ülkeyi felakete sürüklediğine savunarak, "Bu gidişle gelinlere altın yerine bulgur, pirinç takacaklar. Dünyada en önemli şey gıda olacak. Kızlarımız çeyizlerinde çuval çuval pirinç bulunduracaklar" dedi.

Dünya ve Türkiye’nin bilimkurgu filmlerindeki o karışık tabloya döneceğini söyleyen Bayraktar şöyle devam etti: "Kuraklık nedeniyle üretim düşecek spekülatif hareketlerle gıda fiyatları çok daha yükselecek. Bu sadece ülkelerin iç meselesi olmayacak. Dünyada bir çok ülke gıda ve su yetersizliği nedeniyle savaş halinde olacak. Ben şahsım adına 50 sene sonrasını görmek istemem."

Milletvekillerinin genel merkez sıralamasıyla seçilmeleri nedeniyle halkla aralarında devamlı mesafe olduğunu söyleyen Bayraktar, "Seçim sistemi tarımı bile kötü etkiliyor. Aslında siyasiler tebdili kıyafet gezmeli ve halkın, çiftçinin arasında dolaşmalılar. Tarımın sorunlarını sadece akademisyenlerin teorik görüşleriyle ya da çiftçimizin istekleriyle çözemeyiz" dedi.
/images/100/0x0/55eaf89af018fbb8f8a28cab

Gübre fiyatları çok pahalı

Gıda sektörünün artık dünyada en önemli yatırım aracı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: "Türkiye akıllı destekleme politikalarıyla aslında Avrupa’nın gıda güvencesi olabilecek bir ülke. Ama bugün tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle mısırı, buğdayı ithal ediyoruz. Gıda sektörü artık dünyada en önemli yatırım aracı. Türkiye tarımsal üretime daha fazla önem vermeli.."

Kadın çiftçi yetiştirmeliyiz

KÖYLERDEKİ
gençlerin şehirlere göç ettiğine işaret eden Şemsi Bayraktar, şunları söyledi: "Köylerimizde sadece kadınlarımız ve yaşlılar kalıyor. Yaptığımız çalışmalara göre kadın nüfusu 2013 yılında erkek nüfusunu katlayacak. Bu nedenle kadınlarımızı girişimci yapamalıyız. Kadınlarımıza tarımla ilgili eğitimi veremezsek verimliliği unutalım."

Tayland pirinç karteli istedi

DÜNYANIN
en büyük pirinç ihracatçısı Tayland, petrol ihraç eden ülkelerin kurduğu OPEC örgütü gibi bir pirinç karteli kurulmasını istiyor. Dünyanın en büyük pirinç ihracatçıları Laos, Burma, Kamboçya ve Vietnam ile konuşarak fiyatların OPEC’de olduğu gibi birlikte koordine edilmesini planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!