G20 ekonomiden umutlu

Güncelleme Tarihi:

G20 ekonomiden umutlu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 12:08

ABD'nin başkenti Washington'da bir araya gelen G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dünya ekonomisinin, son yıllarda görülen en büyük ekonomik resesyondan beklenenden daha hızlı şekilde çıkmakta olduğunu ifade etti.

Washingtonda’ki IMF binasında düzenlenen toplantınınÂsonunda yayımlanan ortak bildiride, Yunanistan'daki borç krizinden net olarak bahsedilmedi ve "Küresel toparlanma, büyük ölçüde G-20'nin eÅŸi görülmemiÅŸ ve uyumluÂpolitikaları sayesinde, önceki beklenenden daha iyi ÅŸekilde ilerliyor" ifadesine yer verildi
Haberin Devamı

 

 Bildiride, bu ilerlemenin hızının bölgeler arasındaÂfarklılıklar gösterdiÄŸi ve iÅŸsizlik oranının hala birçok ekonomide yüksek olduÄŸuna da iÅŸaret edildi.

       Â

Toplantıda, ABD de, Hazine Bakanı Timothy Geithner, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 1 yılda dünya ekonomisindeÂgörülen ilerlemelere iÅŸaret ederek, "Evimizde ve G-20 içindeki kararlı veÂkoordineli tedbirlerimiz sayesinde, dünya ekonomisi büyüyor ve finansal sistemÂiyileÅŸiyor" dedi.

 

KANADA EN FAZLA Ä°TÄ°RAZ EDENLER ARASINDA

 

G-20 ülkeleri, IMF'ninÂbankalara yeni vergiler getirilmesi teklifini de ele aldı. Ortak bildiride,Âbankaların, bankacılık sistemini onarmak amaçlı devlet müdahalelerinin masrafınıÂkarşılama doÄŸrultusunda "adil ve önemli katkı" saÄŸlamalarının yollarınınÂbulunması için ülkelerin birlikte çalışacağı belirtildi.

 

Haberin Devamı

Kanada'da gelecek Haziran ayında düzenlenecek G-20 zirvesine katılacakÂdevlet ve hükümet baÅŸkanlarına, bu konuda bir planın sunulmasının amaçlandığıÂifade ediliyor. Bankalara yeni vergiler getirilmesi fikrine muhalefette Kanada başı çekerken, ABD ve Ä°ngiltere ise bu tür politikaları destekliyor.

       Â

YUNANÄ°STAN KRÄ°ZÄ°

       Â

G-20 toplantısında, Yunanistan'daki borç krizinin gündeme geldi.

      Â

Kanada Maliye Bakanı Flaherty, toplantıda bu konunun da konuşulduğunu ifade ederken, G-20 ülkelerinin, Yunanistan ile IMF arasında reform paketi üzerindeki müzakereleri yakından takip ettiğini söyledi.

 

Toplantıya katılan bakanlar, borç sorunlarının AB ya da dünya ekonomisini tehdit etmesine izin veremeyecekleri mesajını verirken, Ä°talya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, "EÄŸer komÅŸunuzun evinde yangın çıkmışsa, küçük bir ev bile olsa ya da olaydan komÅŸunuz kabahatli da olsa, bu yangını görmezden gelemezsiniz.ÂElinizde varsa yangın söndürücü kullanmanız iyi olur ve bizim var. Yoksa bu yangın sizin evinize de yayılır" diye konuÅŸtu.

Haberin Devamı

       Â

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal iÅŸlerden sorumlu Ãœyesi Olli Rehn de,ÂAvrupalı yetkililerin Yunanistan'a yönelik programla ilgili çalışmaları Mayıs ayı başında tamamlamayı beklediÄŸini belirtti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!