Gazeteci Gökşin Sipahioğlu'nun cenazesi Türkiye'ye getirildi

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Gökşin Sipahioğlunun cenazesi Türkiyeye getirildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 17:53

Fransa'nın Başkenti Paris'te 5 Ekim Çarşamba günü vefat eden SİPA Press'in kurucusu gazeteci Gökşin Sipahioğlu'nun cenazesi Türkiye'ye getirildi.

Haberin Devamı

THY'nin tarifeli uçağıyla Paris'ten İstanbul'a getirilen Sipahioğlu'nun cenazesi, gümrük işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildi.

Sipahioğlu'nun cenazesi yarın Teşvikiye Camisi'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Devlet üstün hizmet madalyası sahibi

İzmir'de 1926 yılında doğan Sipahioğlu, Saint Joseph Fransız Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesinde gazetecilik eğitimi aldı. Gazeteciliğe, 1951 yılında İstanbul Ekspres'te başlayan Sipahioğlu, Yeni Gazete, Akşam, Vatan, Hürriyet gazetelerinin yönetiminde bulundu.

Hürriyet gazetesi serbest muhabiri sıfatıyla tüm dünyadaki önemli olayları izleyen Sipahioğlu'nun 1956-1974 yılları arasında gerçekleştirdiği röportajlarından oluşan sergisi, 1999 yılında Fransa'nın Perpignan şehrinde sergilendi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 7 Nisan 2000 tarihinde, “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilen Sipahioğlu, 2001 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi.

SİPA Press'in kurucusu

Sipahioğlu, 1961 yılında patlak veren “füze krizi” sırasında Küba'ya girmeyi başaran tek Batılı gazeteci olarak yaptığı röportajlar ve 1968 Paris olaylarını yansıttığı fotoğrafların da aralarında bulunduğu dünyanın sıcak bölgelerindeki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir foto muhabiri olarak biliniyor.

Gökşin Sipahioğlu, 1973 yılında kurduğu SİPA'yı maddi sıkıntılar yüzünden 2001 yılında Fransız medya grubu “Sud Communication”a satmıştı.

SİPA ajansı, 30 milyon civarındaki fotoğraf arşiviyle dünyanın en büyük üç fotoğraf ajansından biri olarak gösteriliyor.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 2007'de Sipahioğlu'na “Legion d'Honneur” nişanını vermiş, Fransa Kültür Bakanlığı da Sipahioğlu'nu 2003 yılında sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!