Gaziantep’te çifte kutlama

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep’te çifte kutlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 00:00

Gaziantep dün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Hürriyet Treni’nin heyecanını birlikte yaşadı.

Haberin Devamı

ANKETE HEMEN KATILIN 

GAZİANTEP Hürriyet Treni’nin 3’üncü yolculuğundaki ziyaretinin 19 Mayıs’a rastlaması nedeniyle hem 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, hem de tren heyecan ve mutluluğunu birlikte yaşadı.

Trene Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı’nın yanısıra, AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, CHP Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici ve Yaşar Ağyüz, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Mehmet Taşdöğen, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, CHP İl Başkanı Ali Peri, MHP İl Başkanı Tayfun Aygın, HAS Parti İl Başkanı Semih Simitçi’nin yanısıra milletvekili adayları ziyarette bulundu.

/images/100/0x0/55eaf014f018fbb8f8a05468

Hürriyet Treni’nin bulunduğu İstasyon Meydanı’ndaki tren garına koşan ve çoğunluğu öğrencilerden oluşan çok sayıda Gaziantepli, tiyatro ve diğer etkinlikleri izledi.

KENDİ KENDİLERİNİ ÇALDILAR

Gaziantepli çocuklar, Hürriyet Treni’yle gezen ve her şehirde çocuklarla “kendi kendini çal” performansı gerçekleştiren Zil Zurna Perküsyon Grubu’na bayıldı. Peron, “şik tak bum”, “tak şik şak” sesleriyle inledi.

ALMANLARIN 7.4 DENEYİMİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, dost şehir Ludwighafen Belediye Başkanı Dr. Eva Lahse ve beraberindekiler, DASK’ın deprem simülasyonu sırasında önce korku dolu anlar yaşadı, ardından kahkahaya boğuldu.

Partililerin akınına uğradı

CHP HEYETİ

CHP Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici, Yaşar Ağyüz, İl Başkanı Ali Peri, Kadın Kolları Başkanı Pembe Boyraz’ın da aralarında olduğu kalabalık CHP heyeti trendeydi.

AK PARTİ VE MHP

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep AK Parti Milletvekili Fatma Şahin ve MHP Milletvekili Hasan Özdemir’le Konferans Vagonu’nda.

HAS PARTi

Has Partililer milletvekili adaylarıyla Hürriyet Treni’ne geldi.

Haklı Kadın buluşması

Hürriyet Treni, 100 bin kişiyi temsil eden 29 sivil toplum kuruluşuyla birlikte Hürriyet’in de aralarında olduğu Haklı Kadın Platformu’nu da Türkiye’nin tüm
/images/100/0x0/55eaf014f018fbb8f8a0546a
şehirlerine taşıyor. Dün Gaziantep’te Platform adına Hürriyet Pazarlama Grup Başkanı Tijen Mergen (sağdan 2.) ve Per-İletişim ortaklarından Yurdagül Erkoca (Solda) Türk Kadınlar Birliği Gaziantep Şubesi yöneticileriyle buluştu.
Kadınların başta Meclis olmak üzere tüm karar mekanizmalarında eşit temsil edilmesi gerektiğini savunan Platform, buna ilişkin taleplerini, tren aracılığıyla buluştuğu siyasi parti temsilcileri ve milletvekili adaylarına anlatıyor.

Platformun talepleri şunlar:

· Bakanlar Kurulu’nda daha fazla kadın bakan görevlendirilsin!
· Bakanlıkların her birinde kadın- erkek eşitliği komisyonu kurulsun ve komisyon çalışmaları için bütçe ayrılsın!
· Kadınsız Meclis İhtisas Komisyonu kalmasın!
· Toplumsal cinsiyete duyarlı yıllık bütçe planlansın. Plan Bütçe Komisyonu’nda kadınların eşit temsili sağlansın!
· Siyasi parti bütçelerinin yüzde 25’i kadın ?erkek eşitliği için yapılacak çalışmalara ayrılsın!

Gaziantep’in politik renkleri

Fıstığın, baklavanın, zeytinin, dillere destan bir mutfağın, Zeugma mozaiklerinin vatanındayız; Türkiye’nin 6’ıncı büyük kenti, Güneydoğu’nun modern yüzü Gaziantep’te.
/images/100/0x0/55eaf014f018fbb8f8a0546c


Bir bayram günü ve törenler olmasına rağmen, Gaziantepliler devlet kuruluşları, yerel yöneticileri ve sivil toplum örgütleriyle trenin vagonlarını, sabahın ilk saatlerinden itibaren bir dolduruyor, bir boşaltıyor. Öyle ki aralarında Almanya’nın Ludwigshafen Belediye Başkanı ve alt belediyelerinin başkanlarıyla Alman iş insanlarından oluşan bir heyet bile var. Gaziantep Belediyesi’yle dost Ludwigshafen Belediye Başkanı Eva Lohse, DASK’ın 7,4’lük Marmara Depremi’ni Sakarya’da duyulduğu şekilde canlandıran simülasyon vagonunda şaşkınlıklar içinde paniklese de genel olarak tren faaliyetlerinden fazlasıyla etkileniyor. Kendisi de UNICEF’in iyiniyet elçisiymiş; çocuklarla yapılan çalışmaları hayranlıkla övüyor.

