Game of Thrones davasında beraat

Güncelleme Tarihi:

Game of Thrones davasında beraat
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2018 00:51

İzmir Maltepe Askeri Lise Yabancı Diller Bölümü’nde yabancı dil eğitimini pekiştirmek için öğrencilerine Game of Thrones dizisini izlettirdikleri için ‘disiplinsizlik’ gerekçesiyle TSK’dan atılan ve ‘Çocuğa müstehcen yayın göstermek ve izletmekle’ suçlanıp yargılanan 4 öğretmen subay, 7 yıl sonra İzmir 25.Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraat etti.

Haberin Devamı

Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölümü'nde öğrencilere yabancı dil eğitimini pekiştirmek amacıyla Game of Thrones dizisini izlettiren 4 öğretmen subayın hayatı, isimsiz bir ihbar mektubuyla değişti. Ekim 2011'de isimsiz ihbar mektubuyla başlayan süreç, önce Kasım 2011'de subay öğretmenler hakkında "Türklüğe hakaret ve cinsel istismar" iddiaları ile soruşturmaya ardında da "Çocuğa müstehcen yayın göstermek ve izlettirmek suçlaması" ile Askeri mahkemede 4 öğretmen subay hakkında açılan davaya dönüştü.

Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Albay Aydoğan Davulcu, Öğretmen Albay Ümit Kılıç, Öğretmen Yarbay Rengin Mutlualp, Yüzbaşı İskender Gülbahar yargılandı, TSK'dan "disiplinsizlik" gerekçesi ile ihraç edildi. Süreçte yaşananlar bunla da sınırlı kalmadı, öğretmenlerinin lehinde ifade veren dönem 1.cisi askeri öğrenci de dahil olmak üzere 21 öğrenci askeri okuldan atıldı.

7 yıldır süren yargılama ve yaşanan mağduriyetler önceki gün İzmir 25.Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla sonlandı Mahkeme, 4 öğretmen subayın beraatine karar verdi. Böylece 7 yıldır süren kamuoyunun Game of Thrones olarak bildiği davada mutlu sona ulaşıldı.

Haberin Devamı

ÇARPICI TABLO

15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK içine yerleşmiş, sızmış FETÖ'cülerin varlığı ortaya çıktı. FETÖ mensubu askerlerin kendilerinden olmayan öğretmen subayları ve askeri öğrencileri uzaklaştırmak için uyguladıkları "kumpasın" en çarpıcı örneği, 4 öğretmen subayın yargılanması ve TSK'dan ihraç edilmesi ile gündeme gelen "Game of Thrones" olarak bilinen dava oldu. Bunun göstergesi ise soruşturma içinde yer alan askerlerin şu anki durumlarında gizli..

İşte o çarpıcı tablo:

Korgeneral Erdal Öztürk: İsimsiz ve imzasız bir mektuplarının işleme koyulması ve Maltepe Askeri Lisesi'ndeki 4 öğretmen hakkında idari tahkikat heyeti kurulması emrini veren isim. O dönem Askeri okullar komutanı olarak Tümgeneral rütbesi ile görev yapıyordu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Korgeneral rütbesi ile 3.Kolordu Komutanıydı. Tutuklandı, 2017 Eylül ayında tahliye edildi. Tutuksuz olarak yargılanıyor.

Haberin Devamı

Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü: O dönem Albay rütbesinde Maltepe Askeri Lisesi Okul Komutanı. Askeri Lise öğrencilerine öğretmen subaylar aleyhinde ifade vermeleri için mobing uyguladığı iddia edildi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tunceli Hozat 51.Motor Piyade Tugay Komutanı olarak Tuğgeneral rütbesi ile görev yapıyordu. Yurtta Sulh Konseyi tarafından Elazığ Sıkıyöetim Komutanı olarak atanan isimdi. Darbe girişimin ardından tutuklandı. Halen tutuklu olarak yargılanıyor. İfadesinde, dönemin Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanı Mehmet Partigöç tarafından Elazığ Sıkıyönetim Komutanı olarak görev yapacağı bilgisi aldığını söyledi.

