Gaffar Okkan sergide

Güncelleme Tarihi:

Gaffar Okkan sergide
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2001 00:00



Haberin Devamı

İki kadın uzun uzun bakıyorlar. Biri çok genç, diğeri orta yaşlı. Yüzlerinde aynı derin keder. Ayrılamıyorlar önünden.

Galerinin yöneticisinin de dikkatini çekiyor. Birazdan ona soracaklar, Bu tablo satılmış ama mümkün mü acaba, aynısı başka bir baskısı var mı, diye. Bu soruyla birlikte sessiz kederleri sessiz bir gözyaşı seline dökülecek. Kendilerini tanıtmak zorunda kalacaklar: Gaffar Okkan'ın eşi ve kızı olarak.

Herşey anlaşıldı şimdi.

Yeniköy'deki Suav Galerisi'nde, Julie Mardin'in fotoğraf sergisindeki iki çalışmada Gaffar Okkan da var.

New York'da yaşayan Mardin'in Türkiye'deki ilk kişisel sergisi bu. Dijital teknoloji kullanarak gerçekleştirdiği çalışmalarında Gaffar Okkan neden ve nasıl yer aldı?

‘‘Olayı Amerika'da gazeteden öğrendim. Beş yıldır fotoğraflarımda hep şiddete karşı bir tutum ortaya çıktı. Oyuncakçıları dolaşırken görüyordum ki şiddet öğreten, teşvik eden çeşitli türde oyuncak var. Sanatımda bu gerçeği ortaya koymak, barışı hatırlatmak istedim. Gaffar Okkan, okuduklarımdan biliyorum, bunu istedi. O yüzden diğer simgesel unsurlar gibi, onu da şiddete karşı kullandım.’’

Şiddetin bir başka boyutunda, kimliklerinin bastırıldığı yerlerdeki kadınlar da Julie'nin sanat gözünü diktiği yerlerden. Çalışmalarının içinde sarıp, sarmalanmış karanlık kütleler gibi duran siluetlerin nedeni de bu.

Mardin, Türkiye için özel olarak hazırlandığı sergisinde Osmanlı-Türk kültürünün belirgin imgelerine ve sembollerine de yer vermiş. Fermandan kilim desenlerine, Selimiye Camii'nden turkuaz tonlarına, kaftanlardan kılıca kadar. Ama hemen hemen her çalışmasında bir savaş aracını, aynı oyuncak bebek parçalarını, özellikle de bakışları görmek mümkün. Biraz önce anlattığı kaygıyla. Bir yandan kendi kültürünün zenginliklerini dünden bugüne geçirirken diğer yandan savaşların esir aldığı bir dünya, bugünden uzaklaşsın istiyor. Zaten ona göre, geçmişin iyi taraflarını alarak geleceğe bakabiliriz ancak.

Bütün bunları da yepyeni bir teknik kullanarak yapıyor: Dijital ortamda üst üste taradığı fotoğraf ve objeleri yine aynı ortamda tasarlıyor. Mouse'unu ressam fırçası gibi kullanarak artık fotoğraf olarak adlandıramayacağımız tablolar yaratıyor.

Tabloların yanısıra gösterilen video imajlar da ona ait. Ağabeyi Yusuf Mardin'in sergi için bestelediği müzik eşliğinde, sergide bütünlük oluşturuyor. Üç gün daha açık olan sergiyi, Yeniköy, Köybaşı Caddesi, 24-26'daki Galeri Suav'da görebilirsiniz. Tel: 0212 262 34 33.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!