Geleceğin dijital Hollywood’u

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin dijital Hollywood’u
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Geleceğin sinemasında aktör ve aktrislere yer yok.

Geleceğin sinemasında astronomik ücretler talep eden yıldızların yerini ‘‘dijital kahramanlar‘‘ alıyor.

ABD'de Gelişen Bilim Birliği ‘‘AAAS’’ın yıllık geleneksel kongresinde, ‘‘Monty’’ adındaki dijital sinema karakterinin tanıtımı sırasında, geleceğin ‘‘dijital Hollywood'u’’ ile ilgili ilginç fikirler ortaya atıldı. Oregon kentinde Beaverton adındaki bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen dijital sinema yıldızı ‘‘Monty’’nin konuştuğu her kelimeyi dudaklarıyla ve mimikleriyle gerçeğe uygun şekilde ortaya koyduğu ve geleceğin sinema yıldızlarının Monty gibi bilgisayarda üretilebileceği belirtildi.

Bilgisayar teknolojisinin giderek yaşamın her dalında günlük aktiviteyi yenilediğine değinen bilim adamları, sinema dünyasında ‘‘Jurassic Park’’ ile gündeme gelen dijital dinozorlardan sonra, ‘‘Titanic’’ filminde, geminin güvertesinde dijital yıldızların kullanıldığını ve dijital teknolojinin verdiği olanaklarla geleceğin sinemasının tamamen yenileneceğini ifade ettiler.

Bugün bir filmden 20-30 milyon dolar alan yıldızların yerine, Monty gibi bilgisayarda dizayn edilecek olan dijital süper sinema yıldızlarının gündeme geleceği ve film yönetmeninin birçok oyuncu ve figüran yerine, bilgisayarın başındaki yeteneklerle olayı planlayacağı ileri sürüldü.

BAŞKA BİR BOYUT

Dijital sinemanın öncüsü Walt Disney firmasının Monty tanıtımından sonra açıklama yapan araştırma ve geliştirme bölümü yetkilisi Eric Haseltine, Monty'nin 21. yüzyıl sinema teknolojisini çok başka bir boyuta taşıyacağını, sinemanın belli bir yüzdesinin bilgisayar güdümlü olacağını iddia etti.

Monty örneği karakterlerin ortaya konulmasından sonra, dijital yıldızların İnternetten CD'lere kadar birçok yere taşınabileceği ve genellikle çocukların öğrenme isteklerini körüklemekte, bu tip karakterlerden yararlanılabileceği kaydedildi. Geleceğin sinemasının bugünün sinemasından çok daha ayrı özellikler taşıyacağının tartışıldığı toplantıda, dijital teknolojinin sınırsız özelliklerinin, yepyeni kuşaklar doğuracağı ortaya atıldı. Eric Haseltine, basına yaptığı açıklamada, geleceğin Steven Spielberg'inin bilgisayarın başına oturarak seneryosunu yazacağını, geliştirdiği karakterlerle, ışık ve kamera teknikleri ile, yeni mekanlarla filmi gerçekleştirebileceğini ve bilgisayarın başından kalkmadan filmin dağıtımını da yapabileceğini ileri sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!