Füle'den Gezi Parkı mesajı: Soruşturma başlatılsın, hesap sorulsun

Güncelleme Tarihi:

Füleden Gezi Parkı mesajı: Soruşturma başlatılsın, hesap sorulsun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" konferansı kapsamında yaptığı konuşmada Gezi Parkı'ndaki gösterilere polisin aşırı güçle müdahalesini eleştirdi ve böyle durumların "demokraside yeri olmadığını" söyledi.

Haberin Devamı

Hürriyet'in önceden ulaştığı konuşma metnine göre, Füle sözlerine 11 gündür Gezi Parkı ve çevresinde yaşanan olaylarla ilgili konuşarak başladı.

Füle, "Bu konferansın konusu olan ortak geleceğimizden bahsetmeden önce şu anı gözardı edemeyiz. Burada toplantı yerinden sadece birkaç yüz metre ileride bir haftadan fazladır devam eden olayların adını anmamak çok güç" dedi.

ÖZGÜRLÜKLER VURGUSU
Avrupa Birliği üyelerinin de üye olmak isteyen ülkelerinin de görevinin mümkün olan en yüksek demokratik standartlara ve pratiklere ulaşmayı arzulamak olduğunu vurgulayan Füle, "Bunlar bir kişinin fikrini ifade özgürlüğünü, barışçıl bir şekilde toplanma özgürlüğünü ve medyanın olanları olduğu gibi bildirme özgürlüğünü kapsıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Füle, "İyi örnekler, kendilerini meclisteki çoğunluk tarafından temsil ediliyormuş gibi hissetmeyenler dahil, toplumun ihtiyaçlarına ve beklentilerine yakın ilgi göstermeyi de kapsar" derken, demokratik toplumlarda barışçıl protestoların bu kişilerin görüşlerini ifade etmek için meşru bir yol olduğunu vurguladı.

Füle, hükümetin aşırı güç kullanımını kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Şimdi asıl önemli olan sadece hızlı ve şeffaf bir soruşturma başlatılması değil aynı zamanda sorumluların hesap vermesinin de sağlanmasıdır" dedi.

"ERDEMLERİNİZİ GÖSTERİN"
Füle konuşmasının sonunda Başbakan Erdoğan'ın teröre bir son verip Türkiye'nin güneydoğusuna barış ve refah getirmek ve Kürt sorununu çözmek adına gösterdiği sonuç veren çabaları olduğunu belirterek, "Bu durum barış, diyalog ve  angajman erdemlerine sahip olduğunuzu gösterir. Aynı erdemler İstanbul'da ve Türkiye'nin diğer yerlerinde yaşanan gelişmeler bağlamında da üstün gelmelidir" diye konuştu.

"Geçtiğimiz yıl beni Ankara'da kabul ettiğinizde Avrupa Birliği'ne 'değerlerinden vazgeçmeme' çağrısı yaptınız. Bunlar bilgece sözlerdi ve ben de size 'AB üyeliğinden vazgeçmeme' çağrısı yaptım. Gerçekten de Avrupa Birliği'nin üyeleri, Avrupa Birliği'ne üyelik - bunların hepsi bağlantılıdır" diyen Füle sözlerini şöyle sonlandırdı:

Haberin Devamı

"Burada önünüzde duruyorum ve bugün Türkiye'ye -sizin sözlerinizle ifade edeyim- özgürlük ve temel haklarla ilgili 'değerlerinden vazgeçmeme' çağrısı yapıyorum. Ve şunu söylememe de izin verin, bizim tarafımızda 'Türkiye'nin AB üyeliğinden vazgeçmeye' niyetimiz yok. Birlikte başarılı olmak zorundayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!