Gecekondu semtinde olimpiyat heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Gecekondu semtinde olimpiyat heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 10:28

ERZURUM’un gecekondu semtlerinden biri olan Mecidiye Mahallesi’ne 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 9 milyon liraya yaptırılan Türkiye’nin ilk Curling Salonu, konuklarını ağırlamaya başladı. Yabancı sporcular çevredeki gecekonduları görünce şaşırdı. Gecekonduda oturanlar ise Curling salonunun ne olduğunan habersizler ama onların dev bir tesisleri var. Bugün saat 19.30'da başlayacak olan olimpiyatlara sayılı saatler kala Erzurum'da aylardır beklenen kar bugün yağmaya başladı.

Haberin Devamı

SAATLER KALA KAR YAĞMAYA BAŞLADI / FOTO GALERİ

Antrenman için bin 200 seyirci kapasiteli salona gelen yabancı sporcular, çevredeki gecekonduları görünce şaşırdı. 58 ülkeden gelen bazı sporcular, antrenman sonrası gecekonduları arkalarına alarak fotoğraf çekti.

Kış oyunlarına gelen yabancı sporcuların gecekonduların bulunduğu sokaklardan geçmemesi için Curling salonuna yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda yeni bir yol yaptırıldı. Salonda ilk olarak Birinci Uluslararası Nenehatun Curling Kupası yarışları düzenledi. Salonun bulunduğu mahallede kentsel dönüşüm uygulanmadığı için Yakutiye İlçesi’nin Mecidiye Mahallesi’ndeki salon gecekonduların ortasında kaldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Curling salonunun yapıldığı mahallenin Erzurum’un bir parçası olduğunu söyledi. Çintimar, "Curling salonu hemen arka taraftaki Aziziye Tabyaları mimarisine uygun olarak yapıldı. 9 milyon liralık salonun buraya yapılmasında sayın bakanımıza, genel müdürümüze yer belirlemede telkinimiz oldu. Çünkü burası şehrin en varoş bölgesi. O yüzden bu bölgede mutlaka böyle bir salon olması gerekliydi. Buraya yurt dışından ve dünyanın dört bir tarafından insanlar gelecek. TOKİ aracılığı belki farklı kanallarla yeniden kentsel dönüşüm yapılarak bu bölgenin şehre kazandırılması sağlanabilir. Erzurum’un en eski yerleşim yerlerinden biri ve kenti en güzel gören yer. Burada bu tesisin yapılması Erzurum ve bizim için önemliydi. Şimdi burada yapılacak tek şey çevredeki binaların en kısa sürede istimlak edilmesi ve bunların yeniden kentsel dönüşümle bölgeye kazandırılması" diye konuştu.

Haberin Devamı

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için gelen sporcular, çevresi harabe şeklindeki gecekondularla kaplı curling salonunda anteranmanlarına başladı. Türkiye’nin ilk curling salonundan çıkan yabancı sporcular ve antrenörleri, çevredeki yıkılmaya yüz tutan yapıları görünce şaşırıp kaldı. Sporcular arkalarına aldıkları gecekondularla hatıra fotoğrafı çektirdi.

ERZURUM’A ’TESELLİ’ KARI

Erzurum’da 2011 Kış Oyunlarının başlamasına saatler kala yağan kar, uzun aradan sonra kenti beyaza bürüdü.

Erzurum’a dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı yoğun olmamasına rağmen bu sabah saatlerine kadar aralıklarla devam etti. Uyandıklarında kentin beyaz örtüyle kaplandığını gören Erzurumlular kış oyunlarının yapılacağı için kar yağışına sevindi. Otomobillerinin üzerindeki 5 santim karı temizleyerek işe gitmeye çalışanlar, "Erzurum’a kar yakışıyor" dedi.

Kar yağışının 29 Ocak’a kadar aralıkla hafif devam edeceği belirtildi. Metereoloroji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, dün gece en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında olmak üzere Kars’ta 6, Ardahan’da 5, Ağrı’da 4, Erzurum’da 3 ve Iğdır’da 2 derece olarak ölçüldüğünü açıkladı.

CURLING SPORU NEDİR?

Haberin Devamı

Curling; herbiri dörder oyuncudan oluşan iki takımın dikdörtgen bir buz üzerinde oynadıkları ve oyunun her alanında stratejinin hakim olduğu bir spor dalıdır.

Bu oyunda; takımlar Curling taşlarını sırayla buz pisti üzerinde kaydırarak hedefe doğru gönderirler.

Atış seçimi ve taşın istenen yerde durdurulması için gerekli kompleks düşünce sistemi sebebiyle Curling’e ‘Buz’da Satranç’ da denir.

Curling Tarihçesi

Kayıtlara göre Curling oyunu ilk olarak 1500’lü yılların başında İskoçya’da ortaya çıkmıştır.19. yy’ın başında Kanada’ya yerleşen İskoç göçmenler Curling’i beraberlerinde bu ülkeye götürmüşlerdir.

Şu anda hemen hemen bütün Avrupa ülkeleri ile birlikte Curling, Kanada, Amerika, Çin, Japonya, Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’da oynanmaktadır. Bu sporun en iyi kurumsallaştığı ülke Kanada’dır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!