Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

İspirto ocağı
Haberin Devamı

British Medical Journal Türkiye'de yayınlanan bir araştırmaya göre, kulak burun boğaz cerrahları, boğazı incelemekte kullandıkları aynaları ısıtmak için hala ispirto ocağı tercih ediyor. Ve bu ocaklar çok fazla sayıda yangına neden oluyor. Makalede, gözlükçülerin gözlük çerçevelerini şekillendirmek amacıyla ısıtırken kullandıkları alternatif bir ısıtıcı tavsiye ediliyor.

AIDS tedavisi

AIDS tedavisi gören hamile kadınlara uygulanan zidovidine ilaç tedavisinin, bebeğe HIV virüsünün taşınmasını engellediği belirlendi. 402 anne ve bebeğin takibi sonucunda, ilacın koruyucu özelliği olduğu tespit edildi ve bu araştırma New England Journal'da yayınlandı. 18 ay sonunda yapılan test sonucunda plasebo verilen annelerde virüsün bulaşma oranı yüzde 23 iken, ilaç verilen annelerde yüzde 8'di.

Yurtdışında kalp krizi

Tatil yapmak üzere uzak bir memlekete gittiniz ve orada kalp krizi geçirdiniz. Eve ne zaman dönebilirsiniz? Uçağa ne zaman binebilirsiniz? Doktorların halen tavsiyesi krizden bir ay sonra uçmak. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, 17 hasta, kriz geçirdikten 17 gün sonra evine uçtu. Bu hastaların sadece yüzde beşinde şikayetle karşılaşıldı. Artık dört hafta beklemenin gereksiz olduğu düşünülüyor.

Kanser ve sigara

İngiliz Kraliyet Kanser Araştırmaları Vakfı'ndan Profesör Richard Peto, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacıların ortaya attığı, sigara içen kadınların meme kanseri gelişme olasılıklarını dört kat artırdıkları iddiasına karşı çıktı. Journal of the American Medical Association'da yayınlanan makalesinde bu konuyla ilgili araştırmasını detaylarıyla anlatıyor ve ‘‘sigara bütün içicilerin yarısını öldürür ve kadınlarda kanser hastalığının en önemli nedenlerinden biridir ancak meme kanseri üzerine büyük bir etkisi yoktur'' diyor.

İştah kesen ilaçlar

Son yıllarda dünyada hızla artan zayıflama hastalığı ile birlikte iştah kesici ilaçların kullanım oranı da yükseliyor. Literatür dergisinde yayınlanan ve Fransa'da yapılan araştırmada 35 merkezden hipertansiyonu olan hastaların öyküleri ele alınmış. İştah kesici ilaçların, hipertansiyon olasılığını artırdığı belirlenmiş. Üç aydan fazla kullananlarda hipertansiyonla karşılaşma riski, yüzde 23 oranında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!