Gaziantep'te 2 köy karantinaya alındı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte 2 köy karantinaya alındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 15:24

Yurt genelinde kuş gribine karşı önlemler alınıyor.

Gaziantep'in toplu tavuk ölümleri görülen Nurdağı İlçesi'ne bağlı İçerisu ve Şehitkamil İlçesi'ne bağlı Yalangoz köylerinde karantina uygulaması başlatıldı.

Karantina uygulaması kapsamında, İçerisu Köyü'nde 2 bin, Yalangoz Köyü'nde 1000 kadar kanatlı hayvan itlaf edilecek.

Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin bu iki köyde 3 kilometrelik alanda başlattığı itlaf çalışmasının sürdüğü, itlaf çalışmasının tamamlanmasının ardından karantina uygulamasına son verileceği kaydedildi.

İçerisu ve Yalangoz köylerinde ölen tavuklardan alınan numunelerin tahlil için Adana'daki Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiği de bildirildi.

MALATYA

Malatya'nın Kale İlçesi'ne bağlı Bent Köyü'nde görülen kuş gribi nedeniyle İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi altına alınan aynı aileden 8 kişi taburcu edildi.

Yapılan incelemelerde, 8 kişilik Korepe ailesinin hiçbir ferdinde, kuş gribi hastalığına rastlanmadı. Bunun üzerine hastaneden taburcu edilen Korepe ailesi, gerekli dezenfekte çalışmalarının yapılmasından sonra Bent Köyü'ndeki evlerine yerleşti.

Bu arada, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin Bent Köyü'ndeki itlaf çalışmaları devam ediyor.

Dün akşama kadar 411 tavuğun imha edildiği köyde, itlaf çalışmaları bugün Yazı Mahallesi'nde yoğunlaştırıldı.
Bent Köyü'ndeki itlaf çalışmalarının tamamlanmasından sonra köye 3 kilometre mesafedeki İkizpınar ve Erdemli köylerinin de karantinaya alınabileceği ve itlaf çalışmalarının buralara kaydırılabileceği belirtildi.

HİZAN

Bitlis'in Hizan İlçesi'nde, kuş gribi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Hizan Memurlar Lokali'nde, başkanlığını Hizan Kaymakamı Yavuz Güner'in yaptığı toplantıya, köy ve mahalle muhtarlarının yanı sıra veteriner hekimler katıldı.

Kaymakam Güner, toplantıda yaptığı konuşmada, kuş gribi önlemleriyle aldıkları karar doğrultusunda şüpheli bir durum karşısında, jandarma, emniyet ve tarım müdürlüğüne mutlaka bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Kuş gribi şüphesi halinde itlaf çalışmalarına hemen başlayacaklarını ifade eden Güner, şöyle konuştu:
“İtlaf edilecek kanatlı hayvan bedelleri, devlet tarafından ödenecek. Şu ana kadar ilçede kuş gribi vakasına rastlamadık. Ama tedbir için kanatlı hayvanların ilçeye girişleri, çıkışları ve avlanmaları yasaklandı. Bu konuda vatandaşların, görevlilere mutlaka yardımcı olması gerekiyor.”

İlçe Tarım Müdürü Metin Erkoç da Hizan Kaymakamlığı'nın aldığı karar doğrultusunda ekipler oluşturduklarını belirtti. Kuş gribi karşısında alınacak önlemleri içeren bir broşür dağıttıklarını söyleyen Erkoç, ayrıca her köy muhtarına, köydeki kanatlı hayvanların sayısını tespit etmeleri için liste verdiklerini, muhtemel bir vakada itlaf çalışmalarında bu listeden yararlanacaklarını belirtti.

Erkoç, bir itlaf söz konusu olduğunda, her tavuk için 5, ördek için 8, kaz için 10 ve hindi için de 15 YTL'nin ödeneceğini kaydetti.

Hizan'a bağlı Kolludere Belde Belediye Başkanı Şerefettin İnan da Bitlis, Tatvan ve Hizan'dan avcıların Kolludere Beldesi'ne keklik avlamak için geldiğini, beldede tehlike teşkil eden bu durum karşısında önlem alınması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!