Gazete Sahipleri Yeni Şafak'a baskını kınadı

Güncelleme Tarihi:

Gazete Sahipleri Yeni Şafaka baskını kınadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2002 02:00

Dünya Gazeteler Birliği (WAN) üyesi olan Türkiye Gazete Sahipleri Birliği önceki gün Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan polis operasyonunu kınadı. Birlik Genel Sekreteri Ömer Ersöz, yaptığı açıklamada, operasyonunun basın özgürlüğüne müdahale olduğunu savundu.

Ersöz'ün açıklaması şöyle: ‘‘Yayın organları, kanunların öngördüğü sınırlar içerisinde kalmakla yükümlüdürler. Yayın organlarının sahip ve hissedarları da öteki vatandaşlar gibi kanunlara uymakla mükelleftirler.

Ancak tüm öteki vatandaşlar gibi gazete sahipleri ve hissedarları da bağımsız yargı organlarınca mahkum olmadıkları sürece masum vatandaşlardır.

Sahipleri hakkında başlatılan bir soruşturma nedeniyle önceki gün Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan müdahaleyi işte bu prensipler çerçevesinde kınıyoruz. Yayın organları, sahiplerinin şahsi menfaatlerine hizmet etmedikleri sürece basın özgürlüğünün bütün demokratik dünya tarafından kabul edilen dokunulmazlığı içinde kalmalıdır.

Bu çerçeve içinde Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan polis operasyonunu basın özgürlüğüne bir müdahale olarak değerlendiriyor ve bu gibi müdahalelerin tekrarlanmaması diliyoruz.’’

ARANANLAR BULUNMADI

İstanbul Organize Suçlar Şubesi ekipleri, Albayrak Şirketler Grubuna yönelik soruşturma kapsamında aranan Kazım ve Muzaffer Albayrak'ı yakalayabilmek için kardeşleri Ahmet Albayrak'ın imtiyaz sahibi olduğu Yeni Şafak Gazetesi'ne önceki gün baskın yapmıştı. Ancak kontrolde Kazım Albayrak ile Muzaffer Albayrak'ın izine rastlanmamıştı.

Baskın yanlış

Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan polis operasyonunu değerlendiren bazı üst düzey polis müdürleri, baskının şekil itibarı ile yanlış yapıldığını söyledi. Üst düzey emniyet yetkilisi, ‘‘Ekiplerinizi ihbar aldığınız yere gönderirsiniz. Çevre ablukaya alınır ve kaçma ihtimali ortadan kaldırılır. Bu süre içinde savcılıktan arama izni alınırdı. Şekil itibarı ile amatörce ve çirkin yapılmış bir baskın’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!