Tuğgeneral Cemalettin Doğan: O dönem Balıkesir'de Okullar Komutanlığı'nda Tümgeneral Erdal Öztürk'ün emrinde çalışan isim. 4 öğretmen subay hakkındaki soruşturmayı yöneten, yöneldiren ve manipüle ettiği iddia edilen karakter. 15 Temmuz darbe girişi sırasında 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu. Kırklareli'nde 81 sanıklı darbe davasının 1 numaralı sanığı, tutuklu olarak yargılanıyor. Evinde yapılan aramada büyük çoğunluğu FETÖ üyesi olan 150 kişilik bir liste ele geçirildi.

Haberin Devamı

İstihbarat Albay Turhan Özkol: İzmir Askeri İstihbarat Şube Müdürü olarak Albay rütbesi ile görev yapıyordu. Öğrencilere ve Askeri Lise'deki diğer öğretmen subaylara mobbing uygulayarak, 4 öğretmen subay aleyhinde ifade vermeleri için baskı yaptığı iddia edilen isim. İzmir'de 15 Temmuz darbe girişimine aktif olarak katıldığı tespit edildi. Halen tutuklu olarak yargılanıyor.

Binbaşı Dursun Ali Vurkun: Maltepe Askeri Lisesi'nde dönemin Personel Şube Müdürü. 4 öğretmen subay hakkında "yalan" ifade verdiği iddia edildi. Yargılanan 4 öğretmen subayın lehlerine olan belgeleri mahkemeye göndermedi. 15 Temmuz darbe girişimine aktif olarak katıldığı tespit edildi. İzmir'de tutuklu olarak yargılanıyor.

Haberin Devamı

Hakim Albay Haluk Zeybel: Dönemin Askeri Yargıtay 1.Dairesi üyesi. 4 öğretmen subay hakkında "soruşturmaya gerek olmadığı yönünde" karar veren Güney Deniz Askeri savcısı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici'nin bu kararını "kanun yararına" bozarak 4 öğretmen subayın yargılanması iznini veren Askeri 1.Yargıtay Dairesi'nin 3 üyesinden biri. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edildi ve tutuklandı. Sıkıyönetim direktifinde "Askeri Yargıtay Başkanı" olarak görevlendirilmişti.

Hakim Albay Yusuf Tamer Çetin: Dönemin Askeri Yargıtay 1.Dairesi üyesi. 4 öğretmen subay hakkında "soruşturmaya gerek olmadığı yönünde" karar veren Güney Deniz Askeri savcısı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici'nin bu kararını "kanun yararına" bozarak 4 öğretmen subayın yargılanması iznini veren Askeri 1. Yargıtay Dairesi'nin 3 üyesinden biri. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edildi, halen tutuklu.

Haberin Devamı

Hakim Albay Şeref Ayyıldız: Dönemin Askeri Yargıtay 1.Dairesi üyesi. 4 öğretmen subay hakkında "soruşturmaya gerek olmadığı yönünde" karar veren Güney Deniz Askeri savcısı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici'nin bu kararını "kanun yararına" bozarak 4 öğretmen subayın yargılanması iznini veren Askeri 1. Yargıtay Dairesi'nin 3 üyesinden biri. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edildi, halen tutuklu.

Albay Muharrem Köse: Dönemin Genelkurmay Başkanlığı Adli müşaviri. Maltepe Askerli Lisesi'ndeki 4 öğretmen subayın yargılanmaları için özel çaba sarfeden isim olarak biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı adına yapılan tüm "Kanun yararına bozma" istemlerinin altında onun ismi var. 4 öğretmen subay hakkında verilen takipsizlik kararının bozulması ve yargılanması için hukuki yolu açan isim. 15 Temmuz darbe girişiminin de en kritik isimlerinden biri. İhraç edildi ve halen tutuklu.

