Füreya Koral: sanat ile hayatına yön veren isim! Füreya Koral kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Füreya Koral: sanat ile hayatına yön veren isim Füreya Koral kimdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 01:05

Füreya Koral, yakalandığı verem hastalığı sonrasında, ablasının kendisine oyalansın diye gönderdiği çamurlarla seramik yapmış ve bu şekilde büyük bir sanatçı olma yolunda ilk adımı atmıştır. Seramik ve çini sanatını konuşturan Füreya Koral, sonrasında eserleri ile yurt dışında sergiler açmış ve bu vesileyle birçok dost edinmiştir. Peki, Füreya Koral kimdir? İşte, Google'ın da unutmadığı o isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Füreya Koral, sanata olan aşkını, her fırsatta, her ortamda göstermekten çekinmemiştir. Seramik sanatıyla meşgul olan Koral, bu alanda gelişim göstererek Avrupa'ya kadar açılmış ve bu alandaki ilerleyişini sürdürmüştür. Hatta öyle ki, eşinin 'Ya ben ya seramik' restine 'Seramik' cevabını vermiştir. Peki, tarihe yaşadıklarıyla yön veren Füreya Koral kimdir ve eserleri nelerdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

FÜREYA KORAL KİMDİR?

Füreya Koral, sanata ve sanatçıya verdiği değerle bilinen Google'ın ana sayfasını süsledi. Seramik atölyesinde Fransız bir seramikçiden öğrendiklerini icra eden Füreya Koral, icra ettiklerini Paris'te sergilemeyi başarmıştır. İstanbul ve Ankara'da bilinen birçok mekana pano hazırlayan sanatçı, çinicilik alanında Türkiye'nin sayılı isimlerinden birisi olmuştur. Peki, Füreya Koral kimdir ve kaç yaşında hayata veda etmiştir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

12 Haziran 1910 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Füreya Koral, 1927'de Notre Dame de Sion Kız Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi'nde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü, sonradan Füreya'nın teyzesi Aliye Berger ile evlenecek olan, Charles Berger'den özel keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı.

1947'de Lozan'da seramik çalışmalarına başladı. Ardından tanınmış Fransız seramikçi Serré'nin desteği ile, Paris'te özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. İlk seramik ve taşbaşkı sergisini 1951'de Paris'te açtı. Aynı yıl yurda döndü, Maya galerisinde yapıtlarını sergiledi. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sergilere katıldı, ödüller aldı. Füreya Koral, 26 Ağustos 1997’de 87 yaşında İstanbul'da öldü.

"YA BEN YA SERAMİK"

Hakkiye Hanım'la Emin Koral'ın evliliğinden 2 Haziran 1910'da dünyaya gelen Füreya, ailenin üçüncü kuşağın belki en güzel değil ama en zarif kızıdır. İyi bir eğitim görür, keman çalmayı öğrenir, Fransız okullarına gider. Uzun ömrüne bir kaç ömür sığdırmayı başarır. Ama onun hayatının dönüm noktası, verem tedavisi görürken ablasının oyalansın diye gönderdiği çamurlar sayesinde seramikle tanışmasıdır.

Haberin Devamı

Füreya ilk evliliğini Sabahattin adlı Bursalı bir gençle yapar. Entelektüel donanımı olmayan bu genç Füreya'yı sağlıklı bedeni ve güleryüzü ile tavlamıştır. Ancak evlilik çok uzun sürmez. Füreya ikinci evliliğini ise kendisinden hayli büyük olan Kılıç Ali ile yapar. Kılıç Ali, Atatürk'ün çok yakınındaki bir isimdir. Genç kadına Ankara sosyetesinin kapılarını açar. Devletin üst düzeyi ile geçen yıllarda Füreya şahane bir ev sahibi, kültürlü bir Cumhuriyet kadınıdır. Bu evlilik de Atatürk'ün ölümünden sonra Kılıç Ali'nin içine kapanması ile sarsılır. Sarsılmanın bir diğer sebebi Füreya'nın seramik sanatıyla tanışması ve sosyetik çevresinin yerini zamanla sanat çevresinin almasıdır. Kılıç Ali, karısının bu yeni dünyasına uyum sağlayamaz ve seramiği bırakmasını ister. ‘‘Ya ben ya seramik’’ diyen kocasına tereddütsüz cevap verir: ‘‘Seramik!’’ Yeni arkadaşları Mina Urgan, Şakir Eczacıbaşı, Sabahattin Eyüboğlu, Alev Ebuzziya, Candeğer Furtun gibi isimlerdir. O artık sanatçılar arasında yaşayan bohem bir hanımefendidir.

Haberin Devamı

FÜREYA KORAL'IN SANAT HAYATI

Füreya Koral, soyuttan gerçeküstüne uzanan ve zaman zaman yerelliğe ağırlık veren bir anlatım çeşitliliği içinde seramik panolar, üç boyutlu yapıtlar, vazo, tabak gibi günlük yaşamda kullanılacak ürünler gerçekleştirmiştir. Özellikle çinicilik konusundaki bilgisi ve yetkin işçiliği yapıtlarında Doğu ve Batı sanatını başarılı bir biçimde birleştirilmesine olanak vermiştir.

Özellikle duvar dekorasyonu, pano ve şömine üstüne çalışmalar yaptı, 1960 yılında da Ankara'daki bir otel için büyük bir pano yaptı. Sanatçının diğer eserleri arasında, 1963 yılında Ankara'da Ulus Çarşısı'na, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'na, 1966 yılında İstanbul'da Ziraat Bankası'na, 1969 yılında İstanbul Divan Oteli'ne yaptığı panolar sayılabilir.

Haberin Devamı

1951’den günümüze kadar yurt içinde ve dışında 32 sergi açtı. Eserleri Paris'teki Salon d'Octobre, Meksiko'daki Modern Sanat Müzesi, Prag'da Napstkovo Müzeum, Washington'da Smitshonian Institute ve Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki galerilerde sergilendi.

BAŞLICA ESERLERİ

Marmara Oteli lobisinde duvar panosu, 1960,

Ankara Ulus Çarşısı'nda duvar panoları, 1962,

Ankara Tam Sigorta Binası'nda duvar panoları, 1969,

Manifaturacılar Çarşısı'nda duvar panosu, Unkapanı/İstanbul, 1969,

Divan Pastanesi'nde duvar panosu, Taksim/İstanbul.

Hacettepe Üniversitesi Dış Hekimliği Fakültesi'ndeki duvar panosu, Ankara, 1965

Arts Hotel Istanbul'da bulunan duvar çinileri, İstanbul 2015

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!