Futbol akademisi değil köle pazarı

Güncelleme Tarihi:

Futbol akademisi değil köle pazarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2015 23:07

Laos futbol takımlarından Champasak United'ın, FIFA'nın 18 yaşaltı futbolcuların transferini yasaklamasına karşın, 14-15 yaşındaki çocukları lig maçlarında oynattıkları ve oyunculara kötü muamele yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Küçük yaştaki Afrikalı futbolcuların Güneydoğu Asya ülkesi Laos'a götürüldükleri ve zorla kampta tutuldukları belirlendi. Yaşları 14 yaşından küçük oyuncuların Asya'ya götürülerek sözleşme imzalamaya zorlandıkları ortaya çıktı. Yaşı tutmayan 6 oyuncunun hâlâ Laos 1. lig takımı Champasak United'da oynadığı bildirilirken, geçen Şubat ayında yaşı küçük 23 oyuncu, ülkede faaliyet gösteren ancak kayıtlarda olmayan bir futbol akedemisine yazıldı.

Laos'ta yeni kurulan Champasak United'ın, alt yapıya aldığı oyuncuları yetiştirerek önümüzdeki yıllarda satmayı planladığı; ancak FIFA kurallarına aykırı bir şekilde yaşları küçük 14-15 oyuncuyu lig maçlarında oynattıkları vurgulandı.

BBC'nin haberine göre, Champasak United formasıyla bir maçta 90 dakika oynayan ve bir de gol atan 14 yaşındaki Liberyalı Kesselly Kamara, Laos'taki günlerini İngiliz BBC kanalına anlatırken, kendisine zorla 6 yıllık sözleşme imzalatıldığını söyledi. Kamara, kontratında aylık 200 dolar ödeneceği maddesi yer almasına karşın; hiçbir zaman para alamadığını ve takımın maçlarını oynadığı sahada uyumak zorunda bırakıldığını söyledi. Kamara ayrıca daha sonra pencereleri olmayan bir yerde 30 kişiyle kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

MÜLTECİ KAMPINDA KONAKLADILAR

FIFA ve Uluslararası Futbol Oyuncuları Birliği'nin (FIFPRO) baskısıyla Champasak 17 oyuncuyu serbest bıraktı. Ancak 6 oyuncunun gidişine hâlâ izin verilmedi. 17 futbolcu Laos'tan Liberya'ya dönerken Gana'daki mülteci kampında bir süre konakladı.

Futbol akademisi değil köle pazarı

IFPRO tekrar FIFA'dan devreye girerek bu oyuncuların ailelerinin yanlarına dönmelerini sağlamaları istenirken, kamptaki bazı isimlerin FIFA Transfer Eşleştirme Sistemi'nde (TMS) yer almadığı hatırlatıldı. FIFPRO, TMS'nin küçük yaştaki oyuncuları korumayı garanti etmediğini açıklarken, Idsea Champasak'ın iki Liberyalı oyuncuyu TMS’de yer almamasına karşın nasıl Laos’ta lig maçına çıkartabildiğinin de FIFA tarafından yanıtlanmasını istedi.

Haberin Devamı

KULÜP OYUNCULARIN PASAPORTLARINA EL KOYMUŞ

Takımda 6 Liberyalı, bir Ganalı ve bir de Sierra Leoneli oyuncunun olduğu Champasak United'ın alt yapısındaki küçük yaştaki oyuncuların geçen Mart ayında vizeleri dolduğu ve kaçak duruma düştükleri de öne sürüldü. Küçük futbolcuların çalışma izni almayı bekledikleri, buna karşın yaş sınırının buna mahal vermediği vurgulandı. Alex Kamara ise herkesin yasal bir şekilde kampta kaldığını savunsa da; oyuncuların geldiklerinden bu yana pasaportlarının kulüpte olduğunu ve nadiren dışarı çıktıklarını açıkladı.

Hükümetdışı Kuruluşlardan (NGO) futbol Kültürü Dayanışması, her yıl çoğu illegal yollardan 15 bin genç futbolcunun Batı Afrika'dan dünyanın çeşitli ülkelerine gittiğini öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!