Geceyarısı Ekspresi'ne şaşırtan davet

Güncelleme Tarihi:

Geceyarısı Ekspresine şaşırtan davet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 11:51

Türkiye'deki cezaevi koşullarını olumsuz bir şekilde yansıtmasıyla hafızalara kazınan ve Türkiye'nin imajının bozulmasına yol açan Oscar ödüllü ‘Geceyarısı Ekspresi’ filminin ekibi, 47'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne konuk olacak ve ilk kez Türk cezaevine girerek mahkumlarla birlikte sinema filmi seyredecek.

Haberin Devamı

Antalya Kültür Sanat Vakfı, Ekim ayında 47'ncisi yapılacak Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin hazırlıklarını sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, 63'üncü Uluslararası Cannes Film Festivali'ni izlemek için Fransa'da bulunan vakıf yöneticilerinin, Geceyarısı Ekspresi'nin film ekibiyle anlaştığını söyledi. Başkan Akaydın, senarist Oliver Stone ve yönetmen Alan Parker ile filmin esin kaynağı olan Billy Hayes'in davet edildiğini kaydetti.

Festivalin bu yıl için belirlenen ‘Sinema ve Toplumsal Etkileşim’ teması içinde değerlendirilecek konulardan birinin de ‘sinema sanatı ve ülke imajı etkileşimi’ olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, “Bu çerçevede simge bir film olma niteliği bulunan Geceyarısı Ekspresi film ekibini davet etmeyi uygun bulduk. Onlar da kabul ettiler. Festivalde konuğumuz olacaklar” dedi.

Haberin Devamı

L TİPİ CEZAEVİNE GİRECEKLER

Ekibin Türkiye'de ilk kez bir cezaevinin bahçesinde sinema filmi izleyeceğini ve mahkumlarla sohbet edeceğini belirten Başkan Akaydın, “Konuklarımızı Döşemealtı'ndaki Antalya L Tipi Cezaevi'ne götüreceğiz. Bahçede mahkumlarla festival filmlerinden birini izleyecekler. Mahkumları ve cezaevi koşullarını yakından görecekler. Aynı zamanda mahkumlarımızın sosyal rehabilitasyonu için sanatın büyülü gücünü kullanacağız” diye konuştu.

Uyuşturucu kaçakçısı Billy Hayes'in Türkiye'deki bir cezaevinde yaşadıklarının abartılı dille anlatıldığı 1978 yapımı film 1979 yılında Oscar kazanmış, Türkiye'de gösterildiği 1993 yılında tartışmalara neden olmuştu.

ANTALYA GÖRÜNTÜLERİNE EKSTRA PARA

Bu yıl 47'inci düzenlenecek festivalde bir değişilik de ödül yönetmeliğinde yapıldı. 46'ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 300 bin TL olarak belirlenen ‘En İyi Film’ ödülü 330 bin TL'ye yükseltildi. Fakat ödülün yarısı, yeni bir filme başlanması halinde ödenecek. Akaydın, yeni filmde Antalya'nın filmin toplam süresi içinde belirli bir dakika mekan olarak kullanılması halinde ekstra para ödülü verilmesi için de yönetmelikte değişiklik çalışmasının devam ettiğini kaydetti. Bu para ödülünün de 50- 75 bin lira arasında olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

OLIVER STONE ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Filmi sinemaya uyarlayan Oliver Stone yıllarca Türkiye'nin kötü bir imaja sahip olmasına sebep olan film için 32 yıl sonra özür dilemişti. Filmde bazı gerçekleri abarttığını itiraf eden Stone, bundan pişmanlık duyduğunu belirtmişti.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!