Ziyaretçilerimizin önemli bir bölümü seçime hazırlanan parti milletvekilleri, milletvekili adayları, il yöneticileri. Konferans Vagonu’nda ilk toplantıyı milletvekilleri Akif Ekici, Yaşar Ağyüz, İl Başkanı Ali Peri, Kadın Kolları Başkanı Pembe Boyraz’ın da aralarında olduğu kalabalık CHP heyeti ve Türk Kadınlar Birliği Gaziantep yöneticileriyle yapıyoruz. Elbette konu ağırlıklı olarak, Türkiye’de kadın olmak.

Başlar ve kollar

“Sevdiği için öldüren tek canlı erkektir” diyor İl Başkanı Peri. “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” klişesinden giriyor, “Peki başarılı kadının arkasında kim vardır?”a varıyor. Asıl gücün kadında olduğunu vurguluyor. Biz onun yalancısıyız; Gaziantep’te CHP adaylarının 12’sinin de kadın olmasını istemiş, 13’üncü aday da kadın olursa görevi bırakacağını söylemiş. Olmamış tabii? 10 kadar kadın aday adayında kalmışlar, zaten onları da ön seçimde oy kullanan erkekler seçmemiş. Verdiği örnek sorusunu kendiliğinden cevaplıyor: Kadın, arkasında ?ya da önünde- bir erkek yoksa güçlüdür!

Aslında bir soru daha var; partilerde kadınlar neden genellikle “kadın kolları”nda “yan” işlerde çalışır da “asıl” bölüme kolay kolay ulaşamaz? CHP’li kadınlar ve erkekler, başta kadın kolları başkanı olmak üzere, hep birlikte sorunun doğruluğunu onaylıyor. Ama durum bu, yukarıdaki gibi şu anda.

Aynı konuyu, dünkü ziyaretçilerimizden Gaziantep Milletvekili ve 2’nci sıradan adayı Fatma Şahin’le de konuşuyoruz. Yüz bine yakın insanı temsil eden 29 sivil toplum kuruluşundan oluşan ve Meclis’te kadınlara eşit temsil için çalışan Haklı Kadın Platformu’nun kuruluşunda desteği olan Şahin’e soruyoruz: “Meclis’te kadın vekil oranı bu seçimlerde yüzde 9’dan, yüzde 20’ye çıkacak, sizce yeterli mi? Eşit temsil ne zaman?”

“Biz bu seçimlerde ilk dört sıraya bir kadın aday koyarak bu oranı yükseltmek için elimizden geleni yaptık. Bunu ancak yüzde 70 düzeyinde gerçekleştirebildik. Erkek egemen politika kadınları daha görünür kılarsa, partiler de Türkiye de kadın adayları daha çok benimseyecek” cevabını veriyor.

Sonuçta Gaziantep’te AK Parti ’den de CHP’den de ikişer kadın aday girmiş listelere; AK Partilili iki aday da seçilecek gibi, CHP’nin 4’üncü sıradaki adayının durumu ise biraz zor görünüyor, 12’inci sıradaki adayının hiç şansı yok. Gaziantep’te MHP’nin de ikinci sıradan bir kadın adayı var, onun da durumu pek kolay değil.

Sağ, sol ve din

Tren ziyaretçileri arasında MHP Milletvekili Hasan Özdemir de var; Konferans Vagonu’nda Vali Süleyman Kamçı’nın yanında oturuyor. Gaziantep’te tüm partilerin bir “ortak akıl” etrafında birleştiğini, dış ticaretinin her yıl arttığını ve 2023 hedefinin 30 milyar dolar olduğunu, turizmi şehir bazında değil de bölgesel olarak ele aldığını ve sürekli geliştiğini anlatan Vali Kamçı’yı sessizce dinliyor. Toplantı sonunda, “Yok o kadar da toz pembe değil burası” diyor.

Gaziantep son yıllarda sürekli göç almasının etkisiyle pek çok sıkıntı yaşıyor. Öyle ki 2007-2010 arasındaki nüfus artışı yüzde 38 olarak kaydedilmiş. Bu da “marka şehir” dışında ciddi bir Gaziantep varoşu yaratmış. Şehrin yarıdan fazla nüfusunu onlar oluşturuyor. Eğitimin, altyapının, iş olanaklarının çok fazla uğramadığı, işsizlik oranını artıran bu mahallelerde suça itilmiş çocuklardan başlayarak pek çok sosyal sorun ortaya çıkıyor.

Özdemir, bunlara ek olarak Gaziantep’in terörle de yavaş yavaş tanışacağını ima ederek hükümetin daha fazla ilgilenmesi gerektiğini söylüyor.

Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin 9’uncu durağı Gaziantep’te ilk kez HAS Parti adaylarına da rastlıyoruz. Seçimlerde herhangi bir şansları yok ancak gördüğümüz onca partili içinde en güleryüzlü ve umutlu heyet onlar. Milletvekili adayları Sinan Karakaş ve Müzeyyen Köse de aralarında. Sevgiden, solcusundan Yahudi’sine herkesi kucaklamaktan filan söz ediyorlar. Hatta Karakaş şiirlerinden birini, dünya görüşlerine örnek olarak okuyor. Ben de size aktararak bitireyim Gaziantep renklerini:

“Sağı da yaratan hak/solu da yaratan hak/solu kesersek eğer/sağ da sakat kalacak.”

YARIN DİYARBAKIR’DAYIZ
Yarın Hürriyet alan Diyarbakırlılara “Delil Yok” VCD’si Hürriyet Treni’nden hediye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!