Gazzeli militana suikastta Filistin-İsrail işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Gazzeli militana suikastta Filistin-İsrail işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 10:06

Filistin Belgeleri, Filistin Yönetimini’nin Gazzeli bir militana düzenlenen suikastta, İsrail ile işbirliği yapmaya istekli olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

 Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Arapça yazılmış belgelerde, Gazze Şeridi’nde yaşayan Hasan El Madhun adındaki militanın öldürülmesi için Filistin Yönetimi ve İsrail’in ortak plan yaptıklarına dair detaylar yer alıyor. Madhun, Gazze’nin El Fetih'i kontrol ettiği dönemde, örgüte bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın önemli isimlerinden biriydi.

 

Madhun, İsrail’in Aşdod Limanı'nda ve Gazze ile İsrail arasındaki Karni sınır kapısında ölümcül bombalama eylemleri planladığı gerekçesiyle suçlanmıştı.

 

Madhun’un öldürülmesi planı, 2005 yılında İsrail ve Filistin Yönetimi arasında mülteciler konusunda düzenlenen ortak bir komite toplantısında ele alındı. Toplantıda, İsrail’in o dönem Dışişleri Bakanı olan Şaul Mofaz, dönemin Filistin Yönetimi İçişleri Bakanı Naser Yusuf’tan, Madhun'un öldürülmesini istedi.

 

Haberin Devamı

Belgelere göre Mofaz ile Yusuf arasında şu diyalog geçti:

 

Mofaz: Hasan el Madhun’un adresini biliyoruz ve Raşid Ebu Şabak (Gazze’deki Önleyici Güvenlik Servisi başkanı) bunu biliyor. Neden onu öldürmüyorsunuz? Hamas, seçimlerden dolayı roketler fırlattı. Bu size karşı bir mücadele ve Ebu Mazen’e (Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas) bir uyarı.

 

Yusuf: Raşid’e gerekli talimatları verdik. Ne olduğunu göreceğiz.

 

Mofaz: Bizim konuştuğumuzdan bu yana, Madhun dört hafta öncesinden beri bir eylem planlıyor. Onun Karni veya Erez’e (bir başka sınır kapısı) saldırmak istediğini biliyoruz. O Hamas üyesi değil ve onu öldürebilirsiniz.

 

Yusuf: Çalışıyoruz, bu ülke çok kolay değil. Yeteneklerimiz sınırlı ve bize hiçbir şey teklif etmediniz.

 

Haberin Devamı

Mofaz: Görüyorum ki Gazze Şeridi’nde hiçbir başarı sağlanamamış.

 

Bu görüşmenin üzerinden henüz bir ay geçmeden, 1 Kasım 2005 tarihinde, Gazze üzerinde uçan İsrail’e ait bir Apache helikopterinin attığı füze, Madhun içinde olduğu aracı havaya uçurdu.

 

Madhun’un öldürülmesinin ertesi günü, Washington’da bulunan Mofaz, Filistinlilerin yaşam şartlarını kolaylaştırmak ve Abbas ile barış yapmak için çaba göstereceklerini söyledi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ve ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley ile bir araya gelen Mofaz, “Filistin Yönetimi’nin terör örgütleriyle nasıl baş ettiğini göreceğiz” demişti.

 

FİLİSTİNLİLERİ ÖLDÜRMEK ZORUNDA KALDIK

Haberin Devamı

Filistin Belgeleri, Filistin Yönetimi’nin, politik üstünlüğünü korumak ve bedeli ne olursa olsun barış görüşmelerinde ABD’nin desteğini korumak istediğini gösteriyor.

 

17 Eylül 2009’da yapılan görüşmede, Filistin Yönetimi’nin baş müzakerecisi Saib Erekat, ABD’nin Ortadığu Temsilcisi Yardımcısı David Hale ile yaptığı görüşmede, ABD’nin desteğini korumanın kendileri için önemini ortaya koydu:

 

Erekat, “Tek bir otorite, tek bir silah ve hukuk üstünlüğü kurmak adına Filistinlileri öldürmek zorunda kaldık. Hukukun üstünlüğünü koruyabilmek için zaman ve çaba harcayarak kendi insanımızı öldürdük” ifadesini kullandı.

 

Erekat’ın sözlerinde, kimin öldürülmesi hakkında konuştuğu belli olmasa da, Madhun suikastı, baş müzakerecinin bahsettiği durumu ifade eden tek bir örnek olarak beliriyor.

 

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!