Geçmişi gelecekle buluşturmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Geçmişi gelecekle buluşturmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Prof. Tamer Başoğlu (Rektör)

117’inci yılını dolduran üniversitenin sadece gurur duyarak mezun ettiği öğrencilerinin üniversiteyle bağlantılarının kurulamaması gibi çok önemli bir sorun vardı. Kimileri buraya küstüler, kimileri iletişimi kopardılar. Üniversitenin mekan sorunlarından kaynaklanan, mezunlarımızla bütünleşme fırsatını yakalayamadık. Bir üniversite, mezunları ve emekli hocalarının katılımıyla bir yerlere gelebilir. Biz bunu yıllardır sağlayamadık. Bu proje bizim için bir başlangıç olacak.

Prof. Ahmet Öner Gezgin (Dekan)

Cumhuriyetten günümüze uzanan süreç içerisinde kültür ve sanat ortamını oluşturan ve yönlendiren tüm insanlar bu okuldan mezun olmuşlardır. Bugün çevremize baktığımızda o insanların bu ülke için ne denli önemli olduklarını açıkça görüyoruz. Biz onların kuruma yardımcı olmalarını istiyoruz. Zaten bu birlikteliği oluşturmanın amacı da bu. Potansiyeli biraraya getirip, bilgi ve birikimlerini kuruma aktarmalarını, yeni yetişecek sanatçı adaylarının bundan faydalanmasını sağlamak istiyoruz.

Erkan Yolaç (Sunucu)

1956-1959 Dönemi Mimarlık Bölümü

Şık giyinmeyi bu okulda öğrendim

600 kişinin içinden Akademi'yi kazanan 18 kişiden biriydim. Öğrencilik yıllarım ekonomik imkansızlıklarla geçti, dışarda tabela yaparak ailemi geçindirdim. Okul hayatımda, çeşitli yarışmalarda beş tane birinciliğim var. Mimarlık yapmasam da, Akademi bana kendime bakmayı, iyi ve şık giyinmeyi bile öğretti. Akademiliyim ve iftihar ediyorum.

Çolpan ilhan (Oyuncu ve modacı)

1955-1958 Dönemi Resim Bölümü

Modacılığımı Akademiye borçluyum

Resim bölümü sadece yaratıcılık isteyen bir bölüm, hocalarım oyunculukta yaratıcılığın sadece aracı olduğunu söylerlerdi ama ben yine de vazgeçemedim. Sadri de aynı bölümdeydi, o resmi hiç bırakmadı ve sergi açacak kadar çok resmi var. Öğrenciyken Erol Keskin ve Pekcan Koşar'la ''Modern Antigone''u sahneye koyduk. 25 yıllık modacılığımı Akademi'ye borçluyum.

SANATIN HER DALINDA İSİMLERİ YAŞIYOR

Zeki Müren, Ayhan Işık, Sadri Alışık, Altan Erbulak, İbrahim Çallı, Feyaman Duran, Halil Dikmen, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Ali Avni Çelebi, Cevat Dereli, Edip Hakkı Köseoğlu,

Zeki Faik İzel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şefik Bursalı, Ayetullah Sümer, Hikmet Onat, Emin Barın, Zühtü Müridoğlu, Nusret Suman, Kenan Yontunç, Şadi Çalık, Nijat Sirel, Sedat Hakkı Eldem

Hıfzı Topuz (Hukukçu)

1942-43 Dönemi Mimarlık

Topu topu 50 kişiydik

Bir yıllık Akademi öğrenimimde beni en çok etkileyen o dönemin Akademi Müdürü Burhan Toprak'ın öğrencilerle yakın ilişkileriydi. O zamanlar öğrencilerin toplanıp cemiyet, kurul toplaması yasaktı fakat Toprak bize bu konuda da yardımcı oldu. Şimdi üniversite çok kalabalık, biz 50 kişiydik ve dostluğumuz çok güzeldi. Necip Fazıl Kısakürek Edebiyat derslerimize giriyordu. Şimdiki eğitimle mukayese bile edilemez.

DEMİRTAŞ CEYHUN

1953-59 Dönemi Mimarlık

Gazeteci mimar

1972 yılına kadar mimarlığa devam eden Ceyhun, ortaokulda kafasına koyduğunu gerçekleştirmeye karar verdi ve mesleğini bırakıp yazmaya başladı. Adana'dan İstanbul'a gelmesinin tek amacı vardı: Yazar olmak! Ama en revaçta olan mesleği, mimarlığı, okumayı tercih etti. Akademi'nin mimarlığında olduğu kadar yazarlığında da önemli bir yeri olduğunu anlatıyor.

Prof. Nezİh Eldem

1939-44 Dönemi Mimarlık

Eyüp’ü ıslah ediyor

Akademi'den mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu. Geçen yılki Mimar Sinan Ödülü'nü aldı. Şu anda Eyüp'ü ıslah etmeye çalışıyor!

RÖportajlar

Selcen Tanınmış Ceyda Günsür

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!