Gelenekçilerde Kutan'a isyan dinmedi

Güncelleme Tarihi:

Gelenekçilerde Kutana isyan dinmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 01:32

Siyasi yasaklı lider Necmettin Erbakan, 3'ü mahkeme kararıyla, 1'i de askeri yönetimce kapatılan 4 partisinden sonra 5'incisini bugün kuruyor.

Yeni partinin kuruluş dilekçesi bugün Cuma namazının ardından İçişleri Bakanlığı'na veriliyor. Yeni partinin, Anayasa Mahkemesi'nce ‘laikliğe aykırılıktan’ kapatılan FP'de olduğu gibi, yine Recai Kutan'ın yönetiminde ‘Saadet’ ya da ‘Selamet’ adıyla kurulması bekleniyor.

Ancak Gelenekçiler arasında başlayan ‘Eski hamam, eski tas’ isyanı da büyüyor. Dün de Refahyol döneminin Çalışma Bakanı Necati Çelik, ‘eskinin devamı’ görüntüsüne itiraz ederek, kurucular kurulu listesindeki imzasını geri çekti. Yeni partide de eski siyaset tarzı ve yönetim anlayışının hákim olmasının sabrını tükettiğinden yakınan Çelik, Yenilikçilere katılacak. Çelik, bir süre önce, ‘‘Tecrübeler göstermiştir ki, dine dayalı siyaset hem dine, hem dindarlara, hem de ülkeye zarar vermiştir’’ demişti.

Eyüp Fatsa, Hüseyin Kansu, Mukadder Başeğmez, İsmail Alptekin, Faruk Çelik, Remzi Çetin, Ali Sezal ve Yahya Akman'ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerinin yanısıra, İstanbul ve Konya eski il başkanları Numan Kurtulmuş ve Tahir Akyürek ile yine Refahyol'un devlet bakanlarından Sabri Tekir'in de rahatsız olduğu bildirildi. Bu arada Gelenekçi kanadın kulislerinde önemli bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Kutan'ın tekrar genel başkan olmasından rahatsızlık duyanlar arasında Oğuzhan Asiltürk ile Lütfü Doğan'ın da bulunduğu savunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna başta olmak üzere bazı belediye başkanlarının ise bir süre bağımsız kalacakları öğrenildi.

Erbakan
, son gelişmeler üzerine Altınoluk'taki tatilini yarıda keserek önceki akşam Ankara'ya geldi, hemen Gelenekçilerin önde gelenlerini toplayarak, durum değerlendirmesi yaptı. Erbakan, yeni partinin adı, programı ve tüzüğüne son şeklini verdi. Erbakan, Recai Kutan ile dün de başbaşa bir görüşme yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!