Hakim Yüzbaşı Yasin Akdeniz: Dönemin Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavir Yardımcısı. 4 öğretmen subay ile ilgili yargılama sürecinin başlaması sürecinde Albay Muharrem Köse ile birlikte yer aldığı iddia edilen isim. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklandı.

Öğretmen Teğmen Yalçın Toker: Maltepe Askeri Lisesi'nde öğretmen Teğmen olarak görev yapıyordu. Haklarında soruşturma açılan 4 subay aleyhinde ifade verdi. 15 Temmuz darbe girişimin ardından FETÖ örgütü üyesi olduğu iddiası ile ihraç edildi.

Deniz Askeri Hakim Üsteğmen Erol Körnes: Dönemin Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcısı. Maltepe Askeri Lisesi'ndeki 4 öğretmen aleyhindeki iddianameyi hazırlayan askeri savcı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edildi, tutuklu olarak yargılanıyor.

LEHTE KARAR VEREN TEK İSİM

Bütün bunların yanında bir de Maltepe Askeri Lisesi'nde 4 öğretmen subay lehinde karar veren tek bir isim vardı. O da Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcısı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici'ydi. 2011 yılında soruşturma askeri yargıya taşındığında 4 öğretmen subay hakkında takipsizlik kararı vermiş ve soruşturmayı kapatmıştı. Bu kararın ardından önce Askeri Savcı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici'nin aleyhinde isimsiz ihbar mektupları geldi. Volkan Yetiştirici, soruşturma dosyasından el çekmek zorunda bırakıldı. 6 kez müfettiş incelemesi geçirdi. Volkan Yetiştirici'nin dosyadan el çektirilmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin talebi ile "Kanun yararına bozma" kararı ile 4 öğretmen subay 7 yıl boyunca yargılandı, mesleklerinden ihraç edildi. Kumpas dönemin sona ermesinin ardından Yüzbaşı Volkan Yetiştici tutuklanmayan az sayıdaki askeri yargı mensuplarından biri oldu. Askeri Mahkemelerin kapatılması ile halen İzmir Adliyesi'nde savcı olarak görev yapıyor.

MAĞDURİYET MESLEĞE GERİ DÖNÜŞ HAKKININ KAZANILMASI İLE SONLANACAK

7 yıl boyunca yargılanan mesleklerinden ihraç edilen 4 öğretmen subayın avukatı Ozan Açıkalın Hürriyet'e şunları söyledi: "Bütün bunların TSK içine sızan FETÖ'cülerin kumpası olduğunu biliyorduk. Ancak derdimizi kimseye anlatamıyorduk. Yıllar sonra adalet yerini buldu, beraat ettiler. Ancak bu süreçte başka mağduriyetlerde yaşandı. Müvekkilerimiz ihraç edildi. 3'ü daha önce emekliliklerini istedikleri için ihraç kararı "yok hükmünde " oldu. Ancak Yüzbaşı İskender Gülbahar için durum öyle olmadı. Haksız bir ihraç kararı ile işinden oldu. Askeri Yargıtay İdare Mahkemesi'nde önce davayı mesleğe geri dönüş yönünde kazanmamıza rağmen yaptıkları itiraz üzerine tekrar ihraç kararı verdiler. Bu süreçte lehte karar veren üye hakimleri değiştirdiler ve tekrar ihraç ettiler. Değiştirdikleri hakimlerin de FETÖ'cü oldukları ortaya çıktı. Askeri mahkemeler kapandığı için şu anda sivil mahkemede İskender Güülbahar'ın mesleğe geri dönüş davası ile ilgili süreç devam ediyor. En kısa sürede bu davanın da müvekkilimizin lehine sonuçlanacağını ve 7 yıllık mağduriyetin biteceğini düşünüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!