Gazi davası Yargıtay'da

Güncelleme Tarihi:

Gazi davası Yargıtayda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00


İstanbul Gaziosmanpaşa'da, 12-13 Mart 1995'te meydana gelen Gazi olaylarıyla ilgili olarak, iki polisin mahkum olduğu davanın temyiz duruşmasında sanık polis avukatları, "Sanıklar kendilerini savunmuşlardır" diyerek mahkumiyet kararının bozulmasını istediler.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ndeki duruşmaya, mahkum olan polis memurları Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan'ın avukatı İlhami Yelekçi katıldı. Avukat Yelekçi savunmasında, 12-13 Mart 1995'te, bir kahvehanenin taranması sonucunda alevi dedesi Halil Kaya'nın ölümü üzerine olayların başladığını, alevi vatandaşların bu olaya tepkisinin çeşitli terör örgütlerince kullanıldığını, vatandaşların kışkırtıldığını söyledi. Gazi Mahallesi'nde toplananların güvenlik kuvvetlerine, çeşitli ev ve işyerlerine saldırıda bulunduklarını ifade eden Yelekçi, müvekkillerinin de bu olayları önlemek için bölgede görev yaptıklarını, yapılan saldırılara karşı kendilerini savunduklarını kaydetti.

"Kendilerini savundular"

Müvekkillerinin olayda silah kullanmadığını, adli tıp raporlarının bu yönde olduğunu savunan Yelekçi, bir an için silah kullanıldığı kabul edilse dahi, olayda hayatını kaybedenlerin kimin silahından çıkan kurşunlarla öldüğünün tespit edilemediğini belirtti. Avukat Yelekçi, ''Yerel mahkeme kararında, güvenlik kuvvetlerine saldırı tespit edilmiştir. Bu saldırıya karşı savunma durumuna geçilmiştir. Savunma ve saldırı arasında bir nispetsizlik yoktur. Sanıklar kendilerini savunmuşlardır, ancak müvekkillerim olayda silah kullanmamışlardır'' diye konuştu. Avukat Yelekçi, müvekkilleri hakkındaki mahkumiyet kararının bozulmasını istedi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararını daha sonra açıklayacak.

Af kapsamındalar

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Yasa'yı onaylarsa mahkum olan bu iki sanık da yasadan yararlanacak ve cezaları ertelenecek.

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Adem Albayrak'ın, 4 kişiyi öldürmekten Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 448, 50, 463 ve 59. maddelerine göre 6 yıl 8 ay ağır hapis cezasına, 4.5 ay süreyle de kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyetine karar vermişti. Diğer sanık Mehmet Gündoğan'ın ise, iki kişiyi öldürmekten yine aynı maddeler doğrultusunda 3 yıl 9 ay hapis ve 2 ay 15 gün süreyle kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyetine hükmedilmişti. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, davada yargılanan diğer 18 polis memurunun ise beraatını kararlaştırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!