G20 gündeminde enflasyon ve gıda fiyatları var

Güncelleme Tarihi:

G20 gündeminde enflasyon ve gıda fiyatları var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 12:48

Küresel ekonomik dengesizliklerin giderilmesi sürecinde fikir ayrılıkları yaşayan G-20 üyeleri, bugün Paris’te bir araya geliyor. Liderlerin gündeminde gelişmekte olan ülkelerde baş gösteren enflasyon ve küresel çapta yaşanan doğal afetlerin etkisiyle yükselen gıda fiyatları var.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                       

Geçtiğimiz gün açıklanan ve beklenenden yüksek bir seviyede olan enflasyon rakamlarının ardından, Avrupa’da yaşam maliyetini gösteren endeks, iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çin’de fiyatların yükselmeye devam etmesi ise ekonomik toparlanmanın nasıl sürdürüleceği konusunda küresel alanda belirsizlik yarattı.

 

Bugünkü toplantıya ev sahipliği yapan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, “Enflasyonu makul seviyelerde tutmamız lazım… Enflasyonun yüksek olması ekonomik büyümeye olanak sağlamaz” dedi.

 

Zengin ülkelerin borçlanma maliyetiyle boğuştuğu gelişmekte olan ülkeler ise, “ani yükseliş ve düşüş” sıkıntısından kaçmaya çalıştığı ekonomik durgunluk döneminde, artan tüketici fiyatları, yüksek faizlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

 

ABD’de enflasyon oranı Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, euro bölgesinde Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Böylece, Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefi aşılmış oldu.

 

G20 ve Çin, Hindistan, Endonezya ve Güney Kore gibi gelişmekte olan ekonomilerde borçlanma maliyetleri artış gösterirken, Türkiye’de faiz oranları düştü.

 

Tunus ve Mısır’daki isyanları tetikleyen unsurlardan biri olan gıda fiyatları ise yükselmeye devam ediyor. Dünya Bankası, yaşanan artışla dünya genelinde 44 milyon insanın daha “ciddi yoksulluk” seviyesine indiğini belirtti.

 

TARIM SEKTÖRÜ ÇEKİCİ KILINMALI

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, “Enflasyon, daha çok arz ve talep açısından temel bir sorun. Bu sorunu çözmek için daha fazla teknoloji ve yatırım gerekiyor” dedi.

 

Gurria, “Tarımın yeniden çekici bir sektör haline gelmesi gerekiyor” dedi.

 

Bugün Paris’e gelen G20 Maliye Bakanları ve merkez bankası başkanlarının iddialı söylemlerinin olmadığı görüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen yıl ABD dolarının yerine geçecek bir uluslararası para sistemi kurma fikrini ortaya atmışken, bu yıl herhangi bir öneride bulunmadığı görüldü.

 

Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, “Daha iyi işleyen bir sisteme ihtiyacımız var” dedi.

 

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

*Bu yazı Bloomberg’de “G-20 Stung by Faster Inflation as Imbalance Dispute Rages” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!