Geleceğin Kemal Derviş'i

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin Kemal Dervişi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2001 00:00


Şenay ORDU
Haberin Devamı

27 yaşındaki Serkan Savaşoğlu, Avrupa Matematik Şampiyonu. Yale Üniversitesi birincisi. Harvard doktoralı. Şimdi dünyanın gözde yatırım ve danışmanlık şirketi Morgan Stanley Dean Witter'da çalışan ve ‘‘GeleceğinKemal Derviş’’i olarak gösterilen Serkan, çocukluk aşkı İpekile evlenmeye hazırlanıyor.

SERKAN Savaşoğlu'nun başarısı, rastlantı değil; ilgili bir anne- babanın eseri. Sevgi Savaşoğlu, 43 yaşında üniversite sıralarına oturmayı göze alan hırslı bir anne. İnşaat Mühendisi Turgut Savaşoğlu ise çocuklarının derslerine yardım etmeyi, arkadaş sohbetlerine tercih eden müşfik bir baba.

YALE'E ADINI KAZIDI

Bugün, arkadaşları arasında 'Geleceğin Kemal Derviş'i olarak anılan Serkan, tüm eğitim hayatı boyunca başarılı olmuş bir genç. Onun uluslararası alandaki ilk başarısı, 1990 yılında geldi. 16 yaşındayken, Robert Kolej Matematik Takımı olarak, Viyana'da yapılan 'Avrupa Uluslararası Okullar Birliği Junior Matematik Yarışması'nda birincilik kazandı. Sevgi Savaşoğlu, ‘‘Matematik onun için asla bir ders olmadı. Hep çok zevk aldığı bir hobi gözüyle baktı’’ diyor, oğlu için.

Sevgi Hanım, Serkan'ın sadece dersleriyle değil, sosyal hayatıyla da ilgili bir öğrenci olduğunu söylüyor. ‘‘Asla dersten kafasını kaldırmayan bir çocuk olmadı. Koyu Galatasaraylıydı. Maçını da izler, sinemasına da giderdi’’ diyor.

NOBEL’Lİ HOCANIN ASİSTANI

Serkan, Amerikan Robert Lisesi'ni bitirdiği yıl Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği'ni kazandı. Ama tercihi burslu olarak kazandığı ABD'deki Yale Üniversitesi oldu.

1996 yılında Yale'in Ekonomi- Matematik Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. En yüksek ortalama, sosyal bilimler ve ekonomi bölümü başarısıyla ayrı ayrı ödüller kazanan Serkan, 'En iyi matematik öğrencisi' ödülünün de sahibi oldu. Turgut Savaşoğlu, ‘‘Mezuniyeti bizim için büyük gurur oldu. Ama en çok okul birincilerinin adının kazındığı kapıda, George Bush'un adını gördüğümüzde duygulandık. ABD Başkanı'nın adıyla, bir Türk gencinin adı yanyanaydı’’ diyor.

Üniversite ikinci sınıftayken Nobel Ödüllü ekonomi profesörü James Tobin'in asistanlığını yapan, öğrenci arkadaşlarının ödevlerine not veren Serkan, üniversite sonrası aldığı tekliflerle şaşkına döndü. O günleri yine annesi Sevgi Hanım, anlatıyor.

‘‘Harvard, Yale, Berkeley, M.I.T, Stanford, Chicago, Brown, Wharton Üniversitelerinin ekonomi doktora programlarına kabul edildi. Wall Street'teki bankalardan iş teklifleri aldı. Ancak tercihini, Harvard'ta yapacağı doktoradan yana kullandı. ’’

Serkan, dört senelik doktora programını 2,5 yılda tamamlayarak 'Bir Serkan Başarısı'na daha imza attı. O şimdi, dünyanın gözde yatırım ve danışmanlık şirketi Morgan Stanley Dean Witter'de çalışıyor. Turkcell'in halka arzını gerçekleştiren bu gözde şirket, Serkan'ın kariyerinde yeni bir dönüm noktası.

Annesi de 24 yıl sonra üniversite okudu

Serkan'ın yakın çevresi de başarı örnekleriyle dolu. Annesi Sevgi Hanım, evlilik nedeniyle gitmediği üniversite hayatına 24 yıl sonra yeniden 'Merhaba' dedi. Sevgi Savaşoğlu, 1997 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. Üstelik şu anda sadece eczacılık yapmakla kalmıyor, mesleği ile ilgili bir eğitimden diğerine koşuşturuyor.

Serkan'ın kızkardeşi Okşan da başarılı gençlerden. Okşan, Finlandiya'da Tampere Üniversitesi'nde Uluslarası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Şimdi aynı üniversitede master yapıyor. Bu arada Nokia'da çalışıyor.

Gelin namzeti İpek Kaya ise Amerikan Robert Lisesi'nde geçen başarılı öğrencilik hayatının ardından, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Masterını Boston Üniversitesi'nde tamamladı. İpek, çalışma hayatına Serkan'la aynı şirkette atılmayı planlıyor. Genç çift kariyerlerine Morgan Stanley Dean Witter'da beraber devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!