Gazprom İtalya'ya gaz akışını azalttı

Güncelleme Tarihi:

Gazprom İtalyaya gaz akışını azalttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 16:05

Rusya'da hava sıcaklığında eksi 32 derecelere kadar varan düşüş, İtalya'ya doğalgaz akışının azalmasını da beraberinde getirdi.

Rusya'dan ithal edilen doğalgazın akışındaki bu azalma, bugün İtalya Üretim Faaliyetleri Bakanlığı'nda olağanüstü bir toplantıda masaya yatırıldı.
Scajola, toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede, basının halkı paniğe sürüklememeye davet ederek, “Doğalgazdaki azalma, Rusya'daki hava koşullarıyla ilgili bir durum. İtalya'da şu an için doğalgaz kesintisi tehlikesi yok. Ama nükleer enerji için harekete geçmeliyiz” dedi.
Bakanlıktaki toplantıya katılan kuruluşlardan biri olan Ulusal Hidrokarbür Kurumu (ENİ) adına yapılan açıklamada ise “Rusya'dan İtalya'ya normalde günde 74 milyon metreküp olarak pompalanan doğalgazda, dün 06.00'dan (TSİ 07.00) itibaren 24 saatlik zaman diliminde yüzde 6,8 oranında bir düşüş saptanmıştır. Bugün itibarıyla ise Rusya kökenli doğalgazın akışındaki düşüşün yüzde 12,2'ye ulaşması beklenmektedir” denildi.
Açıklamada, yüzde 12,2'ye varması beklenen düşüş miktarının, İtalya'daki günlük olarak kullanılan toplam doğalgaz miktarının yüzde 2,3'üne tekabül ettiği de kaydedildi.
Üretim Faaliyetleri Bakanlığı'ndaki yetkilileri, tüketicilerin kesintiye maruz kalmamaları için gerekirse stoklardaki doğalgazın da piyasaya sürülebileceğini belirttiler.
Rusya'daki Gasprom şirketi tarafından dün yapılan açıklamada, Avrupa ülkelerine ihraç edilen doğalgazdaki düşüşün, Rusya'da hayatı felç eden aşırı soğuklarla birlikte iç talepte patlama yaşanmasından kaynaklandığına değinilmişti.
İtalya, toplam doğalgaz gereksiniminin yüzde 30'unu Rusya'dan ithalat suretiyle karşılıyor. İtalyan uzmanların bazıları ise Rus doğalgazınının Avrupa'ya aktarımında kullanılan boru hatlarında İtalya'nın zincirin son halkası konumunda olmasının da düşüşte rol oynayabileceğini ileri sürüyorlar.
Bu teze göre, Rusya-İtalya arasındaki boru hattı üzerindeki diğer ülkelerin doğalgazı fazla çekmeleri de İtalya'ya doğalgaz oranında bir düşüş olarak yansıyabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!