G3 değişiyor

Güncelleme Tarihi:

G3 değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 10:44

Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, yıllardır Türk silahlı kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılayan G3'ün yerine son teknolojiler kullanılarak yeni bir piyade tüfeği geliştirilmesi konusunda karar aşamasına gelindiğini bildirdi.

Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında yeni model gerilla savaşına uygun yeni teknolojilerle üretilecek yeni piyade tüfeği geliştirilmesi konusunda karar verilmesinin beklendiğini söyledi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetleri'nce yaygın olarak kullanılmakta olan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunca (MKEK) üretilen G3 piyade tüfeğinin, tutukluk yaptığı veya namlunun şiştiği şeklinde eleştirilere maruz kalması konusundaki tartışmalara da değinen Murad Bayar, şunları kaydetti:

“Daha modern bir silah üzerinde çalışıyoruz. Bunun geliştirilmesi konusunda icra kurulunda karar alınması bekleniyor. G3 tüfekleri görevini yaptı. Zaten bu silahlar düzenli ordu savaşları için üretilmişti.

Aslında çok etkili silah bunlar ancak, biraz ağır ve bakımı biraz zor olduğundan, yani düzenli ordu savaşlarına göre üretildiğinden, daha hafif ve daha bakımı kolay gerilla savaşlarında kullanılabilecek türden yeni bir silaha ihtiyaç duyuldu.

G3 model tüfekler çok güçlü bir silah vurduğunda öldüren cinsten, yeni silahlar öyle değil, yaralamaya dönük, etkisiz hale getirmeye dönük silahlar.”

MKE YENİ TÜFEK VE SNIPER TÜFEĞİ ÜRETİYOR

Öte yandan MKEK Silah Fabrikasında iki adet snıper (keskin nişancı) tüfeği ile piyade tüfeği geliştiriliyor.
Tamamen bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapabilen bir Ar-Ge birimi oluşturan MKE, 7,62 mm ve 5,56 mm piyade tüfeklerinin 3 adet geliştirilmiş modeli ile biri yarı otomatik, diğeri tek atışlı iki adet sniper (keskin nişancı) tüfeği üretti.

Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yeni bir model Piyade Tüfeği tanımlanarak Ar-Ge projesi olarak Kuruma verildi. Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte yeni bir piyade tüfeği geliştirilmesine dönük çalışma başlatıldı.
Bu arada, Türkiye'nin önemli silah üreticileri arasında yer alan Sarsılmaz Şirketi de ABD'li Cold LC şirketiyle NATO standartlarında M4 piyade tüfeğinin Türkiye'de üretimiyle ilgili yaptığı anlaşma çerçevesinde son hazırlıklarını sürdürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!