Füze ‘ültimatomu’

Güncelleme Tarihi:

Füze ‘ültimatomu’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2003 01:50

ABD bölgedeki asker sayısının 200 bini geçtiğini ve her an savaşa başlayabileceğini açıklarken, BM baş silah denetçisi Hans Blix, BM sınırlarını ihlal eden füzelerin 1 Mart tarihinden itibaren imhası için Irak hükümetine süre verdi. ‘‘İmha emri’’ savaşı tetikleyebilecek unsurlardan biri olabilir.

VOLVO lakaplı İsveçli baş denetçi Hans Blix, füze ültimatomunu Irak'ın BM'deki daimi temsilcisi Büyükelçi Muhammed El Duri'ye sunduğu mektupla verdi.

Körfez Savaşı'ndan sonra çıkan BM kararlarına göre, Irak'ın menzili 150 km aşan füze bulundurması yasak. Blix, dört sayfalık mektubunda yasağı ihlal eden El Samud 2 füzelerinin, motorlarının, savaş başlıklarının ve parçalarının imhasına başlanmasını istedi. Blix'in 1 Mart'ta BM Güvenlik Konseyi'ne ‘‘Irak'ın uyumu’’ konusunda yeni raporunu sunması bekleniyor. Bu bakımdan ‘‘El Samud'ların imhası için’’ 1 Mart tarihinin verilmesi, son derece yaşamsal bir denklik içeriyor.

IRAK'A 30 SORU

Blix, pazartesi günü New York'ta danışma kuruluyla bir araya gelecek. Burada Blix'in Irak'ın cevaplandırmasını beklediği 30 soruluk bir liste sunması bekleniyor. Bu listenin daha sonra Mart'ın ilk haftasında BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması planlanıyor. 7 Mart da ise Blix, bir kez daha BM Güvenlik Konseyi'ne hitap edecek.

Raporun yayınlanmasının ardından Amerika ve İngiltere'nin Irak'a yönelik ikinci bir karar için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurabileceği yorumlar arasında. ABD ve İngiltere, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde 9 lehte karar çıkartmak için şimdiden çaba sarfetmeye başladılar.

IRAK: İHLAL YOK

Irak, bazı El Samud füzelerinin deneme aşamasında savaş başlığı taşımadan ve güdümsüz hareket etmelerinden ötürü menzillerini kazara aşmış olduklarını belirtiyor. Irak Büyükelçisi El Duri, füzelerin kesinlikle menzil aşmadıklarını ve imha sınıfınına dahil edilemeyeceklerini söylüyor.

Essamud'ların 40 denemesinin 13'ünün menzili aştığını belirten Irak, 150 km sınırının en çok 34 km aşıldığını kaydetti. Diplomatik kaynaklar, Irak'ın geçen yıl 76 El Samud füzesi bildirdiğini ve 50 kullanılır durumda rokete sahip olunduğunu hatırlattılar. BM denetçileri El Samud'ların sayısını 100-120 arasında tahmin ediyor.

Blix'in BM Güvenlik Konseyi'ne açıkladığına göre, Irak halen 150 km sınırını rahatlıkla aşabileçcek füze fırlatma rampalarını üretebilecek güce sahip. Siyasi yorumculara göre Blix'in ‘‘imhasını’’ istediği Irak füze bataryaları sorunu, savaş hazırlıklarının seyrinde gerçekten belirleyici unsur olabilecek.

İşte imha listesi

1. Kısmen monte edilmiş, tamamlanmış veya konuşlandırılmış, 150 km menzili aşabilen tüm El Samud-2 füzeleri.

2. El Samud'ların yakıtı.

3. El Samud'larda ateşlemeyi ve güdümü sağlayan SA-2 tipi füze motorları.

4. Söz konusu füzelerin ''hava basıncı-gaz jeneratörü-jet aksamı''nın tümü.

5. El Samud ve SA-2 füze motorlarına bağlı otomatik pilot makinelerinin tümü, düzdönerler (jiroskoplar), hız ölçüm cihazları, El Samud'larla ilgili tüm yazılım donatıları.

6. Söz konusu füzeleri işleten tüm fırlatma sistemleri.

7. El Samud'ların üretimi ve denemesi için kullanılan tüm parçalar.

8. El Samud'la bağlantılı araştırma-geliştirme-üretime değin tüm yazılım malzemesi.

9. El Samud'larla bağlantılı tüm ‘‘lojistik destek aksamı’’.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!