Gazeteciliğin yüzkaraları

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciliğin yüzkaraları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

La Repubblica :NATO, önce Ankara'yı ve beyin yıkayan Türk televizyonlarını bombalasın.

Il Manifesto Diyarbakır hayalet şehir. Ordu Kürt başkentini kuşattı. İnsanlar sorgusuz, sualsiz götürülüyor.

İTALYAN basını Türkiye'ye karşı beslediği düşmanlığı inanılmaz boyutlara vardırmaya başladı. İtalyan medyasında yer alan haberlerde bazı köşe yazarları Türkiye'nin aynı Sırbistan gibi bombalanmasını ve Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne çıkarılmasını isterken, bazı gazeteler de PKK'nın Elazığ'da gerçekleştirdiği, 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya alkış tuttular. Bir başka gazete ise Diyarbakır'ın ‘‘hayalet şehir’’ haline geldiğini öne sürerek, bu kentimizde insanların sorgusuz sualsız alınıp götürüldüğünü, işkencenin kol gezdiğini ve çocukların açlıktan öldüğünü iddia etti.

NATO ANKARA'YI BOMBALASIN

PKK'nın borazanı haline gelen 700 bin tirajlı, merkez sol eğilimli La Repubblica Gazetesi, başyazısında Türkiye'yi Yugoslavya ile kıyaslayarak saçma sapan bir senaryo yazdı. Yazar Manuel Vazquez Montalban, NATO'nun Yugoslavya operasyonunu da eleştiren bir tavırla, Kosovalı Arnavutların evlerinden kaçmasına atıfta bulunarak şöyle yazdı: ‘‘NATO önce Güneydoğu'yu bombalayıp zavallı Kürtleri sağa sola kaçırtsın. Sonra Ankara'yı ve ideolojik olarak beyin yıkalan Türk televizyonlarını bombalayıp, Lahey Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'ne çıkartsın. Bugün Kürt toplumu ile Afgan kadınları ile eşit düzeyde. Şimdi NATO, Kürtlerle Afganlı kadınların sorunlarına yönelmeli. Ama bunu halletmek için önce Ankara'yı bombalayıp, sonra Afganistan'a gitmeliler. ’’

KÜRT BAŞKENTİ KUŞATILDI

85 bin tirajlı, komünist eğilimli Il Manifesto Gazetesi ise PKK'nın Elazığ'da gerçekleştirdiği, 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemi överek, ‘‘İşte intikam tohumu. Kürtlerin, Öcalan'a verilen ölüm cezasına yanıtı’’ diye yazdı. Gazete ayrıca Başbakan Bülent Ecevit'in, başta İtalya olmak üzere, mahkeme kararını eleştiren bütün Avrupa ülkelerini tehdit ettiğini ileri sürdü. Türkiye'de ordunun baskısıyla binlerce kişinin tutuklandığını, işkenceden geçirildiğini öne sürün gazete, özellikle Diyarbakır'da kimsenin sokağa çıkamadığını belirterek şu iddiaları ortaya attı: ‘‘Diyarbakır hayalet şehir. Ordu Kürt başkentini kuşattı. Halk dehşet içinde. Kürt toplumu açlıktan kırılıyor, çocuklar ölüyor. Yabancılar önce gözaltına alınıp sonra sınırdışı ediliyor.’’

Hayalet şehre bak

Yer Diyarbakır. Tarih; 03.07.1999. İşte, İtalyan gazetelerinin iddia etkikleri hayalet şehir Diyarbakır... Kentin en işlek merkezlerinden Gazi Caddesi'nde vatandaşlar her zamanki gibi dolaşıp günlük alışverişlerini yapıyorlar. Kentteki bu hareketlilikten sebze ve meyva satan satıcılar da yararlanıyor.

İşkence görüyorlarmış

Yer Diyarbakır. Tarih; 03.07.1999. İşte, İtalyan gazetelerinin işkence gördüklerini iddia ettikleri Diyarbakırlılar... Melikahmet Caddesi'nde yaşlı bir vatandaş seyyar satıcıdan ihtiyacı olan terliği almaya çalışırken, bir kadın ise yüzünde glümsemeyle mutlu bir biçimde evine dönüyor.

Çocuklar açlıktan ölüyormuş

Yer Diyarbakır. Tarih; 03.07.1999. İşte, Türkiye'yi karalama kampanyası başlatan İtalyan gazetelerinin açlıktan öldüklerini iddia ettikleri Diyarbakırlı çocuklar... 40 dereceye ulaşan sıcaktan bunalan çocuklar, Dedeman Oteli'nin bitişiğindeki halka açık belediyeye ait havuzda ve Şehitlik Semti'ndeki parkta serinlemeye çalışıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!