Gazprom: Gaz sıkıntısı tehlikesi devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Gazprom: Gaz sıkıntısı tehlikesi devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 16:11

Rus doğalgaz tekeli Gazprom, Ukrayna sorunu nedeniyle Avrupa'da gaz sıkıntısı riskinin ortadan kalkmadığını bildirdi.

Gazprom Başkanı Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Reuters Ajansı'na verdiği demeçte, Avrupa ülkelerine verilen gazın bugün normal düzeyine dönmesine rağmen yeni bir sıkıntı çıkmayacağı garantisinin olmadığını söyledi.
Ukrayna'nın hattan gaz çekmeye devam etmesi durumunda Gazprom'un bunu sonsuza kadar telafi edemeyeceğini söyleyen Medvedev, “Havalar soğursa Ukrayna yasadışı gaz çekişini dramatik biçimde artırabilir, bu da Avrupa'ya gitmesi gereken gaz miktarını düşürür” dedi.
Ukrayna'ya verdiği doğalgazı Pazar günü kesen Rusya, Avrupa'ya giden gaz miktarının düşmesi üzerine hatta yeniden fazladan gaz pompalamaya başlamıştı.
Rusya, Avrupa'da dün yaşanan gaz sıkıntısından, kendi payına düşen doğalgaz kesildiği halde topraklarından geçen transit hatlardan gaz çekmekle (çalmakla) suçladığı Ukrayna'yı sorumlu tutuyor. Bu iddiayı yalanlayan Ukrayna ise sisteme giren gaz miktarının azalmasının hatlardaki gaz basıncını düşürerek Avrupa ülkelerine giden miktarın da azalmasına yol açtığını öne sürüyor.
Transit hatlardan şu an için doğalgaz çekmediğini iddia eden Ukrayna, bununla birlikte uluslararası anlaşmaların transit hizmetine karşılık ihtiyaç duyduğu anda hattan yasal biçimde gaz çekmesine izin verdiğini ve hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğü takdirde bu hakkını kullanacağını savunuyor.

-YENİ MÜZAKERELER

Öte yandan,anlaşmazlığı çözmek için Rusya ile Ukrayna yeni müzakereler yapmayı kabul etti.
Ukrayna gaz dağıtım şirketi Naftogaz'dan bir heyetin Moskova'ya gelerek bugün ilerleyen saatlerde Gazprom yetkilileriyle görüşeceği bildirildi.
Tarafların Rusya'nın Ukrayna'ya doğalgaz vermeyi kestiği Pazar gününden bu yana iki taraf arasında ilk temas olacak olan görüşmelerde Avrupa Birliği'nin araya girmesinin etkili olduğu kaydediliyor.
AB dış politika sorumlusu Javier Solana'nın hem Rus hem de Ukrayna yetkililerini telefonla arayarak müzakere masasına geri dönmelerini istediği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!