G-20'DE global ekonomik işbirliği uzlaşması

Güncelleme Tarihi:

G-20DE global ekonomik işbirliği uzlaşması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 15:21

Hazine Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı global ekonomik işbirliği konusunda ortak anlayışa varılmasıyla sona erdi.

Haberin Devamı

Pekin yakınlarındaki Şianghı ilçesinde düzenlenen ve iki gün süren toplantıda yaşlılık ve göç gibi demografik sorunlar ile gelişme kavramında yenilik yapılması gibi konular ele alındı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Çin Maliye Bakanı Jin Rençing, toplantı sırasında dünya ekonomisiyle ilgili çeşitli önemli sorunların ele alındığını söyledi.

Jin Rençing, toplantıya katılan ülkelerin, ekonomik gelişmedeki dengesizliği çözmek ve riskleri gidermek için, gereken mali, para ve kur politikalarının uygulanması konusunda fikir birliğine vardıklarını, işbirliğinin güçlendirilmesini, ticaretin serbestleşmenin hızlandırılmasını, ticari korumacılığa darbe indirilmesini ve gelişmekte olan ülkelere özel muamele uygulanmasını kabul ettiklerini belirtti.

Toplantı bitiminde yayımlanan ortak bildiride, G-20'nin, yüksek seyreden petrol fiyatını ve bunun dünya ekonomisinde yol açtığı istikrarsızlığı göğüslemek için aralarındaki işbirliğini güçlendireceği kaydedildi.
8. G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, 2006 yılında Avustralya'da düzenlenecek.

ÇİN-ABD ORTAK EKONOMİK KOMİSYONU TOPLANTISI

G-20 toplantısından sonra Çin-ABD Ortak Ekonomik Komisyonu'nun 17. Toplantısı başladı.
Çinli yetkililer toplantıda başta Çin parası yuanın kuru olmak üzere iki taraf arasındaki ekonomik sorunların görüşüleceğini belirttiler.

Haberin Devamı

Amerikan tarafı yuanın gerçek değerinden en az yüzde 40 düşük tutulduğunu, bunun Çin'e ihracatta “haksız bir avantaj” sağladığını ve Çin'in yaptığı yüzde 2'lik revalüasyonun çok az olduğu görüşünü savunuyor.
Çin Maliye Bakan Jin, bu konu hakkında daha önce yaptığı açıklamada, Çin parasının değerindeki oynamanın dünyadaki ekonomik dengesizliği gidermeyeceğini ve Çin'in bu konuda başka ülkelerin ”emirlerini” dinlemeyeceğini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!