Gandi Kemal'in hedefleri

Güncelleme Tarihi:

Gandi Kemalin hedefleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 09:07

CHP'nin yeni lideri Kılıçdaroğlu'nun başkanlığa gelişini duyuran yabancı basın kaynakları, 'Gandi Kemal'in' yolsuzluk, yoksulluk ve işsizliğe savaş açacağını belirtti.

Haberin Devamı

EL CEZİRE: Türkiye’nin ana muhalefet partisine yeni başkan

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP, eski liderlerini kaset skandalı yüzünden istifa etmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nu yeni başkanı seçti. Kılıçdaroğlu, gelecek yıl yapılacak seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın rakibi olacak.

 

Kılıçdaroğlu, Ankara’da düzenlenen pati kurultayında, “Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz, hukukun üstünlüğüyle demokrasiyi güçlendireceğiz” dedi. 62 yaşındaki Kılıçdaroğlu ayrıca, CHP’yi iktidara taşıma ve yoksulluk, işsizlik, yolsuzlukla mücadele etme sözü verdi.

 

Kılıçdaroğlu’nun partisine güç kazandırarak Erdoğan karşısında zafer elde edebilmesi için bir yıldan daha az bir süresi bulunuyor. 2002’de parlamentodaki koltuğunu kazanmadan önce, Sosyal Sigortalar Kurumu başkanlığı yapan Kılıçdaroğlu, yıllarca yolsuzlukla mücadele etti.

Haberin Devamı

 

Partisinde ise yolsuzluğa karıştıklarını öne süren eleştirileriyle üst düzey iki AK Parti üyesini istifaya zorladı.

REUTERS: Ana muhalefet partisi yeni başkanını seçti
Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP Cumartesi günü politik ve ekonomik reformları destekleyen yeni liderini seçerek, son 10 yıl içinde İslami eğilimli AK Parti’ye yönelen seçmeni elde edebilmek için bir hamle yaptı.

Ordu ve üst düzey yargıçlar da dâhil laik güçleri temsil eden CHP, eski lideri kıdemli politikacı Deniz Baykal’ın kaset skandalı sonrası istifası nedeniyle karmaşaya sürüklenmişti.

 

Eski bir devlet memuru olan 62 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığa seçilmesi ardından önceliğinin işsizlik ve yolsuzlukla mücadele olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca, partisindeki sol kanadındaki güveni tekrar sağlaması ve yoksul seçmene yönelmesi bekleniyor.

 

Kılıçdaroğlu muhafazakâr Türkler arasında büyük destek gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı gölgede bırakmak konusunda zorlanabilir. Parlamentoda büyük üstünlüğe sahip olan AK Parti, bugünlerde Baylak’ın karşı geldiği anayasa reformlarını geçirmek ve iktidarını güçlendirmek için çaba gösteriyor.

Haberin Devamı

 

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini destekleyen Kılıçdaroğlu, Brüksel’den üyelik görüşmeleri için Türkiye’ye tarih vermesini istedi.

 

ASSOCIATED PRESS: Ana muhalefet yeni liderini buldu

Ana muhalefet partisi CHP, Cumartesi günü yeni lideri olarak yolsuzluk savaşçısı Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçti.

 

Türkiye’deki politikacıların kirli işlerini ortaya çıkararak büyük ün elde eden “Gandi Kemal”, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu partisinin başkanlığında yoksulluk, işsizlik ve yolsuzlukla savaşma sözü verdi.

 

Politikada yeni etik kurallar oluşturacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, parlamentoda dolandırıcı ve yağmacıların yeri olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Çok kısa bir süre önce partinin eski lideri Deniz Baykal’ın yaşadığı kaset skandalı nedeniyle istifa etmesi ardından başkanlığa gelen emekli bürokrat Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinde yer alan iki önde ismin yolsuzluğunu gösteren belgeler ortaya koymuştu.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Türkiye’nin Gandi’si ana muhalefetin yeni lideri

Türkiye’nin “Gandi’si” lakabını alan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumartesi günü ana muhalefet partisi CHP’nin yeni başkanı seçildi.

 

Eski vergi müfettişi Kılıçdaroğlu, aldığı 1,189 oyla kaset skandalı sonrası 10 Mayıs’ta istifa eden eski başkan Deniz Baykal’ın koltuğuna oturdu.

 

Yolsuzluk ile zedelenmiş politik sınıfın içindeki ılımlı duruşu ve şiddet uzak duran yapısıyla Türk basını tarafından Türkiye’nin Gandi’si adı verilen Kılıçdaroğlu, iktidar partisi AK Parti’nin iki üyesini istifaya zorlayarak adını duyurmuştu.

Haberin Devamı

 

Politikaya 1999 yılında giren ve 2002’de milletvekili olan Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde Baykal’a olan güvenini kaybeden CHP’lilerin büyük desteğini aldı.

 

CHP, Kılıçdaroğlu önderliğin 2011 seçimlerinden birinci çıkmayı umarken, geçen hafta yapılan bir anket Türklerin yüzde 32’sinin Kılıçdaroğlu başkan olduğu sürece CHP’ye oy vereceklerini ortaya koymuştu.

 

CHP'nin yeni lideri Kılıçdaroğlu'nun başkanlığa gelişini duyuran haber ajansları, 'Gandi Kemal'in' yolsuzluk, yoksulluk ve işsizliğe savaş açacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!